點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
推完人之後啲職員會鞠躬 敬禮
咪就係因為學生哥返學唔駛出九龍咪要9up下囉
倫敦自己渣車?
日本設計又幾好呀?站多到行過去都快過搭鐵。 朝早班次又唔密 你有無試下返工時間喺日本搭鐵?個種同後面屎忽貼屎忽嘅感覺個種熱度到宜家都仲好深刻記得🫡起碼香港無試過咁迫先🫡清 睇返人地地鐵幾大規模先啦 香港最等於人地最忙嘅一兩條線 相反咁諗有咩必要要搞到咁複雜🥴利申唔多想搭鐵
香港都有 不過你無機會搭啦🥴
假期7分鐘一班 算好疏
鑽石山、何文田、美孚 呢啲新站咪無囉
新不如舊
咁撚簡單嘅問題都諗唔明
唔該唔好同人講你係香港人
日本一個站都10蚊
外國半個鐘一班
倫敦25蚊
美孚起西鐵個part仲係地鐵九鐵年代
屯馬同綠色綫既走綫點起跨月台轉乘
如果日本人坐埋車頂 可能勁過印度佬
其實zone 2外大把,個個兜住個congestion zone 黎渣

Zone 1 內Mayfair 區都係大把
外國個 system 對遊客好唔 friendly

根本係事實
香港 MTR 係易搭程度係屌打歐洲
鳩行都唔會搭錯線
月台又寫得清楚咩站咩方向
冇必要認同外國嘅混亂 Signage
一個站得一個牌喺月台尾根本係落後
香港 Signage 分流做得好係值得讚
唯一解決辦法係搞埋房地產
上蓋物業業權歸鐵路管
其實得香港咁撚惡先做到
老實講我覺得除咗欣澳之外冇一個港鐵站係可以飛既
但年年都係可加減機制加價
欣澳都唔得啦,唔計迪迪尼有排都未回復以往入場水平先

愉景灣啲人用巴士接駁都要去欣澳㗎。
又一個盲崇日踩港膠
冇咁迫都講得出,dllm笑撚到點解連登咁撚多你呢d井底蛙一知半解就衝出嚟柒傻閪

你不如上下網睇下香港d鐵道迷擺上網嘅香港鐵路嘅料去細心了解吓,先衝出嚟柒
盲崇都算,仲要無知識咁去崇完仲踩9自己
人哋唔會多謝你㗎傻閪
倫敦一樣有唔少,平路地下改建某程度仲難過架空嘅荔景站同山入面嘅北角站。唔係香港特別勁,純粹新系統,幾條線同時計劃起,地理冇咁散。過河唔係過海咁貴,不過。而且太子站噉係兩條放射狀線匯聚,唔係兩條隔開嘅放射狀線要經條環狀線連接咁曲折。
公平啲講有分開快慢兩條線會分歧(避免咗雙複線好似 Met 噉去到市中心因為冇位而要做總站止步),用轉車解決,順便擴闊服務範圍。Jubilee 同前身嘅 Bakerloo 原本就係 Met 嘅支線;Piccadilly 係拆 District Line 嘅支線。
仲想起特急?唔好玩啦
齋係康城/寶琳大大聲有哂廣播有哂minion舉牌有哂路線圖閃燈都仲有人搭錯
你想佢分到特急定普通車?咪玩啦

仲要有班賤種玩電話大撚哂咁
就閂門都仲企門中間睇電話覆WhatsApp
死都唔肯躝入去車廂入面
迫入去揩到佢又要吱吱jip jip叫非禮
唔好高估香港班返工奴隸賤種嘅智慧啦
https://youtu.be/TH94cEcgX7E?t=87
推入乘車咋嘛 1:27
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞