點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
睇片d日本人超勁,明明已經人多到逼到出車門,但都可再塞幾個人入車箱
香港地鐵都叫廢
最憎啲人唔自己用腦諗吓原因就先係網上攻擊左先
梗係有,起嗰陣已經諗埋原東九龍線。而家只係兩個換咗位。
冇地產業務同個有加冇減機制嘅話隨時貴而家一倍
政治問題還政治問題........ 但係麻煩你去 (西) 歐洲 北美洲. 搭完地鐵先至返嚟講.
地產無補貼條鐵
係咪笑話黎
平均等車時間3-5分鐘都叫廢 站同站之間又係幾分鐘就到 市區大部分地方落車行幾分鐘就到 再行多幾分鐘直頭到另一個站
日本成日有延遲 成日返工時間站口直頭有個籃有遲延書比你攞

利申 以前日本讀書
你未去過外國?
未見過啲站長要用手推啲人入去,逼到沙甸魚咁先關到車門?
樓豬為屌而屌
有去過外國就知,香港鐵路其實已經算唔差
你根本就政見行先為屌而屌
講黎講去咪又係山手線
肯定係啦
最簡單就轉車款
用類似上野東京線架e231改玩雙層咪得
同池袋惠比壽比都仲係要行一段路
加埋一路做緊工程個月台睇落仲逼
平極好似都要160yen左右
山手線返放工時間重迫過香港。
不過主要原因係日本地方大好多,比較易規劃。
其實都係對比返當地物價
打工平均時給1000日元左右
計落唔貴
搭過外國D train先知香港應該係世界頭5 最好既交通系統
地鐵3分鐘一班, 養成班人完全冇需要睇時間去等車呢個習慣. 而家我呢度地鐵15分鐘一班, 仲要睇個司機心情/天氣情況, 等等下成條線cancel都可以
巴士視乎地區, 以前住果度40-50分鐘一班, 又係睇司機心情, 司機可能停埋一邊落車買杯coffee 留你喺車等10分鐘
有時夜媽媽再加落雪miss左班巴士真係想喊
人踩人 PDST
明顯樓主冇搭過其他國家嘅鐵路 港鐵唔講政治全球起碼排頭三
樓主已經潛水
年年港鐵盤數, 係鐵路營運個part , 基本上都係蝕住做
係靠物業租務去拉返平衡
香港地鐵冇上蓋圍番條數你估會可以做到咁平
朝早返工多人會突然有部吉車
不過唔係成日遇到我亦唔知佢邊度駛嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞