[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
有無喜愛日本歷史文化既想一齊去
九月中到尾去
早幾日發夢夢見同人行京都祇園同四條

好舒服 京都果種味道真係好正

點解要發夢先行得
6日5夜京都 奈良

係咪應該要買 jr廣域pass 同 都營果個3日pass?
6日5夜京都 奈良

廣域要去姬路/岡山先回到本
有無人嚟緊兩日一齊去京都?
有無人試過一月去著和服 會唔會好凍
鴨川 講到京都一定會講起鴨川
緣著鴨川踩車/踩板/散步都係一流
鴨川嘅潛規則係坐係河邊 身邊有其他群體/人 尤其係情侶 大家要保持等間嘅距離
鴨川源岸亦都有好多景點
所以用鴨川做參考線 都會係唔錯嘅做法
所以如果去到京都水族館可以仔細啲睇京都水文嘅資料
好快你就會愛上鴨川

上次時間有限冇行落去
但就咁睇佢成個環境都幾正
最鐘意係京都古色古香得黎又有點繁華
如果想寧靜d可以去遠d既地方

一乘寺會係唔錯嘅選擇

惠文堂書店、拉麵、詩仙堂

有冇人鍾意睇萬城目學本《鴨川荷爾摩》

大阪公主同鹿男都無咁好睇
留名 十月尾去京阪奈蜜月。京都玩四日

我10月頭去
不過仲未plan行程同book酒店,唔知巴絲們有咩好介紹
侘寂 幽玄 物哀
下星期去大阪京都, 有兩晚係京都, 唔知下面個行程仲加唔加到伏見大荷神社落去

下星期去大阪京都, 有兩晚係京都, 唔知下面個行程仲加唔加到伏見大荷神社落去

10/9早啲起身
6日5夜京都 奈良

廣域要去姬路/岡山先回到本

我再睇真啲 我應該係買 i卡+haruka來回
再買關西周遊pass

10/9早啲起身

tks 巴打
黎緊十一月中會去大阪京都玩, 京都會住兩晚東橫五條烏丸, 會有兩整天嘅時間玩。

之前已經去過睇清水, 金閣寺呢類神社, 今次京都旨在睇紅葉同hea 下食下好西
具體路線諗住會去嵐山坐小火車, 渡月橋, 竹林; 伏見稻荷, 千鳥居; 宇治或者再慢遊下鴨川。

想問下各位應該點樣plan 先可以玩得比較順路, 有無咩其他建議加減?
同埋想問下鴨川其實係咪一個散步賞櫻賞楓嘅地方? 應該點樣行?

先謝
10月去兩日京都再去大阪
其實淨玩京都係咪會好貴,因為大阪去過

唔會特別貴
如果住大阪會再平啲

酒店就貴 d,如果 YH 無乜分別。
lm
京都踩單車有咩注意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞