[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
天橋立係咪伏嚟?
天橋立係咪伏嚟?

散步同hea幾好
近排四國比較多人討論

京都post無哂人氣

係咪因為hkexpress開左松山線?

松山就唔知黎緊5個新航點有無

高松開左

上年我同事同佢屋企就係坐快運去高松回程遇上打風取消左班機,攪到佢地要即時向高松搵酒店住一晚,第二日再去大阪返黎。
天橋立係咪伏嚟?

搵間好少少既旅館 hea 好天有景都幾嘆。
京都有冇咩地方係必去同體驗?
太多寺 唔想去咁多
黎緊月尾同朋友出發關西
GOOGLE左唔少行程 都嫌太普通

幾多日

成個旅程就7日既
京都預兩日OR 3日

第一次去都係叫你去嗰啲地方嘅啦
唔去稻荷清水嵐山你又會話同冇去過京都冇分別

上次淨係去左呢D熱門地方 有機會下次想去多D其他景點
覺得京都舒服過大阪好多

有機會試下沿住四条既白川行上去平安神宮,沿著白川條河仔散步人少少景觀同氛圍都正拍拖一流。

京都有冇咩地方係必去同體驗?
太多寺 唔想去咁多
黎緊月尾同朋友出發關西
GOOGLE左唔少行程 都嫌太普通

幾多日

成個旅程就7日既
京都預兩日OR 3日

第一次去都係叫你去嗰啲地方嘅啦
唔去稻荷清水嵐山你又會話同冇去過京都冇分別

上次淨係去左呢D熱門地方 有機會下次想去多D其他景點
覺得京都舒服過大阪好多

有機會試下沿住四条既白川行上去平安神宮,沿著白川條河仔散步人少少景觀同氛圍都正拍拖一流。

同感
春天去仲有櫻花
京都正 夠chill 又靚
京都正 夠chill 又靚

伏見稻荷係外國人心目中世界都靚景點之一
噉稻荷神又係咩神?
好明顯 就係食物/農業之神
作為農業社業 日本當然十分重視產業之神
稻荷神事實上係眾產業之神嘅總稱
京都嘅伏見大社就係最出名嘅稻荷神社
參拜稻荷之後生意興隆嘅公司 就會買一個鳥居送畀神社
伏見稻荷有過萬鳥居 可算一絕
漫步鳥居下 滿滿係人們對超自然/命運嘅感激
細心留意下鳥居刻嘅字 絕對會有新嘅發現
要注意嘅係稻荷神唔係狐狸 狐狸係做守護靈嘅角色
攪錯佢係狐狸神好失禮
天橋立係咪伏嚟?

散步同hea幾好

個景係幾靚既
噉稻荷神又係咩神?
攪錯佢係狐狸神好失禮

我有幾個客都為左個鳥居而捐錢比神社。
有冇人到過丹後?似乎一講到京都唯獨丹後好少人提。

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?
噉稻荷神又係咩神?
攪錯佢係狐狸神好失禮

我有幾個客都為左個鳥居而捐錢比神社。

幾爽皮嘅

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?

丹後地區包括天橋立, 的確係無咩香港人去

利申: 未去過

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?

下次去京都想去天橋立同琵琶湖(唔係京都府)

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?

琵琶湖西其實好近, 紅葉期可以去比叡山(其實係京都同滋賀交界), 又有個雄琴温泉可以試下(當然無有馬嗰d禁正)

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?

我都好想去,尤其是食蟹季節,呢段蟹季係本地人既旺季,基本上全部溫泉旅館都係清一色蟹宴。

心目中已經離開京都範圍
巴打去過?

琵琶湖西其實好近, 紅葉期可以去比叡山(其實係京都同滋賀交界), 又有個雄琴温泉可以試下(當然無有馬嗰d禁正)

比叡去咗
好正
動漫宅表示:大愛京都!
兩年前第一次去就係想去聖巡,首先係探女神うか様

又因為自己讀緊master program所以再去北野天滿宮拜考神

另外喺每月25號北野天滿宮出面都有好正既跳蚤市場,我之前行過一次見到一把明治時代既桿秤(藥材鋪嗰隻秤),好後悔當時無買(幫人補phy可以用黎做道具)
btw,黎緊8月會再去第4次,今次玩刀劍聖巡
神社注意事項
1.拍攝本殿嘅時候唔好正面影入內側 因為入面係放神體嘅地方 即係殯儀館嘅靈寢室
2.唔好影巫女 可以問下先 不過多數唔畀
3.入鳥居前除帽 太陽眼睛
4.入咗鳥居就係神社/域範圍
5.有手水舍務必洗手漱口
6.有其他宗教信仰可以唔拜 不過最好照洗 只係尊重場合
7.賽錢放入箱 唔使抛
8.賽錢一般係5円(御緣) 除咗10円(絕緣)幾多都冇所謂
等其他巴打補充

之前我試過用唔咸唔淡既日文問神社既巫女可唔可以影佢,結果成功咗(相就唔post啦)
都係巴打話齋,想影巫女/其他人的話記得要
1. 先問過當事人
2. 先問過當事人
3. 先問過當事人
我都鐘意睇下城同古蹟年頭去京都去左伏見果邊 有座叫伏見桃山城

唔使錢入 但就封左內部唔比入
我去到果陣成個範圍得我一個
我都鐘意睇下城同古蹟年頭去京都去左伏見果邊 有座叫伏見桃山城

外觀幾靚 但上網睇好似話內部問題 危樓FEEL 所以唔比入

我去到果陣得我一個鳩行 走果陣先見到阿伯放狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞