香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike

巴打咁打返中文先,我想問香港IVE中專學歷畢業加國認唔認可?呢邊讀完當DSE 5條3?好似係.

(唔好quote長文)
一般dse全科合格就會當呢邊中學畢業,實際dse成績可以translate d咩grade就視乎個別大學/學院嘅admission officer,無或一標準

IVE畢業應該會當係相關college degree,想升大學就一樣睇學校,無或一標準。(trade cert的話就睇發牌機構決定比幾多credit)

出面做野公司就點都睇低外國學歷一線,不過可以其他野搭救

就係冇考DSE去左讀個D中專,讀完唔知外國認唔認.

咁樣難度大好多,因為移民部同學校未必承認certificate level對照中學文憑 (我假設中專低過diploma?)

巴打咁打返中文先,我想問香港IVE中專學歷畢業加國認唔認可?呢邊讀完當DSE 5條3?好似係.

(唔好quote長文)
一般dse全科合格就會當呢邊中學畢業,實際dse成績可以translate d咩grade就視乎個別大學/學院嘅admission officer,無或一標準

IVE畢業應該會當係相關college degree,想升大學就一樣睇學校,無或一標準。(trade cert的話就睇發牌機構決定比幾多credit)

咁樣難度大好多,因為移民部同學校未必承認certificate level對照中學文憑 (我假設中專低過diploma?)

lol i fked up

(唔好quote長文)

lol i fked up

好好裝備自己,學多幾項手藝技能,點都無壞

以我所知,一個diploma level 或trade cert (電工 水渠匠 髮型師 要攞牌嗰d) 經省發牌機構審查,可以洗底。到時中專wfc。從移民政策角度,中學文憑畢業一樣係廢,未夠資格

而家唔得咪讀多d書先lor,你咁後生

另外都有諗過去荷蘭,有去過荷蘭旅行亦朋友喺嗰度讀緊書,但一句當地語言都唔識係咪好蝕底 - have a listen to the link below. I think the Dutch people in the news report below speak a good level of English.

http://www.bbc.co.uk/news/av/world-europe-41040163/iranian-refugees-turn-to-christianity-in-the-netherlands
請問移民英國,生活如何?

利申:97年屋企人申請左英國passport,但無去過英國

https://www.facebook.com/HongkongerinUK/

留意下呢個page

https://www.facebook.com/HongkongerinUK/

留意下呢個page

Thx 巴打

You may want to go to the UK for a visit before making the decision on whether to move to the UK for good.

You need to renew your British Citizen passport using the link below if you don't have a current British passport -

https://www.gov.uk/overseas-passports

Before you move to the UK, you may want to open an UK bank account in Hong Kong. HSBC offers this service, please see link below -

https://www.hsbc.com.hk/personal/hsbc-premier/features/premier-overseas-account.html

If you got a Hong Kong driving licence by passing a driving test in Hong Kong, you can exchange your Hong Kong driving licence to an UK one without test once you arrived in the UK.

Once you have your British Citizen passport, you can move to the UK at any time you wanted. If you have a wife / husband / child who is not a British or European Union citizen, you will need to get the correct visas for them before moving to the UK.

As a British Citizen coming back to the UK to settle, you are entitled to the National Health Service (NHS) as soon as you arrived. However, you cannot get any social welfare benefit until you lived in the UK for at lease three months.

You should go and get a National Insurance (NI) number as soon as you are in the UK. Please see link below for details -

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number
今年25歲絲 中五畢業就出左黎做野 頂唔順香港 黎緊會去英國Working Holiday 兩年

英文講同聽都okay 唔會專業級

打算會報一d 英文短期課程 再考itels

有咩方法可以移民? 我肯捱但好多國家門檻都高

利申:唔好叫我嫁鬼佬
今年25歲絲 中五畢業就出左黎做野 頂唔順香港 黎緊會去英國Working Holiday 兩年

移去日本

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

唔好人云亦云(香港人最喜歡人講佢又講就當係)
你去日本睇下先
其實好多地方好缺人做野

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

唉 英國Brexit之後都唔知點算, 係英國嘅EU人應該幾徬徨

你F5到依家做咗咁耐嘢應該唔少經驗,技術移民可能ok

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

唔好人云亦云(香港人最喜歡人講佢又講就當係)
你去日本睇下先
其實好多地方好缺人做野

我上網search 下先

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

唉 英國Brexit之後都唔知點算, 係英國嘅EU人應該幾徬徨

但歐洲無個degree好難會有人同你轉工作簽證 到時會努力搵工
Design 撚有無機會移民

睇下你想去邊先
出年考dse,荷蘭有親戚,過唔過去讀大學順便移民

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

但歐洲無個degree好難會有人同你轉工作簽證 到時會努力搵工

無degree計分的確麻煩d,你係唔係d要考牌嘅職業?

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

百無 所以先覺得難

移去日本

日本邊度好 工都難搵啦

百無 所以先覺得難

You can get an UK work permit for being a chef. If you are lucky, you can get someone to sponsor your visa in the UK.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞