[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
你地通常會去到先買Jr pass定響香港買齊要用既先?見kkday 果d網 買JR pass好似平少少同可以響機場拎左先。信唔信得過

信得過

小弟黎緊同兩老去
分左四日
會唔會好趕

嵐山嗰間咩稻豆腐料理我覺得好普通

小弟黎緊同兩老去
分左四日
會唔會好趕

補返相。如果你喜歡淡口味的可以一試
黎緊十一月中會去大阪京都玩, 京都會住兩晚東橫五條烏丸, 會有兩整天嘅時間玩。

之前已經去過睇清水, 金閣寺呢類神社, 今次京都旨在睇紅葉同hea 下食下好西
具體路線諗住會去嵐山坐小火車, 渡月橋, 竹林; 伏見稻荷, 千鳥居; 宇治或者再慢遊下鴨川。

想問下各位應該點樣plan 先可以玩得比較順路, 有無咩其他建議加減?
同埋想問下鴨川其實係咪一個散步賞櫻賞楓嘅地方? 應該點樣行?

先謝

紅葉時期既嵐山小火車好難訂,要留意預訂車票時間。
有無人試過一月去著和服 會唔會好凍

有無人有經驗
有冇巴絲有食過モリタ屋 壽喜燒? 相比起三嵨亭如何?

食過伊勢丹果間, 好一般。 三嶋亭好好多
鴨川 講到京都一定會講起鴨川
緣著鴨川踩車/踩板/散步都係一流
鴨川嘅潛規則係坐係河邊 身邊有其他群體/人 尤其係情侶 大家要保持等間嘅距離
鴨川源岸亦都有好多景點
所以用鴨川做參考線 都會係唔錯嘅做法
所以如果去到京都水族館可以仔細啲睇京都水文嘅資料
好快你就會愛上鴨川

上次時間有限冇行落去
但就咁睇佢成個環境都幾正
最鐘意係京都古色古香得黎又有點繁華
如果想寧靜d可以去遠d既地方

一乘寺會係唔錯嘅選擇

惠文堂書店、拉麵、詩仙堂

有冇人鍾意睇萬城目學本《鴨川荷爾摩》

大阪公主同鹿男都無咁好睇

咁荷爾摩六景呢?
嵐山係咪要預晒成日時間去?
嵐山係咪要預晒成日時間去?

簡單行下半日都得

小弟黎緊同兩老去
分左四日
會唔會好趕

我到時問問父母。
因為想有一餐清淡d.
有冇其他介紹

小弟黎緊同兩老去
分左四日
會唔會好趕

我到時問問父母。
因為想有一餐清淡d.
有冇其他介紹

清淡就啱你啦
如果只可以12 個月之中揀一個月份去kyoto, 你地會揀幾月去

櫻花,紅葉,雪 我揀雪
如果只可以12 個月之中揀一個月份去kyoto, 你地會揀幾月去

櫻花,紅葉,雪 我揀雪

雪の金閣寺

櫻花,紅葉,雪 我揀雪

雪の金閣寺

問題京都唔一定會有雪

5月新葉好靚

5月新葉好靚

個綠色好養眼

10月尾都唔錯

人少、又涼爽

10月尾都唔錯

人少、又涼爽

少啲人係真又涼爽 好運嘅話有少少紅葉睇
之前同屋企人去左嵐山渡月橋既另一邊上左個馬騮山上面撚馬騮, 長輩玩得好開心, 風景又靚 ,有時間可以去下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞