點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
第一次去係2008年
又唔係咩日本通點會識搭中央線
同埋新宿站線又多,十9幾個月台
點轉都唔知
有apps之後好好多啦
衝住去

利申日文n1
歐洲接近所有鐵路都係唔賺錢
私有化都解決唔到問題
東涌線有時唔去欣澳 東涌 去到青衣站停 算唔算特急?
屯馬綫有時屯門去到鑽石山站就停
屯馬線搭線搭得好差其實
條線迂迴曲折,根本做唔到新界東同新界西一線直達,起碼要經返地鐵轉兩三次車先可以最快去到另一邊

新界東:
去紅磡明明屯馬線係有站但係又要喺大圍轉一次車坐幾個站先可以快啲去到紅磡
過荃灣嗰邊一係就轉東鐵落九龍塘再轉兩次車,喺鑽石山轉車又兜多幾個觀塘線站
On9
見識London Tube未
飛多窮撚住嘅站
廢?
香港鐵路最好嘅地方就係佢唔飛站都可以做到基本上公共交通黎講最快又最準時

又唔需要睇幾點去到個站會唔會走左架車等15-20分鐘
走一架車最耐都係等5分鐘
車程亦都係一樣
港鐵主要係做地產同收租,鐵路係副業黎
去過New York Subway未 真正大佬
新西我唔識,唔評

新東嘅人
去紅磡咪火車直落囉,有咩問題?
去荃灣一律搭行城隧嘅巴士,邊有人人去搭鐵咁睇唔開??

如果你要鐵路四通八達
咁唔該所有現存嘅行車隧道加埋可以行鐵先
咁先可以做到好少少
但係咁樣好多撚餘
邊撚到咁多人搭鐵
鐵道+香港嗰個班次
你冇返咁上下人數根本維持唔到成本(就算宜家現成嘅都唔得)
香港鐵路完勝日本下話,你朝早返工時間係東京同人逼下火車先講,同埋香港地鐵出名高效率,我去過日本又唔覺得日本鐵路有幾好
真頭好,又平,日本要幾錢?你唔好同我講旅客週遊卡任搭
搭過underground 未?
其實只係普通遊客,唔清楚知道東京鐵路網絡又唔係好大問題嘅,對佢嚟講,佢去玩嘅地方,山手綫已經足夠,咁佢剩係識搭山手綫又冇乜問題呢?
唔講果期,2019前大把連登偷用老人同學生飛,仲開post,果陣至發現香港咁多低質人口
好多年都係top of the world
交通亞洲第一當之無愧
交通黎講真心好過日本
咁就搭的士啦 一係自己揸車
top 3啦直情
甚至好多研究都話係第一
如果加埋香港地理結構,應該係嘅
但香港要兩鐵合併後先有一張飛火車地鐵任轉,呢方面係幾遲
當然根本問題係當年九鐵地鐵係兩間公司,甚至有競爭關係(爭新線嘅建造同營運權),又係重要原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞