[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
上年去過一次,念念不忘,好想今年去睇紅葉。

係好靚,但真係超級多人
有無巴絲會收集御朱印?
去咁多次淨係見過一次鬼佬,其他全部日本人

有!

有諗過去每一座城都整返個

呢位巴打係咪誤會左? 日本的景點/車站有的記念印章係呢D

御朱印係呢D (300yen)

一年都會儲一本, 去神社/寺都會收集

我好懶, 無分開神社 同 寺廟黎儲
跟住我行程黎儲

100城

其實100城係我目標之一 盡量去到幾多得幾多

加油,我去左28個啦,今年年尾可能50了
講到日本文學 和歌係一定要提及嘅
要初步接觸和歌 花牌情緣同新柯南劇場會係好好嘅選擇
今次只會講和歌入面嘅短歌
短歌57577個音組成 31個音
主要作用當然係憑歌寄意
所以要感性噉感受故情 和歌會係好選擇
當中有人將一百首短歌集合 變成百人一首
概念同唐詩三百首一樣
幾套百人一首中 小倉百人一首最為流行
歌牌亦多用小倉百人一首
京都係唔少短歌嘅舞台
古時啲達官貴人無嘢做就係撚下文字
以下講兩首京都為舞台嘅短歌
來源源自網上

小倉山 峰のもみぢ葉 心あらば
今ひとたびの みゆき待たなむ
小倉山 峰上紅葉若有思想
請待天皇出巡後才散去
https://www.youtube.com/watch?v=1fWsUg_r3I0

作者藤原忠平聽到宇多上皇話"我個仔,醍醐天皇都睇到哩片紅葉海就好啦!"
就作咗哩首歌傳意
相關地點係和菓子同樣出名嘅小倉山荘

風そよぐ ならの小川の 夕暮れは
みそぎぞ夏の しるしなりける
風搖楢木 夕陽中小川滿是秋意
季越之祓 成為了夏天唯一的證明
https://www.youtube.com/watch?v=wFnv3D2fcmM

舞台係上賀茂神社嘅御手洗川
描寫嘅係某年舊曆6月30日嘅風景
祓,即係將惡運除去嘅儀式
當日係會舉行六月祓,亦象徵曆法上步入秋天

另外 京都同百人一句有關嘅地點一定要提時雨殿
時雨殿係百人一首嘅博物館
睇完上面資料有興趣嘅巴打一定要入去睇下
短歌迷一定爽到仆街

時は雨  
見有巴打問天橋立 白鬚神社 御朱印
先係到講下自己所見啦
有咩寫錯 多多指教
陣間返屋企up啲張圖 放下毒先

天橋立: 個人覺得可以去 前排六月去完返嚟 有時間係傘松公園坐巴士入埋做伊根 巴士上邊風景都唔錯
伊根入邊成個環境好靜好舒服 嗰日都望下海呆咗半日 如果有錢當然要住返一晚舟屋啦

白鬚神社:如果唔係鐘意鳥居/神社既人 可能會有少少無聊 因為附近都無咩地方行 只有一個湖上鳥居
我去既時間就係年頭跨年 所以人都比較多 十成九都係揸車/的士
我就無錢 所以選擇行過去 跟google行都係三十分鐘左右 就到神社前一段路要小心啲車 因為旁邊係公路嚟
我自己就鳥居控就覺得好正啦 帶咗個午餐 一路食一路望住個鳥居
去完白鬚神社可以去坐返鐵道 可以去近江神宮附近睇下 不過我未去過有待其他巴打介紹

御朱印(ごしゅいん):係一種有神力既印(信不信由你)
神社裡邊多數有個地方係for 寫御朱印
而御朱印十成九要有本叫「御朱印帳」 神社職員先會幫你寫 佢會問你寫係邊頁 到時打開比佢就okay
如果無朱印帳就 有啲神社會寫係一張紙上邊 比你拎返去貼返上朱印上邊
題外話:有啲神社會係特別日子 有特別既朱印提供 例如:早前既七夕,藤林神社紫陽花宮朱印,御金神社特別朱印等等

唔係即場寫的唔要啦,同埋都會留意下佢寫的字
見過有d寫得好求其

通常多人去的神社會印定,上次去日光買左張印嘅限定版,要500円。

視乎佢有無人手去寫姐,限定幾乎大部分都係印
大嗰d直情出幾款朱印吸引你收集哂佢

一心諗住佢果個會特別靚,點知 仲搞到本野夾左張野係度,fing黎fing去

見過有d寫得好求其

通常多人去的神社會印定,上次去日光買左張印嘅限定版,要500円。

一心諗住佢果個會特別靚,點知 仲搞到本野夾左張野係度,fing黎fing去

佢預你痴上去本御朱印帳,但係用膠水痴又好似怪怪地咁。

見過有d寫得好求其

佢預你痴上去本御朱印帳,但係用膠水痴又好似怪怪地咁。

係囉,都係寫上去最好
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城

巴打長去日本
同阿爸阿媽去 有冇特別地方介紹
同阿爸阿媽去 有冇特別地方介紹

三十三間堂
去左美山
黎緊九月和家人去
第一次同父母去
有咩名勝適合兩老
去左美山

喂啊 哩個唔好爆啦
黎緊九月和家人去
第一次同父母去
有咩名勝適合兩老

夜晚行鴨川
黎緊九月和家人去
第一次同父母去
有咩名勝適合兩老

兩老行唔行到?
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城

巴打長去日本

三年前開始儲架啦,好多時係因為自己一個去可以日日跑城
我而家淨返好多山城,反而唔知點算,自己一個去又怕有蛇,又搵唔到人一齊去
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城

巴打長去日本

我而家淨返好多山城,反而唔知點算,自己一個去又怕有蛇,又搵唔到人一齊去

著行山boot咪唔怕蛇囉
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城

巴打長去日本

我都係 一個人去 貪可以行程隨心 又可搵啲城/古蹟/風景睇
黎緊九月和家人去
第一次同父母去
有咩名勝適合兩老

兩老行唔行到?

父就鐘意行
母就早年隻腳鑲左螺絲。
唔會行到好耐
有無巴絲會收集御朱印?

有!

跟住我行程黎儲

100城

巴打長去日本

我都係 一個人去 貪可以行程隨心 又可搵啲城/古蹟/風景睇

唔關鞋事,係我個人好驚蛇
黎緊九月和家人去
第一次同父母去
有咩名勝適合兩老

兩老行唔行到?

父就鐘意行
母就早年隻腳鑲左螺絲。
唔會行到好耐

宇治平等院,又靚,又幾冇上落坡,又有地方坐,而且真係好靚
京都入面的話可以去下東西本願寺/東寺,東寺逢21號有市集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞