冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
大金保養最好都講得出

我以前做中大型冷氣sub con,
一單project一 lot都買成幾千部

屌撚住大金都唔肯執修
要人拆曬機拿入室內甚至搬出屋苑

間間保養最仆街就係大金
Ftkc
差唔多價位 我會揀格力
消委員測試經常忽略耐用度同 efficiency drop
好似samsung 咁新機好好
但過兩年會慢得好快 而iphone 唔會咁
所以我有講每人經歷經驗唔同
我惗講售後主要講大金 pan 同電機
Pan 特別貴la 九肚山 滿名山d 都出曬事
電機 機係唔錯ge 但我搵親佢check d vrv 次次收錢 就算搵唔到問題佢都會照收錢
大金對於我嚟講我嘅經歷 就最少遇到呢啲問題
佢會跟唔會下下淨係收錢

同埋師兄你指嘅執修係?
壞電子版 死頭個d?
正常有棚有吊船,佢都會出去check㗎
有棚唔肯出
有開士機無Lift唔肯搬
入左伙唔肯上吊船
最後新益都頂唔順出錢比我地師傅自己執
係平均而言壞機比例最少
(唔計小問題、小問題都多但無數據比較)

P記死得多係果一期
我公司有近半機都要執修被人屌到開花

三菱收唔收錢係公司既事 至少肯幫手

最好算係carrier/ toshiba,有乜事打個電話就幫手

Btw,up得出大金售後服務好真係
所以都係個句 每個人經歷唔同
可能真係咁岩跟開個cs 同遇到嘅師傅好
但唔出棚 真係未試過
多啲聲音好事,唔好偏埋一面,個海好大
你話你唔熟重工,你又知
其實想知格力同美的. 去睇下中國jd bbs.
屌你真係on9,死雞撐飯蓋

自己唔熟維修行程就鳩up

全行都知大金售後垃圾你都吹奏,不論同行既paper engineer定師傅都係咁屌

要搵食無問題,唔好講d相反既野啦

下個page靜靜地del左句野咪算,唔好誤導人
唔係阻你搵食,但真係唔好亂吹奏大金售後

正如P記售前服務都係仆街,有乜都推得就推唔做比你一樣
佢唔識架,冷氣仔黎. 佢成日誤導人,佢自己唔熟d機係度亂介紹.
有冇tg可詳細傾下,因為我可能要裝幾部
大金分體式變頻淨冷,已過保
室內機開耐左滴水
想問下係唔係難搞既問題
應該搵大金來整,定係普通師傅都夠
今日搵咗師傅上嚟搭棚+安裝,結果師傅裝裝下同我講玻璃有裂痕同窗框玻璃膠鬆咗固定唔到入面塊玻璃 其實係咪正常現象嚟?

利申:對上果部冷氣用咗17年,期間冇整過鋁窗,唔知係咪自然耗損
拎開塵網之後開機 2個鐘
睇下d 鋁片有無結冰
如果無好大機會去水喉塞小問題

開放廚 /樓底高/西斜/怕熱2匹
正常怕凍匹半
房3/4 or 1匹
有機會係自然損耗
當然都有機會佢整爛
想問埋本身間屋46X呎兩房一廳高層西斜嘅話,廳裝3匹然後另一間房裝1匹會否不智?另外我間房原先都係打算裝1匹,但因為怕熱嘅關係最後都係裝咗1.5匹
冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

1. 樓主知唔知冷氣機吹出黎既凍風無論環境如何,基本上都係相對濕度90-100%&coil出水,暖風反而係會令濕度降低&會令coil乾燥
如果開暖氣都有問題,冷氣mode應該更加出事

2鳩up假設野唔理

3. 冷氣用電量只係暖風機用電量既38%甚至更低(cop 2.5 vs 0.9)
當冷暖機同純冷機價格相差唔係好多既時侯,剩係電費都已經省唔小,莫講話暖風機要搵位放

同埋上個post屌大金機售後服差你都係無改
講緊零件連淘寶貨質素都好過原廠(e.g. 冷凝水jer仔)

結論:樓主on99唔好信佢鳩up
如果係分體冷氣、變頻唔洗太驚買大左,

西斜驚熱落窗簾
第1條,有霉開暖氣的確會有浸味
製冷吹凍風就聞唔到,我個人理解係霉/臭味分子係低溫下活性下降
3匹會不智
房一匹無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞