冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
錄出黎同現場差好遠

換分體
https://www.youtube.com/watch?v=28dvqD2dYZs&t=36s
呢段片冇
36秒開始
你可以拉前少少睇

https://www.youtube.com/watch?v=x4gqslEGjnY
呢段片有
但係係唔同型號

你睇下第二段片
我諗其實用電話都錄到呢啲高頻聲

上面段片正正係冇呢種聲
我就係呢個型號
想問知唔知道邊度有實機可以聽下啲聲?

同埋如果換分體
有冇邊部分體你係實質用過
知道真係靜到好似冇聲咁?
正常機械聲接受到

同埋其實定頻
有冇邊部係都可以好靜?

而家我有部機有上面(#977)我貼第二條片嗰啲高頻聲音
我目標係想搵唔好有特別聲嘈到瞓覺
無論低頻高頻 太嘈嘅機器聲都唔好

總之唔想有太誇張嘅聲
其實以前用定頻瞓覺都冇問題...

同埋我而家部變頻係咪冇得搞?
分體機室外機係室外架嘛,你條喉整長啲,就算公屋裝係冷氣台,正常只有full load先聽到聲,行中,低頻冇聲。

分體機室內機最靜,應該係三菱電機,室外機最靜,應該係大金

Panasonic 新款開quite mode/ dry mode 都靜,1格都算ok, 2格風up好 嘈,仲有風葉摩打有聲
Panasonic 個app幾好用

三菱重工zs 室內機 , 細風都靜,但體積大舊啲
冇得搞,Carousell 放二手,講左好多次. 變頻窗口機係咁. 窗口機定頻,分體先變頻
漏水可能去水喉塞,check 左先. 呢d珍寶定頻機係極品.
風聲唔太誇張都冇乜嘢
當然越靜越好

我係想知有冇啲高頻低頻聲
奇奇怪怪機械聲
上youtube睇其實都好似睇到有啲變頻機有高頻聲.......
分體室內機係咪完全冇呢啲問題?

係咪真係冇地方有實體機demo?
或者用某啲方法可以使到實機?
室外機full load 一定有聲架,你係室內聽唔到架嘛,你行埋去咪聽到

demo都唔會分室外室內裝啦,你睇下有冇朋友屋企試體驗囉

我只可以講,正常分體機,中細風,你係室內唔特登去留意,唔會覺得有部機存在。
機有問題/裝工問題另計
變頻個摩打成7千轉,定頻三千幾. 分體你隔音好咪少,窗口機係咁仲要變頻. 我從不推變頻窗口機. 你唔怕多變既聲音先好用窗口變頻. d聲未必大但難頂.
俾得咁既錢買分體. 樂聲窗口咁貴.
有冇平面圖?樓底幾高?開放廚?
分體好似再貴多啲
樂聲窗口最平五千左右

但係我而家都會考慮分體
要再睇下定頻係咪真係咁難頂先
會唔會難頂得過而家持續嘅高頻聲
我以前一路都係用定頻 都唔算大問題
菱電420 一匹先四千四. 樂聲一匹六千. 有位有腦都唔會樂聲窗口變頻. 420 唔得都用窗口分體.
想問下今日諗住開冷氣 (上年之後第一次開)

一開之後就成屋跳電, 大金8年分體機

會有咩可能原因?而家唔敢再開住 thanks !
咁跳一定係漏,係唔知邊漏. 換機吧
不過你可以先check 是否電箱到冷氣制電缐唔得.
唔好意思
唔係好睇得明
420 同埋 窗口分體 唔係同一樣嘢嚟㗎咩?

另外
你講變頻機嗰度誇張咗
我買四分三匹 包埋安裝5000

分體式裝機費好似都好貴下 (唔知窗口分體式係咪都係咁貴)
就咁問都好似要千六到千八

但係邊會估到有高頻聲
冇高頻聲其實都幾滿意
我上網睇片又唔係個個都有高頻聲 段片直頭係我嘅型號
你分體式又要裝多部機喺個橫樑度 唔係個個第一下都諗到
冇問題梗係就咁用一部機啦
變頻係會有高頻,3/4 其實都唔抵. 不過3/4 買樂聲定頻就算. 420 菱電 3/4 同一匹差唔多價,過60 呎上一匹仲有抵. 420 正式窗台分體,不是窗口分體.
樂聲變頻窗口自己check 下價,一匹6 千, 匹半七五. 二匹一萬,二匹半萬二. 分體都唔駛呢個價
分體機裝機會唔會好貴?
頭先打咗去中原問大金分體
佢話立立雜雜保守可能安裝費都四千蚊
同佢講咗我屋企有石屎台
Carosell gs18 裝埋先9800. 無石屎台我做架都打直出都仲抵. 同樓上有價目表
Sorry 貼左係隔離台
gs18 係三菱電機2匹?
$8,000?
即係裝機2,000蚊?
想問有冇link?
隔離台即係邊度?
平時冇睇開
thx

而家自己同時搵緊
睇下搵唔搵到
Check out 'Mitsubishi 三菱 MSY-GS18VF 2.0匹 420纖巧型 變頻淨冷掛牆式分體冷氣機2年行貨保養+貨連基本安裝$9800#
此貨品不適用於贈送百佳禮券優惠範圍', available at HK$8,200 on #Carousell https://carousell.app.link/kxPoZOjJfzb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞