香港已死,移民討論(2)

441 回覆
29 Like 26 Dislike
https://qz.com/1042226/brexit-eu-citizens-will-now-lose-free-access-to-the-uk-in-march-2019/
睇黎我既移民計劃可以Rip

地球咁大,仲有地方可去既
be positive

我同我老公由細到大既夢想都係去北歐
好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
但係又冇門路去US呀果d地方
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

50萬euro買是但一個eu國passport咪得
去北歐生活

可以就咁買?
https://qz.com/1042226/brexit-eu-citizens-will-now-lose-free-access-to-the-uk-in-march-2019/

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

仲有邊度好去? 想去d凍既地方
唔想去到一個地方又係咁多蝗 比人當係蝗咁排華

澳洲南部

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

去北歐生活

可以就咁買?

https://kknews.cc/zh-hk/other/zm5zjl3.html
可以
專業人士已移民澳洲但想回流香港是否on9

為錢的話唔係

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎
有冇打算移民NZ 嘅巴打絲打? 交流下
最近先有呢個移民打算, 而家NZ 個技術移民要update
我做緊IT, 讀咗CS degree + BIS master
諗住同另一半一齊過去, 加埋配偶加分
好似IT 應該有shortage 加分.. 新system 加分未搵工前都應該over 160 ..
而家打算儲番3年錢 就apply 過去..

如果而家已經夠分,最好就唔好拖,快快手申請咗先
移民政策隨時可以變
之前NZ SMC 140分就可以,早幾個月突然間改咗做160分
你唔會知道佢幾時又改過(嚟緊8月尾再行新policy)

利申:移咗NZ幾個月的IT人,2年半前apply smc

That's true - I have been in the UK for a long time and saw both UK's immigration policy getting more difficult as well as application cost going up the roof.

你一定會後悔

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

If your husband is a British Citizen wanting to move any of the Nordic countries, you need to get a move on. You will need to start the process for getting an EEA family permit from the country you want to move to by Q4 of 2018.

Immigration was a big reason who people voted for Brexit in the UK last June - there are 3 million EU citizens living in the UK while only 1 million British Citizens live in Europe.

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

去北歐生活

可以就咁買?

Portugal's Golden Visa scheme -

https://en.wikipedia.org/wiki/Portugal_Golden_Visa

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

If your husband is a British Citizen wanting to move any of the Nordic countries, you need to get a move on. You will need to start the process for getting an EEA family permit from the country you want to move to by Q4 of 2018.

Immigration was a big reason who people voted for Brexit in the UK last June - there are 3 million EU citizens living in the UK while only 1 million British Citizens live in Europe.

Well the closest to Nordic in UK is the Orkney Islands...

Canada, depend on specifics, can be pretty desolate too

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

Well the closest to Nordic in UK is the Orkney Islands...

Canada, depend on specifics, can be pretty desolate too

What about the Shetland Islands?

https://en.wikipedia.org/wiki/Shetland

What about the Shetland Islands?

https://en.wikipedia.org/wiki/Shetland

You are right

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

其實移民都係為左將來仔女有得選擇 我自己個心都係香港

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

有咩on唔on9
你有果邊身分幾時返去都得啦
回流香港搵錢炸嘛?
到有日香港玩完咪閃人 有咩大不了

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

去北歐生活

可以就咁買?

仲有另一條路就係係瑞典完成一個PhD

be positive

好難得兩個人一樣諗法
佢又死都唔想返去UK
因為佢話好憎果度
而家連個天都唔想我地去

合法既方法應該仲有既
唔係北美都ok 啦

去北歐生活

可以就咁買?

仲有另一條路就係係瑞典完成一個PhD

會唔會高難度左少少

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

有咩on唔on9
回流香港搵錢炸嘛?

大把正苦高官議員都係咁, 自己冇或者放棄住(講明係"住")個外國國籍, 又或者老婆仔女有外國passport....

係香港搵夠搵飽就返祖家, 剩番個爛場俾大陸佬/廢老/廢青去執

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

有咩on唔on9
回流香港搵錢炸嘛?

而家啲獻世派同所謂愛国愛港既咪做緊呢樣野

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

咁你就唔應該移民,建設一個香港比你下一代
移民本意就係放下一切,效忠新國家,去新嘅地方開始

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

好多香港人(大陸人都係)
明知呢邊搵錢娛樂係好過好多外國地方
不過又想將來嘆世界 (話俾個仔女揀,其實.....俾自己同自己個荷包有得揀姐)
去到個邊好想係香港咁...可以做人上人...唔駛辛苦又有得嘆.....

二者想兼得....豈可盡如人意?

(利申:職業上遇到好多呢D人)

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

好多香港人(大陸人都係)
明知呢邊搵錢娛樂係好過好多外國地方
不過又想將來嘆世界 (話俾個仔女揀,其實.....俾自己同自己個荷包有得揀姐)
去到個邊好想係香港咁...可以做人上人...唔駛辛苦又有得嘆.....

二者想兼得....豈可盡如人意?

(利申:職業上遇到好多呢D人)

香港人咪即係支那人

牆內嘅人拼命擠出去
牆外嘅人卻想入黎

個心向香港?咁仲去黎做乜野啊?
奸細
三腳仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞