點解香港鐵路系統咁廢嘅?

477 回覆
65 Like 1229 Dislike
多數會分開,反正佢地多月台,只係外觀差距唔太大
少年
你肯定未領教過DB嗰種鳩

除非係S bahn專用軌道
否則ICE無啦啦停regional train 月台絕對唔係奇聞
曾經機場線係港英時期係有機會會有全條機鐵專用既專用線
係比支那政府BAN左
「否則ICE無啦啦停regional train 月台絕對唔係奇聞」
我話多數會分開,清楚啲講係正常班次時,分開係佢地嘅 default design 嚟,咁如 delay 嘅時候就冇辦法啦,兩班 ICE 本來錯開時間到站變咗一齊到站,咪用住隔離月台頂住先

呢個咪係 high speed line 同 regional line 共軌嘅好處,如果好似法國咁係專軌就要等,當然設計安排上就會有分別。高鐵共軌好啲定專軌好啲,都係睇個國家嘅鐵路網落係點,唔係話專軌定共軌好啲
莫斯科都算快,唔算等太耐
完全唔明點解老人飛咁多年黎都唔用以前學生嗰隻個人八達通去拎半價優惠

既然你用得半價飛人地隨時可以查飛
點階唔當初就咁整
過左咁多人宜家咪又係要整

根本就唔係技術又或者乜野嘅問題
係純粹hea唔做
德國正宗high speed line得幾條
不過本身啲main line好多都可以upgrade到160~200km/h
笑撚到仆街
其實去大馬路嘅話一程過輕鐵可能仲快過轉嚟轉去

其實無親身試過其他國家既鐵路,真係唔會知自己已經好幸福
我諗主要無咁日本咁大 地又貴無空間自然唔搞咁多嘢 況且佢淨係物業上蓋都夠玩
嚟英國坐一次火車再講

黨鐵係仆街,但服務真係唔算差
點止
其實有咩好恥笑?
多軌箱可以做到
其實個設計係預埋人流

荃灣去中環:
太子放走班去觀塘嘅人,放返d空間出黎
再喺旺角接返批觀塘過黎嘅人

仲有分流,東涌線預你荃灣客過海唔直落到尾,轉經東涌線走,以前葵芳一開車,就會廣播下班東涌線車幾時開車,仲要重覆1次,有時架車埋荔景站時都未講完

「下班往香港站嘅東涌綫列車,將於 _ 分鐘後由荔景站開出,_ 分鐘。」

不過而家好似冇咗
其實張圖設計好差
社會主義返你既支那啦on9
東鐵有多餘位又唔見有特急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞