香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike
有冇移民撚討論 https://lihkg.com/thread/234021/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區
接上個post

我係澳洲working visa而家
想靠技術移民澳洲嘅巴絲打可以問我

其他國家都可以一齊傾
睇見香港立法會咁都唔想返香港

Have you considered learning a trade ( preferably plumber, electrician)???? At one point I thought it might not be a bad idea after all getting into trade school because trades are needed everywhere. I was told that Canada is expensive for its tradeschools.

BTW how long have you been in AU?

上次搵plumber通渠
唔洗半個鐘收我120澳紙
係澳洲呢d絕對好搵
我同你名一樣係做按摩師
有牌按摩師一樣好搵 年薪可以5至6萬
我黎左澳洲4年
兩年working holiday
加一年半讀書
加半年working visa
仲有3年半 之後就諗轉pr

香港大把工都有5-6萬啦

如果真係咁既話,香港就冇窮人啦
大家技術移民會唔會經香港既移民公司搞?

How about the UK? Similar health system and the use of English language.

比較想去歐洲𠴱邊,心水係歐元地區,荷蘭德國捷克都有諗過,UK怕文化差太遠,同門檻較高

Can you speak the local language? (Dutch, German or Czech)

With regards to the Czech Republic - many Czech nurses are now working in other EU countries because wages in the Czech Republic is low.
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

去外國重唸it? 梗係揸的士,學水電啦。

外國it人唔係撈得幾好咩
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

外國it人唔係撈得幾好咩

除非真係高手,咁可能San franscisco, Seattle d大公司同start up會搶人, 嗰d就fat fat
唔係嘅好多做返system admin, web/app developer之類

要知道香港高手同世界級高手係唔同level
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

唔識水電,但我想學,應該點入行?
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

好似可以過去讀
讀完先移民
我都係it都有考慮過
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

好似可以過去讀
讀完先移民
我都係it都有考慮過

我係marketing出身
但真心有興趣嘅~
果邊係大學讀水電?
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

好似可以過去讀
讀完先移民
我都係it都有考慮過

但真心有興趣嘅~
果邊係大學讀水電?

水電應該係trade school讀

澳洲trade cert唔係要apprenticeship咩? 上完course無得搵嘢做無咩意義wor
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

好似可以過去讀
讀完先移民
我都係it都有考慮過

但真心有興趣嘅~
果邊係大學讀水電?

澳洲trade cert唔係要apprenticeship咩? 上完course無得搵嘢做無咩意義wor

應該唔係大學
但你係果邊讀兩年 可以拎到澳洲留學5分
好關鍵
有錯請指正

How about the UK? Similar health system and the use of English language.

比較想去歐洲𠴱邊,心水係歐元地區,荷蘭德國捷克都有諗過,UK怕文化差太遠,同門檻較高

Can you speak the local language? (Dutch, German or Czech)

With regards to the Czech Republic - many Czech nurses are now working in other EU countries because wages in the Czech Republic is low.

本身對language有興趣,宜家讀緊一種,開始接觸緊dutch,因為都比較想去荷蘭讀master,語言係咪好大影響?

本身對language有興趣,宜家讀緊一種,開始接觸緊dutch,因為都比較想去荷蘭讀master,語言係咪好大影響?

巴打你自學Dutch?
有冇打算移民NZ 嘅巴打絲打? 交流下
最近先有呢個移民打算, 而家NZ 個技術移民要update
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
諗住同另一半一齊過去, 加埋配偶加分
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..
而家打算儲番3年錢 就apply 過去..
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..

有nz係咪可以住埋澳洲?

巴打,我都想移NZ
但我唔係IT,讀媽劇停,做緊廣告...
諗緊點先可以移得到...

有nz係咪可以住埋澳洲?

睇資料citizen 應該可以喺果邊做嘢同生活, 但唔係果邊嘅PR
https://www.govt.nz/browse/leaving-nz/move-and-live-in-australia/moving-to-australia/

巴打,我都想移NZ

其實我係絲打
研究下有冇可能off shore搵到工?

巴打,我都想移NZ

想去NZ留明
有冇人諗緊/係Tasmania?
問左兩個agent兩個都話讀it或者會計
兩樣都好唔想本身有讀小小it知自己完全唔係材料
有冇移民撚討論 https://lihkg.com/thread/234021/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區
接上個post

我係澳洲working visa而家
想靠技術移民澳洲嘅巴絲打可以問我

其他國家都可以一齊傾
睇見香港立法會咁都唔想返香港

Have you considered learning a trade ( preferably plumber, electrician)???? At one point I thought it might not be a bad idea after all getting into trade school because trades are needed everywhere. I was told that Canada is expensive for its tradeschools.

BTW how long have you been in AU?

上次搵plumber通渠
唔洗半個鐘收我120澳紙
係澳洲呢d絕對好搵
我同你名一樣係做按摩師
有牌按摩師一樣好搵 年薪可以5至6萬
我黎左澳洲4年
兩年working holiday
加一年半讀書
加半年working visa
仲有3年半 之後就諗轉pr

香港大把工都有5-6萬啦

如果真係咁既話,香港就冇窮人啦

5萬aud一年
是但sell屎佬都有
記得考左車牌先
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

好似可以過去讀
讀完先移民
我都係it都有考慮過

但真心有興趣嘅~
果邊係大學讀水電?

應該唔係大學
好關鍵
有錯請指正

how bout america?
記得考左車牌先

NZ 係唔係都應該考咗先?
讀緊大學CS it狗
點把握呢幾年鋪定後路好

好似可以過去讀
讀完先移民
我都係it都有考慮過

但真心有興趣嘅~
果邊係大學讀水電?

應該唔係大學
好關鍵
有錯請指正

how bout america?

So Australia plumbing courses are actually 2 years? That's long, considered from what I know in common trades like electrician and plumber in USA/Canada, courses are usually 1 year and then 4-5 years of work apprenticeship to become properly licensed.

Canada has special immigration class for tradesperson, totally separate from the standard skilled worker class, lower demand and somewhat easier.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞