買電視機 / 換電視機 集中討論區 (121)

1001 回覆
0 Like 2 Dislike
100000000000000000000000000000000000000000000000000000000%
A95K
A95K唔使問
問得都係答你A95K
唔該晒
請問邊到買比較有保證同平啲?
巴打都係用家?
AVLIFE, 必須問折實價
無錢買,唔係
A95K用既QD-OLED基本係呢6年OLED最大進化
咁堅
完全屌打晒LG G2, 三叔S95B?
不過真係好貴
但旗艦款,比目前LG OLED好,預算去到都唔使考慮
三叔S95B都係QD-OLED, 同A95K同級別

顏色A80K同G2應該差不多, 參考下
https://youtu.be/Q58h0FiJSeI
比G2好,S95B(香港未有)就一樣都係QD-OLED,但SONY影像晶片贏SAMSUNG
加埋行ANDROID TV + 一流售後
基本QD-OLED 紅 綠 藍 3色都更出, 整體色域高, 如果睇HDR片分別會明顯D
唔可以用屌打, 有改進囉只可以咁講
唔該晒
即係S95B同A95K其實同級而且整體上差唔多?
A95K >= S95B > G2
咁樣理解啱唔啱
唔該晒step巴
我計下條數睇下點
無錯可以咁理解
面板規格一樣既情況下就係鬥大家既影像晶片技術 + 你既信仰度
主要係S95B唔支援DV
唔好意思,請問咩係DV
另外請問Dolby Version, HDR10, HDR10+ 又係咩黎
發覺有好多technical terms
唔該晒巴打
希望你都可以買到心頭好
睇SDR會有分別?
SDR色域窄,應該差不多
DV 即是Dolby Vision

HDR10係最基本HDR格式,固定數據data

HDR10+同Dolby Vision係進階版本HDR10,有每frame動態數據,光暗動態可以表現更完善
係Dolby Vision, 唔係Version
A95K

55寸嚟計

值唔值$24K 同 C2水嘅$10K 分別

呢個問題要問返施主你自已
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞