冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
長喉過左3-5 米會開始有退減. 如果五米米好少. 正常都三米喉高.
喉太短亦會壓力過大有退減
即係5米半其實都係合理長度?
10000連 安裝
2匹冷暖 應該要格力先做到 gisf
管理處 租吊船
搵有吊船牌冷氣師傅
睇埋 d 喉嗆有無行公家地方
5米半唔算太長
會有小小影響
但實際上你唔會感覺到
安裝 outdoor 喉 要做倒U
避免油浸coil
5米半其實 係實際情況係好正常
同埋唔好裝420機
420 日立係咪好易廢?
打算買樓上師兄介紹既東芝,price睇7千幾,裝埋一萬多小小
睇你會否為左frost wash 而買
我多數推薦大家price.com,撞手神或者朋友介紹
唔好去連鎖
410 只推薦三菱
本身間房110呎, 但係有個到頂既高身櫃, 扣減返大慨得返100呎.
咁係咪買1匹冷氣就夠?
7000btu =70平方尺
係 你預100尺1匹 頂層 西斜 好怕熱 etc就預多半匹 大約係咁
想問下大金冷暖變頻有咩保養/使用注意?
細房個部成年唔開,會唔會唔係咁好?
利:冬天會用佢開暖氣
分體機
淨冷:
大金 1.5匹 FTKC35TAV1N
vs
三菱電機 1.5匹 MSY-GJ13VA

冷暖:
大金 1.5匹 FTHM35RV1N / FTXS35LVMN (唔明呢兩部有咩分別)
vs
三菱電機 1.5匹 MSZ-YK12VA-H1

大家有冇意見, 邊部好啲?
無.
睇地方大少 匹半淨冷
KC 玩細風
Gj 玩大風靜加自己易洗風扇風口
玩少臭東芝
玩frost wash 日立

冷暖
同上
Yk 無得洗,大風會凍過ftxs 及fthm

淨冷匹半gj 自洗風扇或東芝少臭
冷暖匹半大金ftxs 或東芝少臭

如果要上下送風在自動情況再要有角度調校或高樓底或機下要涼東芝
如果匹半一匹要玩細風至大風又凍過大金得重工中國機. 佢玩四折蒸發器. 一般三折.
要左右送風角度大重工. 左右自動下再調偏左偏右重工.
咁細房部野無用都洗唔洗每年至少開下佢幾次
我上年有春天有特登開下佢抽濕,等佢run下
更正

如果匹半要玩細風至大風又凍過大金得重工中國機. 佢玩四折蒸發器. 一般三折.
如果一匹重工中國超凍.其他牌子差唔多.
如果你部機裝最左最右要吹最右最左三菱電機Yk 同大金
揀大金ftxs35

Yk 祇適合裝中間用左右自動送風. 要一左一右有自動要有雙摩打
想問問黎緊要買4部
3間客房3/4 變頻 分體
1間1/1.5 匹
目標大金 想問問有無推介
同埋要搭棚大約幾錢?(大約6尺)
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞