冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
咩牌子好
1. 分體機
Best 大金
Economy 格力
樂聲菱電機嘅質素都好好 但售後服務 零件維修 DIY 都一定係大金最好
而平價機只推薦格力 好多機其實都係佢代工

2. 420矮散熱分體
菱電
因為大金420系列 係馬拉制 極差
菱電會係相對上比較好

3. 窗口式分體
樂聲 樂信

4. 窗口機
Best 樂聲
Economy 格力

冷暖機壞處
1. 係香港炎熱潮濕環境 如果係用暖氣前無徹底清洗冷氣會有好嚴重霉噏味

2. 相對傳統冷氣會易壞一d 因為零件多左電子版多左 當然唔係一定壞 假設100部傳統冷氣 正常7年內有2部壞 冷暖就大約有6-7部壞 而基本上會壞嘅零件都係室外機 有機會需要搭棚先處理到

3. 依家有d 細細部暖風機 幾百蚊就做到好好嘅暖風效果 香港一年先凍兩星期

變頻窗口機壞處
1. 相對傳統冷氣會比較易壞

2. 由於變頻壓縮機嘅轉速非常之快 雖然壓縮機嘅聲量會細咗 但係由於快速轉動所以會產生高頻聲音 高頻嘅聲音會係好煩擾 好似蚊飛過你耳仔咁 當然又未去到咁高頻 但好多人即使細聱左但都接受唔到 而亦有人係完全聽唔到

漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y

3M 清潔劑
https://www.instagram.com/p/CbFLidhLhur/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
想問下如果定頻窗口機用左3年幾,以前set 23度就好凍,依家要set到18度先可以去返23度果陣時凍既程度,可以點搞,1個月前先洗過冷氣
如果唔搬部機落黎沖洗
建唔建議噴3m 枝野落coil就算
冷氣整完之後耗電量高左好多 之前開一個鐘0.5度電 而家要0.8度電 有無方法check到邊到問題一匹三菱分體冷氣
買左部樂聲窗口機 又靜又凍
一直搵緊樂聲 窗分機 1匹 & 2匹,又唔想分開2間舖送貨
最後可能決定買樂信算
定頻定變頻
呢度唔係fb啲鳩up group, 建議你唔confirm 野野check清楚啲先講
好多人睇完就信架
做人講野出嚟有責任. 唔係up 完算.
咁樂聲如果二隻揀
起碼樂聲有Nanoe 除臭.

420 淨冷 係咪風得呢款
大金仲有啲款係泰國機
收到 研究下先
定頻
但值既
定頻都靜?
邊部咁勁
其實屋企有仲兩部樂聲窗口 兩部靜到開左都唔覺
成日唔記得熄 一部唔記得咩型號 另一部新裝既Cwn921ja
想問樂聲變頻窗口式冷氣機,開機之後會有滴水聲,但又冇流出來,係咪有問題?有冇得自己搞?
嚴格來講窗口機定頻只楝樂聲,格力好Q濕.
最近母親新居裝修
有無420 1.5匹淨冷變頻推薦
分體樂聲,三菱,東芝四隻都夠做.
窗口樂聲,除非日立肯改設計咁日立可以玩晒匹半以下窗口機.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞