點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
東京JR系統近十年係好咗唔少,上野東京線接返入東京,車款升級等等做咗好多嘢。

以前上野轉乘山手同京濱真係地獄到不得了。

反而係東京以外私鐵啲繁忙時間都仲係咁癲。
香港地鐵算世界第一㗎喇
轉車又方便
啲地鐵站又有冷氣
環境又乾淨
渋谷站大前年已經搬返近喇...
香港唔算差啦
連埋巴士小巴網絡,
香港係唔需要咁多的士/私家車

而且好多地方鐵路收咁貴,一樣蝕緊錢
香港班次係密到架車要排隊入站,
呢班車都未駛走,已經話下班車即將到站

仲要換信號系統,改運行模式再用盡d條路軌
機場鐵路限制係維港段同香港站,唔係青嶼幹線,起馬灣站先要雙複線。亦係唔夠車,同信號廢。
東鐵線短途班次先有用。
想睇東鐵"新快速" "準急" "特急"
康城結界
印象中好似8月尾
香港密度咁高
個個站上落車都大遷徙咁,都幾難搵個站飛最有效率一定站站停清人流
日本東京大阪啲線中間好多鄉村站,真係成個月台無人,skip都好合理

樓主係咪第一次去旅行見到咩新奇野就話人地好
因為香港通常係一個站,頂多兩個連埋。你諗嗰啲係幾個站合拼一齊做一個綜合站。
東鐵過海 紅磡要潛定落地底 屯馬係地面
同埋就算整到跨月台轉乘 你打算整邊個方向
屯馬兩邊啲客都會想過海
市區得紅磡南昌
你住天水圍響馬鞍山做廚房?
一嚟一個站真係唔會多於三四條軌
人哋日本一個站大過金鐘站呀

二嚟勁果班黨鐵人去咗搞外國嘢
唔知邊條世界級諗屯馬線
揸果個又辛苦 仲要一個位壞撚咗 大西北 部份九龍東同九龍西 再加埋 馬鞍山即少個選擇
痴撚線弱撚智
仲要荃西應該係以前西鐵尾站 由 紅磡 沿路到 屯門 》屯門碼頭》深井》返去荃灣西》或者加埋去青衣站 咁樣 屯門打後嘅人坐返荃灣西(青衣駁東涌線出港島) 荃灣西咁多交通去各區
講真 馬鞍山條線應該駁去金鐘先啱 馬鞍山直出 紅磡同金鐘做個大轉車站
市區站站停其實無咩問題
最大問題係新界出城返工
無論西鐵定火車都頭幾個站已經打爆晒架車
應該要整多d中途起載先啱
西鐵尾站本身係天水圍
從來無諗過係荃灣西同埋屯門係後期先加埋入西鐵規劃先搞到成條線走線咁弱智
東鐵個乘客密度好似多過西鐵
邊個忙邊個直接過海好似幾合理。

紅磡站出嚟搭巴士印象中都係一直東多過西。
東鐵過海覆蓋人口多過馬鐵
屯門要西部外走廊經欣澳直接出西環效益大過屯荃出荃灣轉車
你就弱智。一直都有,只係將西部外走廊拼入西部走廊。
機場快綫算係特急吧。
佢同東涌綫share路軌,中間都有skip站。
日本有啲線玩單線雙程可以做到快速飛站先痴線
緊係唔係
當年只不過將西部外走廊天水圍-屯門市中心段提早起
你就弱撚智
1. 黨你老母,東鐵過海係九鐵公司、政府、顧問一致達成嘅結論。九鐵局同有時政府由到20年代同二戰前後到80年代一直想噉。
2. 使你煩?大不了咪換車長。
3. 咁多渡線少乜撚?
4. 返你老母,喺荃灣西站點迫入同一條線?同南昌站轉東涌線有咩分別?仲要同未落荔景站轉車嘅迫
5. 邊個同你搭鐵出去轉乘其他交通工具
6. 馬鐵係受獅子山段限制班次已經少過而家東鐵線金鐘站極限,比中環南站少更多,而後者班次嘅9卡容量已經係大過12卡。當時預計過海段最繁忙,近年都係幾乎同筆架山段一樣,文化博物館段都未必多過。過海段同港島最難再起,所以要起到最多,而且方便成個新界過海。九龍同新界段而家可以再起幾條新線,亦係快線,再快過未來會加幾個站嘅東鐵線。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞