Samsung Galaxy 討論區 (219) One UI 5已出

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
講真依家有少少擔心S23 Ultra 會係傳聞嘅三星自家製8 gen 2而唔係台積電生產嘅

對Samsung出嘅電話晶片已經無撚哂信心
888 同 8 gen 1 搞到身邊幾位朋友都由An轉Iphone
就係Samsung 喺晶片上無料扮四條而造成

如果係Samsung 版本嘅8 gen 2,好大機會就唔係核電冰龍,而係8 gen 1火龍再進化為炎王龍
有冇自動reboot問題?
老實同你講,8g1同8+g1單核性能真係唔夠,所以我好贊成超頻 最明顯嘅例子係playstore / galaxystore大量更新app或者tg 背景load完片跟住local save to download,係真係會窒,哪怕我部fold 4用緊8+g1都係

另一邊黎講,超頻cpu+isp都會幫助到拍片,iphone拍片勁就係因為鋒值算力夠勁
放心,三星工藝超唔起 要超嘅話amd exynos唔洗搞到咁嘅衰樣
用已經連續柒左兩鑊臭晒朵既自家製u落旗艦同賭命無分別衰埋可以完全退出高階機市場
正路點都係改良完擺落中階機試下水溫先啦呀化三星手機部無risk man部門?隔離apple就係驚大改會影響穩定性先唧牙膏
有咩理由用左3年時間證明三星製程唔work之後仲會堅持
呢個情況就好似中南海同香港政府咁,你以為入面無聰明人咩 你阿頭話要咁行,下面啲部門明知係死路都要行架啦。 李家係好堅持晶圓代工,只要仲有機會都一定要養住
no eye see
唔係唔比佢證明自己有實力代工
但旗艦應該係穩定行先
佢另外開一條product line專試新野好似fold/flip咁塞晒啲beta idea落去無所謂
話知你裝對翼響fold5
但唔應該拎旗艦黎玩囉
888 同 8 gen 1係全個Android界嘅不幸
無一個An機牌子走得甩,我算撚數
但係如果S23 Ultra 真係唔用台積電版8 gen 2
走去自己獨家用自家製8 gen 2
而結果又係易熱倒水電,就真係變業界之恥

我就算唔捨咁多好用Samsung 功能,都會搵一部核電嘅非支那8 gen 2機換算數

電量功耗真係好緊要,太影響日常使用
想睇on screen time同 app time
佢用自家製u我一定唔會沖首發
起碼等三至六個月試用報告
佢用自家又可能轉返去iphone 1年算
如果係咁就同三星
記錯,係9至10個鐘著屏幕,侍機半日至1日左右再夜晚充多1次電
n20u升左感覺仲順左
係用電好似快左 定係連登個app又食多左電
s20fe 剛剛升咗
S21fe係咪孤兒仔 舊機升哂都未有份
S22 9-10個鐘 SOT?
係呀,有9至10個鐘SOT
S22U 得4個鐘
有冇人睇個大陸人ice universe
呢排好似痴咗線咁,追住三星嚟屌

題外話S23 series都幾頹,好似無乜新feature
條友比三星cut左合作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞