香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike
啱啱u grad,讀濕鳩chem
因為讀過兩年asso,已經25歲
其實早兩年已經睇唔到自己嗰行有出路
不過難得上到u就拎埋個degree先算
本身鍾意煮嘢食,幫屋企煮飯都煮咗10年
不過呢啲又落唔到cv
依家諗緊好唔好讀中華廚藝學院拎張證書
定好似上面絲打咁直接出嚟搵廚做

你自己上網睇真d
Chem既有經驗人士係外國都好吃香

問題係我唔鍾意做lab相關工作
係間美國公司做緊
真係超多中國女人係靠結婚移民

"女人既身體就係武器" 呢句說話你聽過未?

申利:見得太多, 多到想寫書(認真)
無見一排上水啦我
經過多番考慮後,我終於搵到人生第一份長工正職,做廚房,返左兩個禮拜啦,希望第時可以技術移民到加拿大

比返background先:我上年polyU工程grad,grad左之後去左加拿大做義工8個月,5月回港,計劃想移民去加拿大。屋企唔使我賺錢,但亦唔會供養我。

可能一般人會覺得我U grad走去做廚房傻的嗎。我自己其實無乜感覺,都係一份工啫。但問題係呢個社會依然有人會覺得做廚房係低下工作(至少我既朋友圈子係咁,所以仲未同朋友講我做緊廚房)。但咁既選擇係有原因既。

返到香港第一件事就係立即搵工。同我同期畢業既,做返本行工程,起薪點過到10k都算好彩,而且一般都要求返大陸跟廠做野。做其他行業仲好少少。所以我一開始搵工都搵其他行業文職(唔考慮保險地產銀行),例如採購/hr/秘書都見過工。而我另一方面都計過,如果要係3-4年內儲到一筆錢移民,大概30-40萬,咁我起薪點至少要13k。咁我隨住呢個目標搵工,cv發左過百份,見左十幾次工,雖然我唔急,有D hea住搵,但反反覆覆過左兩個月都仲未有起色。

期間我都一路搜集緊移民加拿大既門路,結論主要都係要係當地搵到工先會最容易加分。而技術移民的話,係香港工作經驗至少要有2-3年。如果我係香港做一份普通文職,經驗會唔會count in都不在話下,用呢份普通文職既經驗係加拿大搵工將會更加渺茫。實情係,除非我有一D專業資格(e.g.醫生護士,有牌照建築師etc.),如非的話移民過去好難搵返本行,通常只會做返低技術工種。既然係咁我搵文職都係無意思,所以我把心一橫直接學廚(其他低技術工種有好多人講過既水電煤,但我係女仔 化妝髮型按摩都可以,但我無興趣)(btw低技術不等如低收入,藍領收入其實部分行業已經高過白領好多)

之後我轉做搵廚房既工,但亦都有條件,唔做連鎖、小食、快餐、小店。總之我要一份寫得上cv亦學到野既,起薪點一樣至少要13k。哈哈然後我見既第一份工就請左我。

btw如果第時儲錢順利既話,想考慮去ottawa讀藍帶,感覺讀完藍帶再當地搵工會更上一層樓。有無人知道讀藍帶個D課程會唔會對移民有幫助?完成課程後會唔會批一兩年我搵工?

p.s. 我想嫁去加拿大 巴打娶我過去啦

睇黎我quality 播
無見一排上水啦我
經過多番考慮後,我終於搵到人生第一份長工正職,做廚房,返左兩個禮拜啦,希望第時可以技術移民到加拿大

比返background先:我上年polyU工程grad,grad左之後去左加拿大做義工8個月,5月回港,計劃想移民去加拿大。屋企唔使我賺錢,但亦唔會供養我。

可能一般人會覺得我U grad走去做廚房傻的嗎。我自己其實無乜感覺,都係一份工啫。但問題係呢個社會依然有人會覺得做廚房係低下工作(至少我既朋友圈子係咁,所以仲未同朋友講我做緊廚房)。但咁既選擇係有原因既。

返到香港第一件事就係立即搵工。同我同期畢業既,做返本行工程,起薪點過到10k都算好彩,而且一般都要求返大陸跟廠做野。做其他行業仲好少少。所以我一開始搵工都搵其他行業文職(唔考慮保險地產銀行),例如採購/hr/秘書都見過工。而我另一方面都計過,如果要係3-4年內儲到一筆錢移民,大概30-40萬,咁我起薪點至少要13k。咁我隨住呢個目標搵工,cv發左過百份,見左十幾次工,雖然我唔急,有D hea住搵,但反反覆覆過左兩個月都仲未有起色。

期間我都一路搜集緊移民加拿大既門路,結論主要都係要係當地搵到工先會最容易加分。而技術移民的話,係香港工作經驗至少要有2-3年。如果我係香港做一份普通文職,經驗會唔會count in都不在話下,用呢份普通文職既經驗係加拿大搵工將會更加渺茫。實情係,除非我有一D專業資格(e.g.醫生護士,有牌照建築師etc.),如非的話移民過去好難搵返本行,通常只會做返低技術工種。既然係咁我搵文職都係無意思,所以我把心一橫直接學廚(其他低技術工種有好多人講過既水電煤,但我係女仔 化妝髮型按摩都可以,但我無興趣)(btw低技術不等如低收入,藍領收入其實部分行業已經高過白領好多)

之後我轉做搵廚房既工,但亦都有條件,唔做連鎖、小食、快餐、小店。總之我要一份寫得上cv亦學到野既,起薪點一樣至少要13k。哈哈然後我見既第一份工就請左我。

btw如果第時儲錢順利既話,想考慮去ottawa讀藍帶,感覺讀完藍帶再當地搵工會更上一層樓。有無人知道讀藍帶個D課程會唔會對移民有幫助?完成課程後會唔會批一兩年我搵工?

p.s. 我想嫁去加拿大 巴打娶我過去啦

睇黎我quality 播

打錯..係 qualify
工程絲 諗住從此轉行做廚?定係landing後考慮其他行業?

我好認同低技術工作都應該受到專重,隨便話人低下工作嘅只係掩飾自己嘅自卑。另外有d所謂低下工作 如果係厭惡性,危險或日曬雨淋的話 隨時搵多過坐office。(聽講整路要著反光衣個d 同帶harness高空工作好好搵 )

何況而家太多人渣過爛鬼degree又無專長,讀好多書都冇用。反而多咗人中學畢業後做幾年儲錢再讀trade school, technical college, 4 年後撈得仲好過d未做嘢就欠政府幾萬銀嘅大學生

就算專業,大學博士移民後好多搵唔到本行。即使多年本行經驗,顧主都係本地經驗行先,外國經驗當你無經驗。識人回流前係經理級,返嚟加拿大後做滅蟲 不過總算養活一家 講到尾,最緊要唔好怕講英文

廚師學校讀嘅會好過學師由低做起?廚師係度同電工水工一樣要考red seal 即係無論如何都要邊做邊學 不過讀多過8個月可以有PGWP批比你搵工

留個contact私下chat 好唔好? 好想聽你講NWT d經歷
我都想搵女朋友 開始厭倦一條友

應該都從此轉行做廚嫁啦
多謝巴打既認同 可惜我媽依然上一代思想,覺得大學生好馨香點解要返轉頭做廚房
學廚都係一門手藝,起碼去到邊都用得著 同埋女仔識煮野會加分

巴打之前都有提過考red seal不過我仲未研究過 上佢網睇好似淨係考mc?
藍帶純粹因為公司好多大佬都係讀藍帶出生/讀過廚藝學校,讀左既話可以上到管理層級別咁都唔錯,同埋我貪佢批D時間我搵工

私下chat好呀如果你唔怕我成日有問題既話

巴打你個名
到底應該比咩反應好
不過呢啲又落唔到cv

我當年係太認真讀dse入左U 但無認真諗過我想第時做咩 year1出gpa就已經知道自己其實唔鐘意讀書 進退兩難之下就浪費左4年

但我又唔會後悔讀左個degree既 至少係U life入邊我爭取左兩次機會poly出錢比我去旅行 同埋有degree移民都加D分

你有錢有時間的話再讀廚都無妨 我覺得最緊要係你目的係咩 然後跟著個目標定你個plan

btw搵廚房工要上D fb page搵 我一開頭傻仔左哂時間去求職網睇
麻煩咁多位巴絲打quote嗰親唔好整到咁長
quote一句就夠啦 咁長真係唔想睇
不過呢啲又落唔到cv

千祈唔好介意自己過去浪費嘅時間,學無先後,每樣都係經驗

(呢度討論移民)有無想去嘅地方? 美加小城市唔少都有一兩家唐餐館,做小生意唔係無得諗 。個人所見,工作經驗比學歷更重要。不過小心有d國家,年紀大會扣分

有個香港人開餐館故事
http://www.cbc.ca/news/canada/saskatoon/immigrant-families-saskatchewan-restaurants-1.4180867
有冇打算移民NZ 嘅巴打絲打? 交流下
最近先有呢個移民打算, 而家NZ 個技術移民要update
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
諗住同另一半一齊過去, 加埋配偶加分
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..
而家打算儲番3年錢 就apply 過去..

如果而家已經夠分,最好就唔好拖,快快手申請咗先
移民政策隨時可以變
之前NZ SMC 140分就可以,早幾個月突然間改咗做160分
你唔會知道佢幾時又改過(嚟緊8月尾再行新policy)

利申:移咗NZ幾個月的IT人,2年半前apply smc
有冇打算移民NZ 嘅巴打絲打? 交流下
最近先有呢個移民打算, 而家NZ 個技術移民要update
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
諗住同另一半一齊過去, 加埋配偶加分
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..
而家打算儲番3年錢 就apply 過去..

如果而家已經夠分,最好就唔好拖,快快手申請咗先
移民政策隨時可以變
之前NZ SMC 140分就可以,早幾個月突然間改咗做160分
你唔會知道佢幾時又改過(嚟緊8月尾再行新policy)

利申:移咗NZ幾個月的IT人,2年半前apply smc

呢個真
係可見將來,每一個國家只會收得愈來愈緊
而且移民去一個新地方,好多野要從新適應同建立
愈後生去愈著數

本身我係香港都好高人工,想儲多d錢先走
但考慮到自己既年紀,又會想生小朋友
生小朋友前又最少要用2年時間黎認識新環境
所以有幾快得幾快走

利申:同另一半用IT移民NZ一年半
其實我想問係你地本身揾到個邊一份工先搞移民,定係香港揾移民agent幫你搞哂??
其實我想問係你地本身揾到個邊一份工先搞移民,定係香港揾移民agent幫你搞哂??

幫你搵埋工嗰d要小心,有機會呃人

http://www.cbc.ca/news/canada/saskatchewan/cash-for-jobs-immigration-consultant-connected-to-sask-government-backed-chinese-megamall-1.4164880
台灣有咩辦法.
條件. 800萬左右既不動產. 可賣.

http://www.cbc.ca/news/canada/saskatchewan/cash-for-jobs-immigration-consultant-connected-to-sask-government-backed-chinese-megamall-1.4164880

我係page one AU govt 條link 個到揾到我個職業係short term skilled occupation, 係咪要俾錢做佢個assessment先可以apply ?

我同另一半都係做IT,自己申請冇搵agent
批咗之後嚟之前先搵工,幸運地到埗前都有job offer...

批咗之後嚟之前先搵工,幸運地到埗前都有job offer...

哦i see, 係咪只係有work visa, 想pr再要老細保你先得?

我係page one AU govt 條link 個到揾到我個職業係short term skilled occupation, 係咪要俾錢做佢個assessment先可以apply ?

澳洲唔熟,好似出面post有個consultant做緊你問我答

不過照計工種係list入面就多數合格可以開始申請 (要做assessment嘅話另外計) Aus同Canada機制相類似

哦i see, 係咪只係有work visa, 想pr再要老細保你先得?

唔係,我批咗之後係拎住個resident visa搵工
https://qz.com/1042226/brexit-eu-citizens-will-now-lose-free-access-to-the-uk-in-march-2019/
睇黎我既移民計劃可以Rip

地球咁大,仲有地方可去既
be positive
https://qz.com/1042226/brexit-eu-citizens-will-now-lose-free-access-to-the-uk-in-march-2019/

be positive

我同我老公由細到大既夢想都係去北歐
好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
但係又冇門路去US呀果d地方
而家連個天都唔想我地去

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

50萬euro買是但一個eu國passport咪得
去北歐生活

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

仲有邊度好去? 想去d凍既地方
唔想去到一個地方又係咁多蝗 比人當係蝗咁排華
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞