[集中討論]京都Collection

552 回覆
30 Like 1 Dislike
好鐘意京都 踩單車玩冇得輸 D 野又平
個次去完六日京都去四日大阪屌你老母見到人潮有種恐懼
Btw 我覺得金閣吹大左

金閣寺去睇人頭

有金既地方就自然吸引到一大班大劣人。

成日諗起火燒金閣寺

以前去金閣寺心急對住香港人講日文。
上年尾試過落去宇治 stay 兩晚,比向京都心臟地帶即時變得寧靜好多。

宇治stay兩晚會唔會無野做 我都諗過特登去住果度,不過諗起去親都只係大半日就行完懶得轉住宿
嵐山點解會係鬼地方
首先要知道京都係有一堆強力嘅結界保護住
嵐山嘅方向係結界最薄弱嘅地方
因為方便先人去冥界 嵐山係一個重要嘅葬區
好多達官貴人係葬嗰度
所以係"魔界嘅入口"
傳說酒吞童子嘅頭都係喺附近嘅大江山
即係首塚大明神

more呢類故事仔

雖然好濫
但係我真係幾鐘意伏見稻荷
不過真係要8點前到先可以冇咩人慢慢影

好難唔鍾意清靜嘅伏見稻荷

之前五點去行 好舒服
啲人話有鬼 但又遇唔到

原來有d咁既野 之前無聽過呢d故,又係五六點,行到天黑,不過無上頂,行左可能一半多d左右,無咩異樣
我想死係京都

雖然好濫
但係我真係幾鐘意伏見稻荷
不過真係要8點前到先可以冇咩人慢慢影

好難唔鍾意清靜嘅伏見稻荷

之前五點去行 好舒服
啲人話有鬼 但又遇唔到

原來有d咁既野 之前無聽過呢d故,又係五六點,行到天黑,不過無上頂,行左可能一半多d左右,無咩異樣

我朝早五點 真係訓係度影影都無人騷擾
酒店愈來愈貴 屌那星

京都嘅住宿真係出名貴
Airbnb合法之後希望好啲

住係一條至十條以外會平d

唔怕遠既 anteroom kyoto 非常唔錯,位置大概九同十条之間,酒店又有單車租,價錢亦好合理。

Anteroom 真係超平,雙人套房直頭世界級
係位置太差最近便利店要去到 Sakura Terrance 再前D
夜晚行返去都有D恐佈
京都 人稱魔都 基本上有多到數唔晒嘅妖怪故事
當中其中一個最出名嘅係一條通嘅百鬼夜行
宇治拾遺物語同今昔物語入面就有記載
傳說夜晚 百鬼會喺一條通遊行
哩家一條通都有百鬼
不過係當地商業街嘅復興大計
大將軍商店街是也
想體驗下當地居民日常買嘢嘅地方的話
都幾值得行

金閣寺去睇人頭

成日諗起火燒金閣寺

除左一間金色屋頂既野冇咩特別,行完之後有種下啦?咁既感覺
相反南襌寺係得堆木頭但係更好睇

金閣寺去睇人頭

成日諗起火燒金閣寺

除左一間金色屋頂既野冇咩特別,行完之後有種下啦?咁既感覺
相反南襌寺係得堆木頭但係更好睇

金閣寺離遠兜個轉就完
酒店愈來愈貴 屌那星

京都嘅住宿真係出名貴

唔怕遠既 anteroom kyoto 非常唔錯,位置大概九同十条之間,酒店又有單車租,價錢亦好合理。

係位置太差最近便利店要去到 Sakura Terrance 再前D
夜晚行返去都有D恐佈

我上次就係住Sakura Terrace,平日住開piece但嗰次冇晒位
都係piece好啲
酒店愈來愈貴 屌那星

京都嘅住宿真係出名貴

夜晚行返去都有D恐佈

我上次就係住Sakura Terrace,平日住開piece但嗰次冇晒位
都係piece好啲
有冇人好鍾意生八橋
有冇人好鍾意生八橋

西尾

淨係試食已經食唔少, 仲有茶送
八月第一次去關西,淨係book咗兩晚喺京都,住二條城附近
第一日plan咗去伏見稻荷同清水寺
第二日原本係去奈良同宇治
追完post想改行程,第二日都留喺京都行
想問如果去完嵐山再過金閣寺會唔會太趕

視乎嵐山玩幾耐
好多人哩兩度一齊玩 我諗ok
有冇人好鍾意生八橋

西尾

淨係試食已經食唔少, 仲有茶送

食開聖護院
下個月毒遊關西留名
第一次獨遊驚驚地 揀返去過幾次嘅地方
下個月毒遊關西留名
第一次獨遊驚驚地 揀返去過幾次嘅地方

唔使啦 日本啫冇去過嘅地方都無咩問題
我去好多次京都都未去過金閣寺

視乎嵐山玩幾耐

京都派既地圖兩邊都係左上角,算順路,
不過真係行個圈玩完,重有留意金閣寺收檔時間。

視乎嵐山玩幾耐

京都派既地圖兩邊都係左上角,算順路,
不過真係行個圈玩完,重有留意金閣寺收檔時間。

唔該哂兩位巴打
金閣寺收五點,都要三點左右喺嵐山走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞