點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
到搭搭下要停低就會覺得on9

其實同電梯左行右企一樣,兩邊企滿晒效率最高
論服務 需求 方便 準時 真係冇地方羸到日本
長中短程 海陸空都有得選擇
雖則我好唔中意港鐵
但其實香港嘅鐵路系統同服務唔算差
香港三樣野一路都被低估
鐵路
夜景
港女
JR九州都係,都係靠一堆副業。
你去富山睇吓係唔係咁
話時話,好似話起條青馬二橋?
會唔會擺多條鐵路落去?機鐵再整多啲直通九龍香港站。咁就少啲排班問題。

東涌咁樣填海加人口法,計計下都真係唔得掂。
講到你剛去完日本旅行 你有冇坐佢既地鐵?
佢d地鐵有冇分咁多野?
你上網睇下東京同京阪神住左日本幾多比例人口先講 其他四十個縣加埋人口都唔夠首都圈+京阪神多
定你對日本既認知只係得東京大阪
有冇聽過沖繩北海道山陰四國
咁遊客極都知東京去橫濱係都搭東海道/湘南新宿線嘅
但一定又會有人出嚟問人點解唔識搭東急,渋谷去橫濱免費特急都係300yen樓下
有分非直通同直通,仲有直通去邊條路線
冇分別??
返工時間搭山手線呢類係可以俾人逼到雙腳離地
香港果d跟本就唔逼

https://youtu.be/K9lPLvnCmYs
我反而覺得全世界冇一個地鐵夠香港方便,
講緊係路線設計,站內建設都係好簡單易明,
轉駁路線大部分都係直接過對面,
根本唔會係站內迷路,又唔會驚上錯列車,
班次密,時間合理,站內車內環境都乾淨,
最緊要係車價真係好平
大部分東京地鐵路線喺頭尾兩端/中途站都會同JR或私鐵直通
不過架車就算喺直通路段會飛站,絕大多數入到地鐵路段都係站站停(除咗東西線同副都心線有少量快車)
香港唔會有啦 人地係唔同公司先會有直通出現
香港你玩荃灣線經中環直通山頂?
日本就連波板糖人都型啲
同樣概念直頭要通上支那大灣區先得掂
叫佢哋去大灣區發展
北面有深圳元朗
西面有澳門珠海
香港幾時逼到要推人入車?
火車就多飛站野 主要係因為遠 同埋佢地真係好多d使用率唔高既站
香港d站個使用率低極有限 冇乜需要飛
第一次呢啲時間去搭真係會驚
搭左幾年已經可以好似打欖球咁直接撞入去
係人性化設計
東鐵直通廣深綫去廣州
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞