冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
師兄想問大金係咪一定要搵番大金做維修?
檢查500, 維修費又過千...
請問大金個原廠保養$800幾蚊,值唔值得續?

兩匹機用咗兩年。
VW n721
N921
Cw
型號係
Ftka ftkx值 其他都唔值
值嘅原因係呢兩個list 易壞
唔係 你可以搵坊間師傅
大金最易整
大部分師傅都識整
但你預 維修費都近千或過千
你可以自己check 一check error code
睇下值唔值得整先
裝天花機200呎用大約幾錢到?機8000-9000?裝30000?2.5匹/3匹夠唔夠?日日開24小時又洗唔洗揀特定牌子?
打多咗0
裝3000夠嗎?
check完先敢call大金。
(check完我都冇parts整)
都好多謝師兄你回覆。
天花機你係指 四面出風?
Check 完 如果發現係 漏雪種 壓縮機問題 就唔洗搵人check 直接換機
如果係d 簡單野 其實你都可以試下自己整
Check一check 無蝕
我都打定輸數換(搭得棚一定買部新)
check完code再上網check話可以整內機only, 先博一博call 大金。
加埋$2000唔使。

另問如果將來要換, 邊隻牌子冇咁易壞?
你係ftka ?
我就係推薦
大金 格力 如果分體機
420 分體就菱電
fthm東南亞機, 果陣唔識野求其買

另問ching點樣可以有效除味, 隔一排開fan就有up味(開冷氣就冇)
已經自己用高壓水槍消毒藥水/洗潔精射埋個豬籠, 一年都要洗一,兩次。
sorry太多問題。
係呀師傅
fthm 你就係下壞咩先
呢部機值得整
因為機價都貴

1. 每星期洗塵網
2. 唔開冷氣盡量開對流窗
3. 唔好用auto mode 用cooling mode 最好set 22度or 以下
4. 洗機
所以咪要整,2千好過萬五+沙塵滾滾。
房細, 22度似雪櫃...
你check 完code 再傾
大金窗分室內機
日日開超過12個鐘
最近發現滴水
熄左幾日無用,拆開個殼照下入面個兜係乾嘅
倒左兩支水落去又唔係去唔到水
有冇idea?
風量正常可能就係雪種,安裝問題
睇吓樓底及其他.
你試完水之後 有無再試過機 仲有無滴
睇下大金ffq
格力
菱電都有
匹數就預100尺一匹
多熱源 樓底高 再加匹數
機價上price.com 睇 相差唔會好多
裝工睇師傅 同安裝位置
$3000-$10000 range 好大
開勁凍一個鐘好似無滴
再試下 可能之前有小小塞 你無開幾日 個舊野乾左細左 你再沖去沖走左
可能only
你再拎開塵網 開機
睇下兩個鐘內 d 鋁片 有無結冰
無就好大可能去水喉塞only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞