冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
1. 當然你開冷氣嘅時間你講嘅野成立
但發霉主要需要三樣野
- 塵 可以當係種子
- 水 冷凝水 潮濕嘅環境
- 溫度
低溫可以抑制發霉
但係當你部機用完 或者無制冷嘅時間
就會有曬上述三樣野 加埋你關機之後部機其實好濕就會有發霉
到你開暖氣 溫度上升 就會activate 到d細菌 導致有味

所以東芝機係或者有除霉模式嘅機 都會小味d
佢地只係係關機後 自動吹多5-15分鐘 風扇
吹乾個coil 令發霉嚴性減小

3. 的確發熱線效能 無冷暖氣機咁高 但香港有幾可開暖氣
而4 way valve 壞 仍然係常見(7年內10部就有1部) 而且一壞同換機都無咩分別 我惗極小人會燒焊換隻valve 換機嘅錢同兩星期暖風機嘅錢

呢個就係我嘅睇法

最後大金 我上面都有講過 我覺得大金嘅售後 零件嘅齊備 維修費 都係我覺得最好 或者係我用過嘅經歷都好好
你個廳幾大
你當100尺1匹 西斜呢d 加半匹
通常3匹
我會建議如果裝到裝兩部匹半 或者一部2匹一部1匹
壞左一部 有另一部頂
太凍可以關一部 多人可以開曬
想在一個窄窗裝架冷氣
香港有冇呢D?
廳冇特別量度過幾多尺,同埋只預留咗一個插頭位for冷氣
係咪所有變頻機都有超高音weeeweee聲?
以我所知無
2房定一房
梗廚梗廁?
可以咁講
唉咁搞唔掂 咁冷氣我一定唔會買變頻
而家啲電器樣樣都變頻
咁你係好敏感嘅人
分體冷氣 得室外機先會再變頻聲
所以變頻機會好好多
謝, 那呢類窗一定要裝分體?

有冇啲窗口機可以垂直裝?
個窗最闊嗰個位得15.1吋
係 一定係裝分體
謝,有tg?
兩房,梗廚梗廁
2匹/兩匹半都已足夠
太大匹數會太凍 同埋太大風吹到頭痛
黎緊屋企大裝修,見大陸好興風管式冷氣機
係香港又唔見人裝,酒店先多。
想問下有乜優劣?

如果村屋類型,分體好定風管好
舒式氣流風管制冷. 掛牆機係做不到. 廳可以裝口琴
如果budget 許可,你覺得分體定風管好
口琴機有上下自動搖擺,風喉機唔好加長風口同底下要做定整機面積生口
普通村屋好難做到風管式
因為部風喉機唔靚 一般都需要做假天花收埋部機
而村屋樓底本身都唔高 做假天花可能性較底
當然 風喉機係會舒服d
但係 安裝維修保養 都會比掛牆式分體貴好多倍
所以一般人都係會裝掛牆式分體
我係香港都係見過一間村屋全屋裝風喉機 但佢係將三層村屋 變成兩層
當然如果你接受到樓底得7尺 就算三層式村屋都可以做到假天花 裝到
但記著留生口維修清洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞