冷氣仔 你問我答(5)

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
其實係過大制冷減弱無水沖走污物. 加上機設計及上面因素等. 臭並非回風問題.
風量有比正常弱即污糟
無雪種開機有可能都會結冰
完全無凍睇下機頭有冇著
想問屋企有部窗口式冷氣機,買左一年,放係間細房,出風口吹到嘅位都幾凍下,係真係冷風嚟,但係吹唔到嘅位完全唔凍,完全無「冷氣」係間房流動嘅感覺
請問係咩原因?有咩解決方法?
咩牌?
較10係會長轟,喐一喐部冷氣機又無咁響。 係咪入面震過頭,搵人整定買過新比較好 呢種情況
咩牌型號
如果係咁有好多可能性
你間房幾大 冷氣幾匹 樓底幾高
震鬆左呱,有保養call保養,冇保養通常都整唔到架啦
怕嘈用分體
最大機會係日立牌
下次裝新機,得閒就開晒窗,拎把循環扇不停吹試下
我都唔識分
我自己之前買過支野噴過洗過2次 都冇幫助
我都好想知係邊樣壞 唔想搵師傅之後先知冇得救 又白駛多筆錢咁
機頭即係點睇?
講左coil 要過水
想問下窗口機
1. 教22度 個compressor 行5分鐘 跟住隔約5分鐘再行返
2. 教20度 個compressor 長行15分鐘 跟住隔10分鐘再開

邊個會慳電啲?
答案係第1個比較慳電,因為定頻機只有0同750w

第1個情況0.75x30/60=0.375度
第2個情況0.75x36/60=0.45度

不過你呢個情況係唔同一齊發生,因為開20度,根本唔會隔到10分鐘咁耐先再製冷
如果用電程度分別不大 有無話邊個situation 對部機好啲?定係自己舒服就得 理9佢
樂聲,間房頂多放到兩張雙人床,幾多匹就唔記得,總之就冇「冷氣」feel,出風口就有「冷風」feel
你裝左手?
同房窗有無漏風. 同埋裝機位置等,出風回風溫差約9度
窗口機 1匹 panasonic 變頻窗口機 差唔多6千蚊,有冇咩其他推薦?
係,裝咗喺左手邊
你裝左上去,開唔開都有機會壞
裝左樂聲要定死吹右. 同裝左可能要加匹.
唔好意思,加埋background.

2m x 4.2m 既房,西斜。 晚間先開冷氣
分分鐘匹半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞