香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike
大家技術移民會唔會經香港既移民公司搞?

想問移民有冇年齡限制
有冇加拿大巴打分享下

想知咩?有無preference 想去邊個省/市?
技術移民要留意語文試分數
可考慮省提名 或者工作sponsor

加拿大新總督係個太空人
自2014 香港都已經死左好多次 仲犀利過耶穌呀 要移民一早移左啦
自2014 香港都已經死左好多次 仲犀利過耶穌呀 要移民一早移左啦

你估移民話咁易咩?好多嘢要搞
例如技術移民本身唔夠分就要諗計加分,搞兩三年真係唔出奇
想問移民有冇年齡限制

澳洲係50歲以下,25至32最高分,越老越低分
有冇移民歐洲嘅巴打分享下
1. 澳洲189 visa employment reference
用 公司出既 reference letter (w/o job duties) 再加 上司簽既 statutory declaration 補番job duties
咁得唔得?

2. 同一公司升左幾個grade, 係咪每個grade 都要寫job duties?
3. reference letter 個 salary 係最後 salary , 定係在職期間每年個變化都要寫埋?
3. 糧單係咪每個月都要俾佢,十年咪有百幾張要scan?
3. 銀行月結單係電子版pdf , 係咪直接upload 就得?
4. 稅單淨係留低呢三年既,之前個啲可以補領嗎?
1. 澳洲189 visa employment reference
用 公司出既 reference letter (w/o job duties) 再加 上司簽既 statutory declaration 補番job duties
咁得唔得?

2. 同一公司升左幾個grade, 係咪每個grade 都要寫job duties?
3. reference letter 個 salary 係最後 salary , 定係在職期間每年個變化都要寫埋?
4. 糧單係咪每個月都要俾佢,十年咪有百幾張要scan?
5. 銀行月結單係電子版pdf , 係咪直接upload 就得?
6. 稅單淨係留低呢三年既,之前個啲可以補領嗎?

Push
我屌,俾巴打開左(2)先
有冇巴打係同外國籍既女女結婚入籍架
有冇加拿大巴打分享下

唔好住Toronto downtown,好撚殘好多大陸人
有冇加拿大巴打分享下

Scarborough 唔係重多?
好耐無翻去
有冇加拿大巴打分享下

好耐無翻去

起碼冇咁殘,又冇咁多乞丐,downtown日光日白都會有醉酒佬r你比錢佢
想問有冇咩外國專請外國人嘅求職網?
有冇加拿大巴打分享下

好耐無翻去

起碼冇咁殘,又冇咁多乞丐,downtown日光日白都會有醉酒佬r你比錢佢

其實度度downtown都係雜
Vancouver 唐人街重痴線 每日都有人od死
lm

離題:溫哥華玩過幾日見到好多露宿者,有次見到一家大細都瞓街幾心酸
不過加拿大係少數wellcome露宿者既國家
有冇移民撚討論 https://lihkg.com/thread/234021/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區
接上個post

我係澳洲working visa而家
想靠技術移民澳洲嘅巴絲打可以問我

其他國家都可以一齊傾
睇見香港立法會咁都唔想返香港

Have you considered learning a trade ( preferably plumber, electrician)???? At one point I thought it might not be a bad idea after all getting into trade school because trades are needed everywhere. I was told that Canada is expensive for its tradeschools.

BTW how long have you been in AU?

上次搵plumber通渠
唔洗半個鐘收我120澳紙
係澳洲呢d絕對好搵
我同你名一樣係做按摩師
有牌按摩師一樣好搵 年薪可以5至6萬
我黎左澳洲4年
兩年working holiday
加一年半讀書
加半年working visa
仲有3年半 之後就諗轉pr

自己google做功課先
唔識先搵agent
想問移民有冇年齡限制

唔同visa有唔同要求
澳洲改左政策
好多要45歲以下

唔係個個都有錢有能力話移就移
但想移一定有方法 睇你肯唔肯犧牲
留個名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞