買電視機 / 換電視機 集中討論區 (121)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
你講嘅OLED灰印問題,係咪都唔常見?
LG 55UQ8100PCB 行貨
$50XX
1. 60HZ IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0x2, 支援4K60, ALLM
6. α5 Gen5 影像處理器
7. 光度300nits
oled一定會有,只係多定少開條grey scale片就會睇到,問題係你未用過可能唔知接受範圍係邊,你無視佢就算,上一代問題好似嚴重好多
聽咗你講,依家用電影黎睇,好少少冇咁辛苦
好 我比佢睇下
不過睇佢個款係想要android 系統多
謝謝你 step 巴
一係買個CHROMECAST
一係買以下, 我都唔想

TCL 55P735 行貨
$42XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. GOOGLE TV 系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.1 支援ALLM ONLY, 唔支援4K120, 唔支援VRR
6. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
呢個價位就C635會靚過其他一線牌入門機 有找
但就睇接唔接受到TCL
超少少預算 55C635 $53XX
謝step 巴
我比佢睇下 thx 巴打
thx 巴打 我比佢睇下
上門師傅係咪會幫手check機?
即係唔同顏色果啲單色圖 ?
grey scale片 係咪即係類似開黑色 / 灰色圖都睇到有冇灰印情況?
係,會做埋,但機率低佢都hea做,你玩咩佢都會陪你但你唔好預佢會幫你搞好多野
房電視42吋
淨係睇下netflix係咪tcl最抵玩
盛澤有冇水貨再平d
水貨冇42吋~
Samsung 43BU8100 行貨
$40XX
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
賣點: 平

TCL 43P735 行貨
$29XX
5. HDMI 2.1 支援ALLM ONLY, 唔支援4K120, 唔支援VRR

TCL 43C635 行貨
$43XX
1. 60hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
5. HDMI 2.1x1 支援ALLM ONLY, 唔支援4K120, 唔支援VRR, HDMI 2.0x2
TCL 最平就43P635/P735 $2XXX,高一級就C635 $3xxx
唔諗大陸牌就step巴嗰部
唔該晒九巴step巴
兩千幾好
驚房電視太靚會搶走廳個部c2 focus
無乜可能搶到OLED focus

TCL你搵我fd買啦,叫佢比連登價你
fever electrics
考慮緊兩部水
Samsung 55Q70B 5xxx
Lg 55 C2 10xxx
見到70B而家做到好抵好心動
C2 係咪真係幾值得入手oled
見你地好多人用c2
我唔打機淨係睇戲netflix之類

我知完全冇可比性不過未試過oled係咪真係咁好
上次有個YouTube教開工程mode 關pixel shift同auto brightness

之後用個9宮格PC app

都玩到兩年
其實唔同廠對光點死點既包換條件係點?
有冇巴打有問過?
step巴你會唔會考慮加埋係頭po
你去AVLife應該搵到再高級嘅Samsung同LG C2比較一下

有啲嘢冇比較冇傷害
要鬥平唔care 質素,仲有部topcon pro 43sm2uhd $1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞