冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
盡量唔好關牆身電源掣
我唔用會關左佢,因為佢d remote通用,試過好幾次係大房開,其他房/廳開埋
我會推薦大金ftkc

FtHm 同 ftxs 最主要係雪種有分別
一部用r32 一部係r410
呢個會影響日後嘅維修費 touch wood
當然spec 都會有小小唔同 好似送風距離咁 但實際使用分別唔會太大
最好 每三個月開兩個鐘頭
3/4 要ftxm 先有 唔抵用
可以考慮 三菱msy gs07

大金匹半就Ftkc35

棚$2000-$4000
盡量同最好姐
同埋唔係好開緊機 直接關電源掣
感激bro suggest
咁我定期開下抽濕 / 拎黎抽下衫
Fthm vs Ftxs
Ftxs 910w, Fthm 980 w
Ftxs 最低風噪音23db, Fthm 28db 差好遠
Ftxs 制暖額定13600btu, Fthm 11900btu
點解ftkc 室外運行溫度得19.4
一般其他變頻可以10 度以下.
Fthm35 26db, 如果同其他匹半機19db 差成6分貝.
用緊大金分體都十年機 之前有雀係咁叫係到起巢 跟住發現有煙甲蟲係冷氣爬出黎
有冇公司成部機拆走洗?
定換部新機好
想問e+d冷氣 變頻易壞過定頻e句野仲岩唔岩
廳250呎左右
現在用二十年
匹半小涼半都夠凍

但而家好嘈
裏面重拍拍聲
相信係斷咗啲嘢

想換機。有乜
平或中價推介?
thk
樓問樓主,我諗住換咗廳個部老爺窗口機,因為將來會有BB,想換兩匹分體冷暖420,大約200尺,無開放式廚房,有西斜,不過平時都唔鍾意開太凍,同埋屋企好濕,有咩建議?係咪都係三菱電機嗰部好啲?同埋想喺房換一部3/4匹冷暖窗口機,係咪樂聲嗰部好啲?或者房同廳有冇其他建議?唔該晒
分體室內外機 可以話無管道直接入黎
你應該只係室內機污糟 唔需要 成部拆走洗
洗室內機已經可以
如果你想拆走洗 我會建議你直接換機
岩 你當100部機
7年 大約會多3/4部壞
窗口
格力 or panasonic
thanks. ..
如果係2001-2002 日立匹半,機皇後字母為Ff 或GF
要養住電子板電先無咁易壞?
可以咁講
當然唔係一斷電就壞
但會好d
睇唔到型號,見到nano titanium
仲夏開4度已夠凍
淨係大金?
三菱電機一樣唔斷電?
或者其實巴打都可以比其他建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞