[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
有無巴絲會收集御朱印?
去咁多次淨係見過一次鬼佬,其他全部日本人
有無巴絲會收集御朱印?

諗過
但係未去日本密到可以玩集印
有無巴絲會收集御朱印?

有!
有無巴絲會收集御朱印?

有!

有諗過去每一座城都整返個
有無巴絲會收集御朱印?

有!

呢位巴打係咪誤會左? 日本的景點/車站有的記念印章係呢D

御朱印係呢D (300yen)

一年都會儲一本, 去神社/寺都會收集

我好懶, 無分開神社 同 寺廟黎儲
跟住我行程黎儲
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

有無巴絲會收集御朱印?

第日去四國遍路就開始收集,平日唔儲啦,下下幾百yen一次
有無人有去過京都府立植物園,真係超級靚 ,本身係植物撚,但普通人入到去都會覺得靚,之前冬天去,個日仲要落雨又著唔夠衫,凍到就死咁都堅持繼續行,雖然個陣全園得兩朵櫻花,其他所以嘢太凍收起哂/凍死哂,有d失望,不過行行下係個橡樹林見到成地下都係橡果,同d京都阿姨一齊執得好high,拎埋返屋企俾隻松鼠食 , 之後呢行行下見佢有個超大溫室 裡面痴撚線咩品種都有,京都阿婆仲撩我傾計,話棵樹好犀利d根生到八爪魚咁,覺得京都老友記好nice
有無人有去過京都府立植物園,真係超級靚 ,本身係植物撚,但普通人入到去都會覺得靚,之前冬天去,個日仲要落雨又著唔夠衫,凍到就死咁都堅持繼續行,雖然個陣全園得兩朵櫻花,其他所以嘢太凍收起哂/凍死哂,有d失望,不過行行下係個橡樹林見到成地下都係橡果,同d京都阿姨一齊執得好high,拎埋返屋企俾隻松鼠食 , 之後呢行行下見佢有個超大溫室 裡面痴撚線咩品種都有,京都阿婆仲撩我傾計,話棵樹好犀利d根生到八爪魚咁,覺得京都老友記好nice

春秋兩季呢度應該會變成仙境。
神社注意事項
1.拍攝本殿嘅時候唔好正面影入內側 因為入面係放神體嘅地方 即係殯儀館嘅靈寢室
2.唔好影巫女 可以問下先 不過多數唔畀
3.入鳥居前除帽 太陽眼睛
4.入咗鳥居就係神社/域範圍
5.有手水舍務必洗手漱口
6.有其他宗教信仰可以唔拜 不過最好照洗 只係尊重場合
7.賽錢放入箱 唔使抛
8.賽錢一般係5円(御緣) 除咗10円(絕緣)幾多都冇所謂
等其他巴打補充

抽到凶籖就綁係神社,通常都係抽籤地方附近有個架
吉就帶走

頂我個陣唔知,吉都照綁左係到
留名想去
好少post從文學、宗教角度講京都
留名想去

京都唔用文學同宗教睇 價值低好撚多
留名想去

然後啲人就話"睇嚟睇去咪又係去睇廟都唔知有咩好睇!"
留名想去

然後啲人就話"睇嚟睇去咪又係去睇廟都唔知有咩好睇!"

記憶之都嘅價值唔係個個睇到
仲有冇文學推介
今晚預定介紹下百人一首
講到日本文學 和歌係一定要提及嘅
要初步接觸和歌 花牌情緣同新柯南劇場會係好好嘅選擇
今次只會講和歌入面嘅短歌
短歌57577個音組成 31個音
主要作用當然係憑歌寄意
所以要感性噉感受故情 和歌會係好選擇
當中有人將一百首短歌集合 變成百人一首
概念同唐詩三百首一樣
幾套百人一首中 小倉百人一首最為流行
歌牌亦多用小倉百人一首
京都係唔少短歌嘅舞台
古時啲達官貴人無嘢做就係撚下文字
以下講兩首京都為舞台嘅短歌
來源源自網上

小倉山 峰のもみぢ葉 心あらば
今ひとたびの みゆき待たなむ
小倉山 峰上紅葉若有思想
請待天皇出巡後才散去
https://www.youtube.com/watch?v=1fWsUg_r3I0

作者藤原忠平聽到宇多上皇話"我個仔,醍醐天皇都睇到哩片紅葉海就好啦!"
就作咗哩首歌傳意
相關地點係和菓子同樣出名嘅小倉山荘

風そよぐ ならの小川の 夕暮れは
みそぎぞ夏の しるしなりける
風搖楢木 夕陽中小川滿是秋意
季越之祓 成為了夏天唯一的證明
https://www.youtube.com/watch?v=wFnv3D2fcmM

舞台係上賀茂神社嘅御手洗川
描寫嘅係某年舊曆6月30日嘅風景
祓,即係將惡運除去嘅儀式
當日係會舉行六月祓,亦象徵曆法上步入秋天

另外 京都同百人一句有關嘅地點一定要提時雨殿
時雨殿係百人一首嘅博物館
睇完上面資料有興趣嘅巴打一定要入去睇下
短歌迷一定爽到仆街
有無巴絲會收集御朱印?

我有 不過有幾次去d新寺院唔記得帶埋去
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

我果張伏見稻荷唔係即場寫,係疑似print定直接比我,勁失望
講到日本文學 和歌係一定要提及嘅
要初步接觸和歌 花牌情緣同新柯南劇場會係好好嘅選擇
今次只會講和歌入面嘅短歌
短歌57577個音組成 31個音
主要作用當然係憑歌寄意
所以要感性噉感受故情 和歌會係好選擇
當中有人將一百首短歌集合 變成百人一首
概念同唐詩三百首一樣
幾套百人一首中 小倉百人一首最為流行
歌牌亦多用小倉百人一首
京都係唔少短歌嘅舞台
古時啲達官貴人無嘢做就係撚下文字
以下講兩首京都為舞台嘅短歌
來源源自網上

小倉山 峰のもみぢ葉 心あらば
今ひとたびの みゆき待たなむ
小倉山 峰上紅葉若有思想
請待天皇出巡後才散去
https://www.youtube.com/watch?v=1fWsUg_r3I0

作者藤原忠平聽到宇多上皇話"我個仔,醍醐天皇都睇到哩片紅葉海就好啦!"
就作咗哩首歌傳意
相關地點係和菓子同樣出名嘅小倉山荘

風そよぐ ならの小川の 夕暮れは
みそぎぞ夏の しるしなりける
風搖楢木 夕陽中小川滿是秋意
季越之祓 成為了夏天唯一的證明
https://www.youtube.com/watch?v=wFnv3D2fcmM

舞台係上賀茂神社嘅御手洗川
描寫嘅係某年舊曆6月30日嘅風景
祓,即係將惡運除去嘅儀式
當日係會舉行六月祓,亦象徵曆法上步入秋天

另外 京都同百人一句有關嘅地點一定要提時雨殿
時雨殿係百人一首嘅博物館
睇完上面資料有興趣嘅巴打一定要入去睇下
短歌迷一定爽到仆街

學到野

下年真係會再去多次京都
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城

其實100城係我目標之一 盡量去到幾多得幾多
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

我果張伏見稻荷唔係即場寫,係疑似print定直接比我,勁失望

唔係即場寫的唔要啦,同埋都會留意下佢寫的字
見過有d寫得好求其
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

見過有d寫得好求其

通常多人去的神社會印定,上次去日光買左張印嘅限定版,要500円。

見過有d寫得好求其

通常多人去的神社會印定,上次去日光買左張印嘅限定版,要500円。

視乎佢有無人手去寫姐,限定幾乎大部分都係印
大嗰d直情出幾款朱印吸引你收集哂佢
日本文化之癲 可以係平安時代
由794年遷都京都 到1192年鎌倉幕府成立
我哋將佢稱為平安時代
歷史唔講住 講下"平安時代嘅文學雙璧"
枕草子同源氏物語
前者係"我印象中"世界第一本隨筆後者係世界第一本寫實小說
點解會講印象中 因為佢係為隨筆而隨筆
真係無咩實際目的 我揾唔到更舊嘅類似文集

哩篇主要講枕草子
枕草子嘅作者係清少納言(清為藝名少納言為官位)
清少納言係一個輕浮樂天率直嘅女人
佢曾經因為唔鍾意前夫冇學識離婚
亦寫出過淨係鍾意聽靚仔和尚唸經嘅狂語
佢係皇后定子嘅老師
佢欣賞鎖碎嘅喜悅
就只有噉樣嘅人 先寫得出枕草子

今次先講清水寺同鞍馬同伏見稻荷相關段落

參詣清水寺之際,聽蟬聲鼓噪,正感動之際,皇后特派使者賜函於我。
那唐紙的紅色信箋上,用草假名寫著:
「山近き 入相の鐘の 声ごとに 恋ふる心の 数は知るらん(近山聽聞夕鐘聲響之際,寧不知吾思念之心)
然而,妳卻格外逗留長久。」
由於時值旅中,也沒有準備什麼適當的信紙,
故只得將答歌書寫於紫紅色蓮花瓣以奉上。

似近而實遠者
似近而實遠者,如皇宮附近的祭事,沒有 感情的同胞及親戚。鞍馬的曲折山徑。大年夜,到元旦。

可羨者
可羨者,如誦經時,自己時忘時躓,老是念誦同一段經文,法師當然毋庸置疑,但世上就有一些男女,能夠倒背如流,

聽人家那樣子背誦,不僅想道:不知何時才能夠到達那種境地啊?身子不適,臥在床上,聽別人笑笑說說自自在在地走動,

才教人羨煞!

發願參詣稻荷神社,中座一帶路況陡急,正耐性慢慢攀登,卻見後來者毫不以為苦似地,漸趕到前邊去,可真了不起。

二月午日,拂曉便急急出發,走到半途陡坡處,已屆巳時。

漸漸熱起來,真教人受不了,「世人也有不須要這般辛苦的,偏偏我為甚麼來此參詣哪!」

禁不住淚落,正休憩養神,見一婦人年約三十餘歲,未著壼束裝,只將普通衣服裙裾拉起,聽她同路上遇著的人說:

「我想要參詣七度。已經參詣過三度了,還有四度,沒甚麼大不了的,到未時,該已下山了罷。」

便又走下坡去。這女子,平時一點兒也不起眼的樣子,可是當時就教人羨慕,恨不能馬上變成她!

無論是男人、女人,或法師,有好子嗣的,總是令人羨慕。

頭髮長而整齊,下端美麗者。身分高貴的人,受眾多僕役簇擁伺候著,教人看著挺羨慕。

寫得一手好字,又擅長詠歌,逢著甚麼時節,總是第一個給人選出來的。

高貴的人面前,有眾多女官伺候,若其想到要給甚麼了不起的人物送信去,如何可能找一個字跡像鳥爪痕跡一般的人代筆呢?

可是,有時見到特召退居於下室的女官上來,將自己的硯臺借與書寫之用,可真令人羨慕。此類事情,若是仕奉有年的長輩,卽使字跡惡劣如初習「難波津」帖者,也不得不視情況而書寫;而有時則不然,譬如公卿大臣的千金或某人推薦來初仕的有來頭人家的女兒,從紙張等一切都費心準備好,別的女官豈能不半開玩笑地講些中傷的話呢!

又譬如練習箏、笛等,也同書法一樣,未熟練時,總是想:真希望能夠像他一般的好。做天皇、或東宮的乳母,可真是神氣。

伺候皇后的女官們,准以出入後宮各位貴人處者。建有三昧堂,得以早晚誦禱者。玩雙六時,對方擲出好骰子。

真正忘世事的高僧。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞