點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
認真,你出得旅行多就會覺得香港地鐵係世界級
香港既情況,如果有特急,反而會令好多好多人要用更多時間

因為香港班次太密,好多時已經係呢班一走,下一班就已經準備入月台。

中間加會飛站既車,等普通車既,就要特登等去避開唔上特急,等特急既,如果唔特登等特急上普通車,見車就上,到達時間應該唔會差好遠

結果就係令人要留意班車上唔上得同用多左時間係月台等
你既前提係車密而上到車

如果屯門,天水圍有特急,去到荃灣西先站站停,咁就可以隔開左短途返工客同返學客。

而元朗錦上路易上車好多。今時今日錦上路站要上車要求人比位佢入。遲啲有埋洪水橋同屯碼站就連朗屏天水圍都會收埋皮

但西鐵都變哂死局,只能幻想
屯馬班次都未開盡 況且所以佢今年咪話起中鐵線
廢係邊?
班次密,又有冷氣
又唔貴,仲想點
我要一樣就夠,有位坐唔洗讓座
平就一定大陸平每個站遠到仆街
德國大部分情況下ICE行嘅路線都係同其他火車share

德國得三幾條真正客運專用線,但都會同普通inter city share用, 夜晚亦有可能運貨
真正有用車限制ICE專用線好似得法蘭克福-科隆一條
再喺呢度重申一次,冇見過呢個講法嘅文獻出處,只有大嶼山段有。青嶼幹線淨係起馬灣站先需要,最大限制嘅維港段反而係留畀東九龍線。即使起林士站,東涌綫仍然會隔班以香港站為總站梅花間竹運作。
機場快綫仲未加到10卡同起香港站折返隧道。東涌綫當時構想新界西北同東北支線亦冇預期全段雙複線。
三線係唔起地鐵(馬鐵),有大量貨運同長途列車先需要。加上以前考慮過船灣同西北支線,之後已經係沙田迴線,近年就起西鐵北環線同區域快線解決。
唯一差d係起新線比亞洲其他地方慢
東鐵係最有條件做三軌化,而家東鐵過海,遲啲如果有番直通車同埋貨運量增加,咁就冇眼睇了
不過新界難收地,九龍都未必有位起到三線
叫啲直通車裝咗TGMT先好落嚟
到時西九龍站可以直達廣州東站 直通車都唔會大需求
其實當年機場鐵路點解唔用AC電KCR規格?
呢d po 係要政治正確踩港,成班都唔臭米氣
地鐵起喎
仲要當年諗住東涌綫同港島綫換線直入柴灣
又或者而家放緊風嘅東將直通
香港鐵路唔敢講係top1
都起碼係世界top3
綜合各方面
而家邊有貨運...
都係冇條件囉,有位拎嚟擴闊隔籬條路好過(雖然個人認為應該將而家啲路降格,以繞道取代),或者起多條單車徑。九龍最難起;新界可以好似歐洲噉起條高速單車徑,預埋畀電動用作移動、通勤、通學,現道就留返畀家庭細佬休閒。
葵涌支線同沙田--鑽石山連線只係佔用沙田貨場側線,大圍站架空已經難咗。吐露港公路要留埋位畀白石角站,大埔滘隧道係雙窿。假設甚至馬場支線北延畀污水廠同馬料水新填海區,係要過兩個交匯處嘅橋,向東跨馬場段又已經冇得擴闊,對條路嘅 disruption 好大。
要畀荔景站對面轉車,用西九段舒緩地鐵彌敦道走廊。之前新界西北都係諗住畀地鐵,同埋有第二荃灣線等策略。
再之前係有諗過九鐵馬鞍山沙田--赤臘角線,即係葵涌支線延伸,可以做埋貨運。但同時西部外走廊已經包埋大嶼山港口鐵路嘅可能,而且東鐵線唔適合繼續容納貨運同長途客運,由西鐵取代。
北港島線變返重鐵應該係之後嘅事。東九龍線就有諗過U形駁港島北填海區,或者你估林士街站可以南延南區。
點解咁多負皮
香港鐵路網都話唔得
你真係少出城
所以人哋英國興自己揸車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞