點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
剛剛去完日本旅行,人地每個鐵路有分幾個線路去分流(特急、區行準急、普通等...),等d唔想去分站嘅人快d去到目的地,已經分開左兩批人,人又冇咁迫,點解香港做唔到?有冇鐵路撚話我知?
所以井底港燦出到外國唔識搭火車
土地問題 沒位起多幾條軌比特急爬頭
因為香港鐵路變咗營利,而唔係社會服務
你搭過日本返工放工時間d電車先講啦唔迫
人地火車有兩層添啦
同埋香港地鐵賺最多錢唔係因為鐵路
因為果d係穿洲過省既車?
講地鐵都唔多呢d 最多係總站係中間站咁 呢樣香港都有
有咁多條路軌先啦。好似大阪京都之間,起碼有四條軌去分開新快速同普通車。
人哋路面高架多

香港邊有咁多地
你去英國歐洲搭一轉先講營利咁既話果邊直頭係暴利,一個站30蚊港紙
因為 london underground 都無
香港嘅鐵路系統係來至 london underground
on9.

metropolitan line 都有 fast 同 semi-fast 去 skip 站
https://www.mylondon.news/lifestyle/travel/london-underground-what-fast-semi-22204512
香港鐵路主力係地產,列車服務係搭單
你搭東鐵被直通車打尖咪係囉

本身東鐵咁密時間表,想插都唔多插得落。
依家無埋直通車就仲好

香港最長屯馬線,但你覺得有邊啲站係真係可以飛
鳩UP 無極限
成pat屎咁咪又係日日咁多人搭賺到笑,整咁好做咩
Underground非繁忙時間可以出現10甚至15分鐘先得一班嘅更表

輸送密度同香港完全係兩回事。
以前D中港鐵路 由大陸行到去紅磡 都係用埋同一條路軌
老老實實 其實香港鐵路已經算係咁
日本d站 轉車行樓梯行到腳軟
日本票價你唔講
高架唔得未地底。
呢d野好死。轉一轉腦就得
據說有諗過東鐵起第三軌,不過收地搞唔掂。
80年代電氣化+雙線化嗰陣無執到注定係咁樣。

但依家成條高鐵起埋,連廣九線交接位都起埋(雖然無車用)

已經唔需要搞條東鐵
起碼真係平,平到痴線嗰隻。

雖然仲係有窮撚屌話貴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞