冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
你係話無棚咁拆
定有棚拆
有棚 拆機唔會好貴
係嘅風量越高係慳電小
但香港d屋太細
除非你大過300尺 同係頂層
如果唔係分別好細

你試下裝1-10個到set 去10
再睇情況有無改善
影響極細
唔洗擔心唔洗理
今日check左 話可能早兩日太凍sensor detect唔到要即刻制冷
拎溫度錶出黎試就無事 見到有分別
唔該巴打 祝新年快樂
想慳電喺咪一定分體好 定係啦變頻窗口都ok?
黎緊入伙有個屋企人火爐黎要長期煲冷氣
諗緊好唔好買一部分體
我個位本身有棚,唔使再搭
如果純考慮用電量
變頻就ok
咁唔會好貴
拆平嘅 將貴姐
除非你商用機
買二聯機 咩型號 耐用? 唔計價格⋯今個夏季要換 thx
想問下菱電420分體冷氣,變頻冷暖會唔會易壞過淨冷?
冷暖窗口係咪都係買panasonic最好?
想問下屋企廳想裝
Rasonic 2匹變頻式窗口分體式冷氣機 RS-U18YW
而房想裝
Rasonic 3/4匹變頻淨冷窗口式冷氣機 RC-HU70Z

呢2款機掂唔掂?

其實窗分機係咪好過分體機? 除左outdoor unit細啲
仲有咩好處?
變頻冷暖窗口其他牌子揀咩
分體一定好過窗分
大金
但最緊要睇你室外機有幾多位
會 但100部 7年入面 都只係壞多2 3 部
係 但唔建議用冷暖
分體好過窗分 如果室外位置夠
裝分體
呢兩部都唔差
裝完新冷氣
新冷氣比舊冷氣細好多
牆身有個”哄”係到
如果油新漆會有新舊油色差問題
有冇好方法遮醜?
請教師兄
搬屋想帶走埋部分體, 菱電MSY-GK18VA, 因為用左2年仲好新,
但問過下d價要成5~6000未計棚, 係咪應該買部新機仲化算?
2匹分體機有冇邊部推介?
本身諗住Rasonic RSRZ18YK
2匹變頻分體冷暖分體機
呢部好?
Pump down old machine for r410a refrigerant. Then install like a new machine if no additional refrigerant for current( the best is current done pipe vacuum installation.
Ok . Another choice Toshiba ras- 18j2kv.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞