[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
我都鐘意睇下城同古蹟年頭去京都去左伏見果邊 有座叫伏見桃山城

唔使錢入 但就封左內部唔比入
我去到果陣成個範圍得我一個

外觀幾靚 但上網睇好似話內部問題 危樓FEEL 所以唔比入

我去到果陣得我一個鳩行 走果陣先見到阿伯放狗

瞓個晏覺就完美
神社注意事項
1.拍攝本殿嘅時候唔好正面影入內側 因為入面係放神體嘅地方 即係殯儀館嘅靈寢室
2.唔好影巫女 可以問下先 不過多數唔畀
3.入鳥居前除帽 太陽眼睛
4.入咗鳥居就係神社/域範圍
5.有手水舍務必洗手漱口
6.有其他宗教信仰可以唔拜 不過最好照洗 只係尊重場合
7.賽錢放入箱 唔使抛
8.賽錢一般係5円(御緣) 除咗10円(絕緣)幾多都冇所謂
等其他巴打補充

之前我試過用唔咸唔淡既日文問神社既巫女可唔可以影佢,結果成功咗(相就唔post啦)
都係巴打話齋,想影巫女/其他人的話記得要
1. 先問過當事人
2. 先問過當事人
3. 先問過當事人

試過用英文問地主神社賣野d女仔,可能只係普通sales唔係真巫女,所以被影,個女仔nice到不得了
神社注意事項
1.拍攝本殿嘅時候唔好正面影入內側 因為入面係放神體嘅地方 即係殯儀館嘅靈寢室
2.唔好影巫女 可以問下先 不過多數唔畀
3.入鳥居前除帽 太陽眼睛
4.入咗鳥居就係神社/域範圍
5.有手水舍務必洗手漱口
6.有其他宗教信仰可以唔拜 不過最好照洗 只係尊重場合
7.賽錢放入箱 唔使抛
8.賽錢一般係5円(御緣) 除咗10円(絕緣)幾多都冇所謂
等其他巴打補充

之前我試過用唔咸唔淡既日文問神社既巫女可唔可以影佢,結果成功咗(相就唔post啦)
都係巴打話齋,想影巫女/其他人的話記得要
1. 先問過當事人
2. 先問過當事人
3. 先問過當事人

試過用英文問地主神社賣野d女仔,可能只係普通sales唔係真巫女,所以被影,個女仔nice到不得了

有班part time嚟
有冇人到過丹後?似乎一講到京都唯獨丹後好少人提。

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?

丹後地區包括天橋立, 的確係無咩香港人去

利申: 未去過

下次去京都想去天橋立同琵琶湖(唔係京都府)

琵琶湖西其實好近, 紅葉期可以去比叡山(其實係京都同滋賀交界), 又有個雄琴温泉可以試下(當然無有馬嗰d禁正)

白鬚神社有冇人去過?
上年去過一次,念念不忘,好想今年去睇紅葉。
去6日6夜
暫時住晒大阪
應該會
兩/三日大阪
一日usj
一日奈良加其他
一/二日京都
係咪都唔洗特登轉返住京都?
去6日6夜
暫時住晒大阪
應該會
兩/三日大阪
一日usj
一日奈良加其他
一/二日京都

查完交通你接受到個時間係ok
想問下 12月頭 5日4夜 關西

打算第一日落機去京都落腳
之後2日河原町 + 2日難波

主要HEA行/玩 , 唔去USJ
暫時想去嵐山,伏見,錦市場, 心齋橋,奈良

想問下仲有咩地方推介?

同埋去嵐山既話, 12月頭仲值唔唔值得去坐小火車?
去6日6夜
暫時住晒大阪
應該會
兩/三日大阪
一日usj
一日奈良加其他
一/二日京都

大阪你預中間 去邊都一個鐘多啲咁 比貴新幹線 用錢換時間
去6日6夜
暫時住晒大阪
應該會
兩/三日大阪
一日usj
一日奈良加其他
一/二日京都

其實又唔洗的
大阪 奈良 京都 係一個三角形, 點到點之間大概都係半個鐘到一個鐘
新幹線得 新大阪到京都, 其實計埋大阪到新大阪的轉乘時間, 同你直接係大阪坐特急/新快速差唔多時間
去6日6夜
暫時住晒大阪
應該會
兩/三日大阪
一日usj
一日奈良加其他
一/二日京都

其實又唔洗的
大阪 奈良 京都 係一個三角形, 點到點之間大概都係半個鐘到一個鐘
新幹線得 新大阪到京都, 其實計埋大阪到新大阪的轉乘時間, 同你直接係大阪坐特急/新快速差唔多時間

我果次去又冇刻意計時間 去到好隨心

有時又走左去姬路 > 明石 > 神戶 > 大阪
美山 同天橋立
邊個最值得去?
本身想一日內兩個去晒 但時間唔得
https://goo.gl/maps/p2TnyZRNP662
迷宮的十字路聖巡地圖

想問下仲有咩地方推介?

去埋哩到
奈良下次去 或者大阪玩少日

想問下仲有咩地方推介?

去埋哩到

咩地方黎

想問下仲有咩地方推介?

去埋哩到

咩地方黎

貴船神社
神女 miko
工作係祭禮嘅輔助同主角 打理神社
入職條件只需要係女人同識字
不過去到30一般就要退休
多數香港人會去嘅神社 因為人手需要大
會請大學/高中生part time即係助務/助勤

巫女最正嘅有兩個時候
一係跳神樂嘅時候好多時祭典都會揾佢哋跳舞畀"神"睇
仲有就係拜祭嘅時候
之前有幸睇到巫女嘅拜拜拍拍拜
即刻知道係正式嘅巫女
不可名狀嘅神聖感

再講一次 偷拍嚴格禁止
https://goo.gl/maps/p2TnyZRNP662
迷宮的十字路聖巡地圖

聖地巡禮 上低音號 宇治市 大吉山
利申 去左3次都落雨上唔到觀景台
京都有咩溫泉好去?
值唔值留宿一晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞