香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike
有冇人諗緊/係Tasmania?
問左兩個agent兩個都話讀it或者會計
兩樣都好唔想本身有讀小小it知自己完全唔係材料

Tasmania It 會計有著數?
記得考左車牌先

NZ 係唔係都應該考咗先?

就算留香港都考左先..
依家考牌由0到你甩P換國際牌最少20個月
有冇打算移民NZ 嘅巴打絲打? 交流下
最近先有呢個移民打算, 而家NZ 個技術移民要update
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
諗住同另一半一齊過去, 加埋配偶加分
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..
而家打算儲番3年錢 就apply 過去..

巴打,我都想移NZ
但我唔係IT,讀媽劇停,做緊廣告...
諗緊點先可以移得到...

其實我係絲打
研究下有冇可能off shore搵到工?

絲打
本身做廣告,我籌備緊send portfolio去當地廣告公司(雖然我想轉行多啲,但搵返本行可能易啲)
大家技術移民會唔會經香港既移民公司搞?

How about the UK? Similar health system and the use of English language.

比較想去歐洲𠴱邊,心水係歐元地區,荷蘭德國捷克都有諗過,UK怕文化差太遠,同門檻較高

Can you speak the local language? (Dutch, German or Czech)

With regards to the Czech Republic - many Czech nurses are now working in other EU countries because wages in the Czech Republic is low.

本身對language有興趣,宜家讀緊一種,開始接觸緊dutch,因為都比較想去荷蘭讀master,語言係咪好大影響?

If you want to work as a nurse, then I would think you will need to communicate effectively with your patients. Not all patients can speak English in these countries.
記得考左車牌先

係外國生活,除非係高度發展既大城市
否則揸車係生係既基本技能之一

如果NZ計,auckland叫做好少少
因為反正你揸車都經常大塞車
坐巴士休息下仲舒服

Auckland 以外既話
除非你住得好遠,否則住既地方同返工地方都係15-20分鐘車程內
但如果你唔識揸車要坐交通工具
可能咁短路程已經要轉車
仲需時一個鐘以上

唔好讀會計,要考埋牌先有機會留低
已經好多人沖左黎tas 讀書博高分
讀會計無乜so
記得考左車牌先

就算留香港都考左先..

我18歲考咗之後, 未揸過
但另一半未有牌
暫時想睇下去到果邊有冇必需先喺果邊考...
有冇打算移民NZ 嘅巴打絲打? 交流下
最近先有呢個移民打算, 而家NZ 個技術移民要update
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
諗住同另一半一齊過去, 加埋配偶加分
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..
而家打算儲番3年錢 就apply 過去..

巴打,我都想移NZ
但我唔係IT,讀媽劇停,做緊廣告...
諗緊點先可以移得到...

其實我係絲打
研究下有冇可能off shore搵到工?

絲打
本身做廣告,我籌備緊send portfolio去當地廣告公司(雖然我想轉行多啲,但搵返本行可能易啲)

IT 工好似 搵果邊agent 再搵好啲咁
記得考左車牌先

就算留香港都考左先..

但另一半未有牌

考定無壞啦
記得考左車牌先

就算留香港都考左先..

但另一半未有牌

考定無壞啦

廢事佢撞親人
香港人多車多
記得考左車牌先

就算留香港都考左先..

但另一半未有牌

考定無壞啦

唔同意
當地揸車應該有好多唔同規矩 同香港好唔同
去到先學可以習慣d例 唔會比香港嘅學壞手勢

相反我慣咗左呔 係香港揸唔到

我係Vancouver見過無數次d新仔入錯對面線 stop牌唔識行 紅燈唔右轉被人砵死
可能澳洲香港大家揸同一邊會好d嘅
澳洲唔錯。。。生活過兩年好想移民過去
香港生活真係
Mr Li asked the British government for British Citizenship in the 80s -

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170721/56982139
有無人知新加坡

新加坡好麻煩
澳洲啦容易過佢又好過佢
已移美帝 等多3年做公民

唔好讀會計,要考埋牌先有機會留低
已經好多人沖左黎tas 讀書博高分
讀會計無乜so

咁讀咩機會大啲?nursing?
求指點迷津
請問個英語試係academic 果個要全6嗎?

兩樣都得
睇ielts個description
考general training係比較適合
Academic係for升學用

要general training
academic 唔承認

Academic 全 6.5 , 要全6 pass general training 難嗎

Academic 全 6.5 , 要全6 pass general training 難嗎

輕鬆啦
聽人講gt易過academic
但我未考過gt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞