[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike

巴打你好,我12月中到尾會有兩日一夜時間係京都 主要想去宇治同伏見稻荷大社同食懷石料理 唔知你有無路線可以推介
另外都想試下係京都踩單車有無咩建議
d 景點我google咗好耐都攞唔到主意 因為第一次去...

12月京都好凍又大風,踩單車唔好玩

想問下如果早d 出發 一日去唔去曬得到伏見+宇治

有套票

時間充裕
8點先去 京都JR 食個早餐
9點去稻荷大社抖下許願石上埋山頂
12點去宇冶先食個中村再遊一圈
5點去掃🍵手信
完美的一天

多謝

我上次 5點起身沖涼洗頭,再搭巴士+地鐵去伏見 , 去到都差唔多6點 , 已經見到有唔少人, 多數都係揸單反去影相既人, 同日本當地人晨運/跑山 , 慢慢行影下相玩下貓, 8點幾到頂, 9點走既時候, 經過JR 站已經見到一群群人湧緊入去, 見到都驚
清醒寧靜既伏見稻荷真係好正 可能有人覺得點解去旅行都要咁早起身虐待自己, 但我覺得同人逼先係虐待緊自己

去伏見真係要一早起身

畀你哋講一講 唔使去啦
好彩哩個post少人

12月京都好凍又大風,踩單車唔好玩

想問下如果早d 出發 一日去唔去曬得到伏見+宇治

有套票

時間充裕
8點先去 京都JR 食個早餐
9點去稻荷大社抖下許願石上埋山頂
12點去宇冶先食個中村再遊一圈
5點去掃🍵手信
完美的一天

多謝

我上次 5點起身沖涼洗頭,再搭巴士+地鐵去伏見 , 去到都差唔多6點 , 已經見到有唔少人, 多數都係揸單反去影相既人, 同日本當地人晨運/跑山 , 慢慢行影下相玩下貓, 8點幾到頂, 9點走既時候, 經過JR 站已經見到一群群人湧緊入去, 見到都驚
清醒寧靜既伏見稻荷真係好正 可能有人覺得點解去旅行都要咁早起身虐待自己, 但我覺得同人逼先係虐待緊自己

去伏見真係要一早起身

旅遊景點已經爛哂

中午時份去同係羅湖過關無分別
打算係11月尾去京都 應該係京都6日 奈良1日
想影寺廟 紅葉 (永觀堂,金閣寺,琉璃光院,毘沙門堂......)
不過驚勁排隊 已經見到D酒店FULL哂8 9成
自己機票同實際行程都未PLAN
想影寺廟 紅葉 (永觀堂,金閣寺,琉璃光院,毘沙門堂......)

有冇咩行程可以盡量避開人群
夜楓好多人睇好難避
有冇人20-24/11
會係京都

plan咗去舞鶴/國寶展/京都大學學園祭

22號到 咩都未plan
依兩日京都天氣好靚

上次櫻花時去,你預同旺角咁逼啦

4月中去會唔咁迫?
十二月尾去京都
雖然之前都去過大阪京都 但就從未試過冬天去旅行
會去嵐山個溫泉旅館住一晚 有咩要注意
會唔會好凍又落雪咁樣
嵐山留一日係咪夠

4月中去會唔咁迫?

京都淡季都好多人,更加唔好講四月頭同十一月尾呢d超級大旺季
早3個月book酒店都唔夠,依家都未book又想住京都就啦啦臨去Airbnb book民宿啦。
十二月尾去京都
雖然之前都去過大阪京都 但就從未試過冬天去旅行
會去嵐山個溫泉旅館住一晚 有咩要注意
會唔會好凍又落雪咁樣

嵐山唔同線個站都格幾離, 可以咪就下搭去近你旅館嗰站, 拉少D路
冬天日本太陽都幾早落山
京都唔一定會落雪
嵐山留一日係咪夠

京都多多都唔夠

竹林同天龍寺一日都夠的
京都早餐有冇推介 女友唔要食咖啡館包

4月中去會唔咁迫?

京都淡季都好多人,更加唔好講四月頭同十一月尾呢d超級大旺季
早3個月book酒店都唔夠,依家都未book又想住京都就啦啦臨去Airbnb book民宿啦。

我今年五月頭去過,唔算好多人,係市中心多。
但下年想四月中去,涼啲無咁熱又想避開大旺季
落雨既京都 有咩地方值得去?

果種古都FEEL

果種古都FEEL

貴船
去完兩日
好正風景

果種古都FEEL

鴨川都正
上年6月去左一次京阪
今年10月尾就自己一個去 主要都係想去京都多
應該會去啲未去過嘅地方

btw多謝巴絲
上年6月去左一次京阪
今年10月尾就自己一個去 主要都係想去京都多
應該會去啲未去過嘅地方

btw多謝巴絲打介紹左咁多好地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞