[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
有無巴絲會收集御朱印?
去咁多次淨係見過一次鬼佬,其他全部日本人

有!

有諗過去每一座城都整返個

呢位巴打係咪誤會左? 日本的景點/車站有的記念印章係呢D

御朱印係呢D (300yen)

一年都會儲一本, 去神社/寺都會收集

我好懶, 無分開神社 同 寺廟黎儲
跟住我行程黎儲

100城

其實100城係我目標之一 盡量去到幾多得幾多

加油,我去左28個啦,今年年尾可能50了

巴打長去日本

三年前開始儲架啦,好多時係因為自己一個去可以日日跑城
我而家淨返好多山城,反而唔知點算,自己一個去又怕有蛇,又搵唔到人一齊去

著行山boot咪唔怕蛇囉

我都係 一個人去 貪可以行程隨心 又可搵啲城/古蹟/風景睇

唔關鞋事,係我個人好驚蛇

噉真係冇計
黎緊九月和家人去
第一次同父母去
有咩名勝適合兩老

兩老行唔行到?

父就鐘意行
母就早年隻腳鑲左螺絲。
唔會行到好耐

宇治平等院,又靚,又幾冇上落坡,又有地方坐,而且真係好靚
京都入面的話可以去下東西本願寺/東寺,東寺逢21號有市集

感激巴打
去左美山

好靚
你行程係咪跟巴士pass咁玩?
大概玩左幾耐?
黎緊係同男友+佢兩老去
驚行得耐佢兩老頂唔順
我覺得係fly again呢排介紹左美山町同天橋立先多左人問
去左美山

好靚
大概玩左幾耐?
黎緊係同男友+佢兩老去
驚行得耐佢兩老頂唔順
我覺得係fly again呢排介紹左美山町同天橋立先多左人問

其實都無咩行好多既機會,如果係巴士pass佢會好似旅行團咁到一站掉你落車行個圈(但夠時間睇曬要睇既野),上車再下一站比你落車行,對老一輩黎講應該幾舒服,因為似跟團,上次帶呀媽去關西都特登安排呢個行程,佢舒服之餘我都舒服(一上巴士打後就唔洗用腦睇交通)
早上10點幾上車,返到京都就四點幾五點
去左美山

好靚
大概玩左幾耐?
黎緊係同男友+佢兩老去
驚行得耐佢兩老頂唔順

其實都無咩行好多既機會,如果係巴士pass佢會好似旅行團咁到一站掉你落車行個圈(但夠時間睇曬要睇既野),上車再下一站比你落車行,對老一輩黎講應該幾舒服,因為似跟團,上次帶呀媽去關西都特登安排呢個行程,佢舒服之餘我都舒服(一上巴士打後就唔洗用腦睇交通)

咁樣幾好
多謝解答
去左美山

好靚
大概玩左幾耐?
黎緊係同男友+佢兩老去
驚行得耐佢兩老頂唔順

咁樣幾好
多謝解答

但要留意無記錯個巴士遊淨係得星期六日開
我個時閒日去搭JR去日和站再轉巴士
聽落好似好麻煩但其實轉車只係過對面
Btw 留左兩個幾鐘 係幾舒服

見到箱館山滑雪場張相好似幾靚
但門票好貴又搵唔到相關遊記
有無人去過?伏唔伏?
京之七夕就開始有冇巴打會去
21-25/11book 京都酒店
apa都要成千一晚
apa都要成千一晚

京都住酒店真係貴
apa都要成千一晚

京都住酒店真係貴

紅葉期邊有可能平
apa都要成千一晚

京都住酒店真係貴

紅葉期邊有可能平

睇錯一月
apa都要成千一晚

近幾次去京都都係住airbnb算, 或者河原町間super(如果有位)
近幾次去京都都係住airbnb算, 或者河原町間super(如果有位)

k's house?
有無巴絲會收集御朱印?

有無巴絲會收集御朱印?

總共寫咗三十幾個 仲未寫滿成本 300YEN寫一次
有無巴絲會收集御朱印?

如果寫滿咗會買清明神社嗰本

k's house?

邊間有位+平就嗰間, D民宿收檔係常有的事
有無巴絲會收集御朱印?

一年開一本 未寫滿過
你有無分神社同寺廟先
有無巴絲會收集御朱印?

一年開一本 未寫滿過
你有無分神社同寺廟先

神社、神宮、寺廟, 關東、關西、九州都冇分 本嘢要千幾yen幾貴 寫滿曬先再買 最鐘意手寫
9月hea京都1week

第四次去京都喇
9月hea京都1week

第四次去京都喇

今次去邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞