點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
渋谷同新宿個月台都遠到on99咁
呢啲鐘數山手線反而仲算鬆動(日本標準)
屯門特急直出觀塘
因為無位起咁多路軌 要改動又好大工程
真 歐洲嗰啲搭一個站都要十幾蚊
你咁on9嘅?真心定假膠?
德國啲中型火車站唔同S-bahn線 + regional train+ 長途車 同一個月台
港豬會呆左
紅磡站東鐵已經潛咗落咗地底準備過海
屯馬係地面 點同層轉乘
無錯, 香港鐵路算好好, 班次密, 指示清晰, 車站有冷氣, 又算乾淨
而家少咗啦
好多都焗鳩你點都要行個圈先轉到車
一係同月台但錯開時間到站 你落車果陣對面架車就閂門
D站又密,三色線最密果陣可以低於2分鐘一班,的士又隨街都係,又易揾過日本,又平過日本,如果唔係劏客
同埋紅磡站都係一層啫,算係咁

東京站嗰種大到嚇死人,十幾廿個月台響地面已經夠變態,跟住有啲月台就響表面搵唔到嘅,原來響地底打橫插入去,站內搵入口都要搵十分鐘

相對之下,分層分到好似金鐘咁仲好搵少少
一邊壞咗就全條跪低
日本都係㗎喎,跳軌、闖入路軌、「架車有怪聲」等等
甚至連直通或者有路段共軌嘅其他路線一齊出埋事𠻹
講緊可能橫濱有人行入踏切,已經會令到遠至川越嘅火車班次混亂
睇到呢個post留個差評即可
歐洲唔買月票會破產
自從東鐵過海之後 金鐘開多咗幾條電梯轉車方便咗好多
尤其落南港島綫
ICE IC EC S Bahn 全部同一個月台
D港豬唔識睇時間表同screen
有車就上

哎呀點解歐洲同日本有啲火車唔識自己開門嘅?
乜要自己㩒掣㗎?

「都係黨鐵好啲
「外國個system對遊客好唔friendly
仲有轉線快 好多都係直行對面就係
唔講政見,港鐵係世界排名,坐亞望冠啦
唔同意

平同貴好難界定

但你諗如果加價五成,個個都衝去搭巴士,有撚人搭地鐵咩
RB, RE 呢

有啲城市嘅路面輕鐵會入埋正線火車站
喺市中心同電車share路軌, 離開城市就同普通火車, 貨運列車行同一條路

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Karlsruhe_Stadtbahn
AC, DC自由切換

啲日本鐵路fans成日J嘅直通運轉概念係歐洲其實係冇乜特別嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞