香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike
專業人士已移民澳洲但想回流香港是否on9

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

其實移民都係為左將來仔女有得選擇 我自己個心都係香港

咁你就唔應該移民,建設一個香港比你下一代
移民本意就係放下一切,效忠新國家,去新嘅地方開始

個心向香港?咁仲去黎做乜野啊?
奸細
三腳仔

條友講出黎自己會唔會笑出黎

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

奸細
三腳仔

真係有好多人發自內心咁諗
唔覺自己雙重標準
AU移民TG谷
https://goo.gl/LvREMb

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

奸細
三腳仔

唔覺自己雙重標準

港渣
如果我想移民北歐 例如瑞典個d
得個爛鬼文科三大degree 係咪冇可能
但聽聞去到有分份求其囉到工作簽證做幾年嘢就得
唉 好唔鐘意香港

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

奸細
三腳仔

唔覺自己雙重標準

港渣

唔救港走佬
仲話心繫香港
食屎啦撚樣
唉 好唔鐘意香港

三大good
唉 好唔鐘意香港

三大good

我有bno 聽聞工作可以免簽證
留名
唉 好唔鐘意香港

三大good

咁堅?
係咪eu其他國家唔識分bc/bno渣?有d British overseas national 渣bno但係算EU citizen 有d唔算
唉 好唔鐘意香港

三大good

咁堅?
係咪eu其他國家唔識分bc/bno渣?有d British overseas national 渣bno但係算EU citizen 有d唔算

英國都脫歐啦,2019年後,唔比自由出入

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

奸細
三腳仔

唔覺自己雙重標準

港渣

我都唔係第一日話個班人個心態
老豆終於答應我 等我讀完書去睇完又中意既話就比錢我移民malta
留名
讀過下廚同款待但冇做過
諗緊係香港/working holiday直接做廚學徒再技工移民

同埋聽講做導遊都移到民

廚師比較易啲
廚師係好多國家嘅移民職業排名嗰度都榜上有名
移民美國4年
留名
讀過下廚同款待但冇做過
諗緊係香港/working holiday直接做廚學徒再技工移民

同埋聽講做導遊都移到民

You can try your luck in the UK. If you hold a BN(O) passport, you can apply for an UK working holiday visa at anytime.

However, if you only hold a HKSAR passport, you will need to wait until next year to get a Certificate of Sponsorship from the Hong Kong Labour Department in order to apply for an UK working holiday visa.
老豆終於答應我 等我讀完書去睇完又中意既話就比錢我移民malta

Good for you! Best of luck!
有BNO
三大computer science
有無機

Thx
教書教數學可以去邊
係咪得英國會收
教書教數學可以去邊
係咪得英國會收

Secondary school teachers should be in high demand in many countries. Be sure you know how to transfer professional license to the country

Certainly eligible for Skilled worker for Canada
http://www23.statcan.gc.ca/imdb/p3VD.pl?Function=getVD&TVD=122372&CVD=122376&CPV=4031&CST=01012011&CLV=4&MLV=4

and Australia as well

http://www.visabureau.com/australia/skilled-occupation-list.aspx

Thx

One more thing - there is a Malta forum (within a British expat discussion forum)!

http://britishexpats.com/forum/malta-168/

Hope you will find this useful.
有BNO
三大computer science
有無機

You can try and get an UK working holiday visa first. Once you find an IT related job, your employer may be able to sponsor you for a Tier 2 (General) work permit. You can get Indefinite Leave to Remain (永久居留) after 5 years and British Citizenship a year after.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞