我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
樓主你啲故一定要有甜,無甜會無咗嗰味
又有新故 LM支持
強帖留名
我明你意思
歡迎
留名
接近一百隻喪屍合力正面截停架車,另外又有七、八十隻喪屍,一直由小西灣吊住車尾。

加加埋埋,差唔多有成二百隻喪屍包圍住一架私家車。

咁多喪屍堆埋一齊,莫講話車頭燈,直頭連成架車都被淹沒咗,數量多到根本插針都插唔入。

我只係跑慢咗半步,就已經就逼到出好外面。

正所謂「執輸行頭慘過敗家」,我之後就好似嗰啲搶超市特價貨嘅師奶咁,死逼爛逼都要逼上最強爭返份。

結果未湧到上前面,一大班喪屍就陸續散去。

至於架私家車入面亦已空空如也,乜人都無,就得返一啲血跡。

估唔到最後我連手指尾都分唔到一隻。

截至目前為止,我仲未食到一啖人肉,身體對人肉嘅渴望度越嚟越高,導致我越嚟越頻繁咁發出「Raughhh」嘅叫聲。

太陽緩緩升起,天色已光,成晚都無嘢落過肚,正常人咁耐唔食嘢都會肚餓,喪屍都一樣。

本身我仲保留住一絲理性,覺得食人肉唔好,不過到咗呢一刻,生理上嘅饑渴掩蓋咗一切。

我依家乜都唔想,淨係想食人!

呢附近似乎太多喪屍爭食,我諗我都係行去第度,去啲喪屍無咁密集嘅地方好啲。

我擰轉身,沿住行人路向另一個方向走。

「Raughhh—Raughhh—」

身心極度渴求血肉嘅我,一邊行一邊發出低沉嘅咆哮。

無人俾我食,其實貓狗我都唔拘,甚至老鼠都可以照啃,只要啲肉同血夠新鮮就得!

「吱吱吱…」

呢頭個心諗完,嗰頭就真係有隻老鼠喺面前經過。

我乜都唔理,向前飛身一撲。
以為今鋪卒之有嘢落肚,點知隻老鼠反應好鬼快,「her her聲」沿住一條公屋外牆嘅水管爬咗上去。

我仆落地下,乜叉都撲唔到。

「『亞狗』你左邊我右邊!」

「汪!汪汪!」

呢個時候,突然間喺附近聽到一啲聲,並且傳嚟一股人類嘅氣味。

我爬返起身,前行多五十米,離遠睄到漁灣邨前一塊空地上,有兩個男人正俾六、七隻喪屍包圍。

呢兩個人入面,有一個係四眼仔。佢揸住把電鋸,啲喪屍一埋佢身,佢就出手鋸斷對方啲手手腳腳。

至於另一個人,佢雙手笠住鋒利嘅鋼爪手套,向住啲喪屍瘋狂爪擊,「weh」到啲敵人四肢爆血。

咦咪住!我唔係眼花呀嘛?

呢個戴住鋼爪手套嘅男人…咪…咪就係我「自己」?!

講緊嘅當然唔係呢個變成喪屍嘅自己,而係俾隻芝娃娃上咗身嘅嗰一個「自己」。

為咗再睇得清楚一啲,我行去空地上前啲去望。

豬膽鼻、高低眼、睄牙又歪嘴,原來真係無睇錯,呢個生得咁樣衰嘅男人,就係我「自己」!

自從做咗喪屍之後,我淨係諗住食人,就連要搵返自己嘅身體咁大件事,都幾乎唔記得咗。

好彩咁都俾我遇得返佢,仲要副偈無穿無爛、又無變喪屍,今鋪都算還得神落。

「呢度仲有一隻!」

喺我心情喜出望外之際,嗰個揸住電鋸嘅四眼仔,一嘢衝埋嚟鋸我右手。

把電鋸發出滋滋聲,佢一路鋸,我啲血就一路標。

「Ahhhhh!」除咗大嗌之外,我一時間都唔識點反應。

唔使五秒,我成隻手臂就俾鋸斷咗,啲血好似噴泉咁喺傷口中狂噴出嚟。

周圍嘅喪屍已經被收拾咗,四眼仔乘勝追擊,專心對付我一個。
隨即,佢雙手舉高電鋸,想對住我個頭鋸落去。

我即刻拎剩低嗰隻手去擋,但心入面知道,咁樣其實根本擋唔住把電鋸。

把嘢一鋸落嚟,必定先鋸斷我隻手,再鋸落我個頭。

我心諗今次死得啦!

殊不知喺千鈞一髮間,上咗我身嘅芝娃娃衝咗埋嚟,用佢手套上一對鋼爪,為我擋住咗呢一吓致命攻擊。

「鏘!」電鋸同鋼爪激撞出耀眼嘅火花。

「『亞狗』你做咩呀?」個四眼仔縮開咗把電鋸。

佢叫上咗我身嘅芝娃娃做「亞狗」。

「汪汪!汪汪汪!」

隻芝娃娃上咗我身,學識兩隻腳行路,不過仍然唔識講人話,只係識得吠叫。

佢打開雙手,擋喺我嘅身前,呢一個舉動似乎係想保護我。

哦!我知啦!我家陣唔單止係喪屍,亦都係嗰個師奶,亦即係隻芝娃娃嘅主人。

隻狗認得出我,所以就挺身而出保護我。

「狗係人類最忠心嘅朋友」,呢句說話果然講得無錯!

「唔通呢個女人係你阿媽,你唔想傷害佢?」個四眼仔問「亞狗」。

「汪汪汪汪!汪汪!」

個四眼仔好似聽得明狗吠聲咁,同「亞狗」一問一答:「無論佢係你邊個都好,依家嘅佢都已經變成喪屍,如果你唔對付佢,咁佢就會傷害你!」

聽完對方咁講,「亞狗」依然堅持唔走。

呢刻我同我自己嘅身體,相隔唔夠半隻手臂嘅距離。

喺身上散發嗰一浸人肉嘅香味,不停捐入鼻哥窿,係咁引誘我咬落去。

究竟自己啲肉係咩味嘅呢?好想試一吓!
頂!傻咗咩!我點可以食「自己」?就算係咬都係佢咬我!

或者俾佢咬完,我就可以交換返個身體返嚟!

於是我扮作師奶嘅聲線同口吻命令佢:「BB…快啲嚟…咬我…」

「亞狗」擰轉面,露出疑惑嘅表情,好似係諗緊點解我要佢咬我。

大約過咗兩秒,佢搖一搖頭,好似表示佢唔會咬自己嘅主人,然後將個頭擰返轉,面對返住個四眼仔。

「你再唔走開,佢一定會咬你!」四眼仔警告。

「汪!」「亞狗」都係唔肯走。

好香!佢身上浸味真係又香又甜!好想咬落去!

唔得!呢個身體係我架,唔可以咬架!

唔係喎!既然身體係我嘅,咁咬落去都係傷害自己,都無傷害到其他人!

餓咗咁耐,我真係好想好想好想食一啖人肉!

哪怕只係一啖都好!

「Raughhh!!!」

強烈嘅本能慾望衝昏咗我嘅頭腦,我擘大咗個口,想一啖咬落去「亞狗」條頸度。

「小心!」個四眼仔即刻一手拉開「汪汪」。

雙唇一合,我棚牙咬唔到人肉,只食到空氣。

「你見到啦!佢已經失去咗常性,頭先爭啲連你都咬埋!」

四眼仔一講完,跟手就揸住電鋸向我衝埋嚟。

我已經立即退後,可惜反應都係慢咗半拍,對方伸手向前一插,將成把電鋸隊咗入我個肚。

「滋滋滋滋滋——」

鋒利嘅鋸齒喺我肚入面快速轉動,鋸到我啲腸以及其他內臟皮開肉綻。

大量肉碎同血汁彈到個四眼仔一面都係。

雖然感受唔到好大嘅痛楚,但再咁落去,我隨時都會無命!
訓前自推一推
唔通主角會keep著做喪屍?
牙狗
加甜還加甜
但可唔可以唔好搞師奶/隻狗
留名
巴打做咩覆舊po
因為今日啱啱先睇完個尾
lm
無咗右手,就算得返一隻手我都要還拖。

「Raughhh!」我現出猙獰嘅面目,伸手想去捏四眼仔條頸。

喺隻手就快掂到佢一刻,旁邊嘅「亞狗」忽然出手。

佢一吓爪擊,將我嘅前臂斬開三截

我呆咗一呆,然後望一眼「亞狗」。

佢出咗一招之後就停手,臉上隨即流露出掙扎嘅表情。

對佢嚟講,面前一個係養育佢嘅主人,一個就喺患難中認識嘅朋友,可能佢仲猶豫自己應該幫邊一邊。

「你落唔到手就等我嚟!」四眼仔推開「亞狗」,跟住將電鋸喺我身上抽返出嚟。

我個肚穿咗個大窿,啲乜腸物腸同內臟變得蓉蓉爛爛。

我雙手斷開,好難作出反抗,想逃走但下一秒又俾條友用電鋸,鋸斷埋隻右腳。

我當堂失去平衡,成個人向後訓低,後尾枕「咚」一聲硬撼著地。

大量鮮血不停喺兩隻手同隻腳嘅傷口噴灑出嚟,將地下染成紅色。

得返一隻腳,咁樣嘅情況下,我好難再發力企得返起身。

講真嗰句,做喪屍做到我咁都算失敗,一啖肉都食唔到不得止,仲要落得如此狼狽嘅田地。

個四眼仔本來想鋸斷我個頭了結我,不過「亞狗」佢阻止咗。佢似乎都係唔忍心,見到自己嘅主人死喺自己面前。

與此同時間,周圍捲起一陣大風,並傳嚟「伏伏伏伏伏」嘅聲音。

攤咗喺地下嘅我唔使抬起頭,就見到空中嚟咗一架直升機。

架機嘅機身印有聯合國嘅logo,有一個全身著住裝備、戴住防毒面罩嘅軍人,拉開直升機門,向下拋咗一堂梯落嚟。

個軍人用手勢示意四眼仔同「亞狗」擒上條梯。

估唔到連聯合國都出動埋,好可惜,佢地唔會帶埋我走,因為我係喪屍。

一隻垂死嘅喪屍。
架直升機從上空降落低飛,四眼仔沿住堂梯先爬上去。

輪到「亞狗」嗰陣,佢卻喺度猶豫,睇嚟係唔忍心捨我而去。

「BB…唔好走…過嚟…咬我…」

無法郁動嘅我唯一可以做嘅,就係叫對方咬我。

只有咁樣,我可能先有機會脫離喪屍嘅身體。

「『亞狗』!仲等咩呀,上嚟啦!」已經上咗直升機嘅四眼仔大聲催促。

「鄧鄧鄧鄧鄧——」

呢個時候,喺遠處傳嚟密集嘅腳步聲,連帶喪屍嘅咆哮聲。

架直升機「伏」得咁大聲,聾嘅都聽到呢度有人,所以就吸引曬附近嘅喪屍過嚟。

「又有喪屍嚟緊啦!走啦!」四眼仔再三催促。

「亞狗」猶豫片刻後,向我「汪汪」吠咗兩聲,當作係道別。

然後,佢就擰轉身,爬上長梯,登上直升機。

就係咁,我眼定定咁睇住自己嘅身體,坐上直升機離我而去。

佢咁樣一走,唔知以後仲有無機會再見?

我諗睇怕都無機會啦...

頭先個四眼仔雖則無攞我命,但我呢刻一樣係處於瀕死邊緣。

紅色嘅鮮血,無止境咁從斷肢上嘅傷口流出嚟,肚入面啲內臟就蓉蓉爛爛,狂滲出血水。

用「血流成河」呢句成語嚟形容我目前嘅處境,就最適合不過。

我無力咁攤喺血泊之中,感覺到自己越嚟越虛弱,相信唔使好耐,我就會失血過多死。

望住灰蒙蒙嘅天空,我開始回顧自己短暫嘅一生。

我讀書唔叻,符符碌碌入到大學,畢業後返一份好普通嘅工。

平時除咗買玩具、玩figure之外,亦都無乜特別興趣,成世人可以話係庸庸碌碌、一事無成。

而要數人生中最大嘅失敗同遺憾,一定就係溝唔到女神。

花費咁多心機同時間都得唔到女神嘅歡心,真係越諗越就覺得自己好廢。

諗諗吓,唔知女神佢依家點呢?

唔知佢有無俾喪屍咬咗變成喪屍,抑或係直接俾喪屍食曬落肚?

不過佢條仔成個「美國隊長」咁款,又大隻又威猛,話唔定保護得佢好好。

假如有來世嘅話,我一定要投胎做鬼佬,然後轉生用碌大「洋腸」插爆啲女個窿。

哈哈...齋諗都覺得有啲興奮…

咦?乜周圍咁黑嘅?乜咁快天黑啦咩?

哦…原來唔係天黑…

...係我嘅眼皮越嚟越重…意識越嚟越薄弱…

阿爸阿媽…我要行先一步啦…

吱…

吱吱...
嗯?呢度就係天堂?

點解天堂咁紅嘅?四周圍有咁多紅色黐笠笠嘅嘢,又係啲咩嚟?

同埋點解會有咁大浸嘅血腥味?

我嘗試望清周圍,不過視線有啲模糊,比之前變成狗嗰陣仲要矇一啲。

另外,我本來斷咗手腳,依家又可以自由郁動返。

如果係因為靈魂超越肉體嘅限制,呢樣我可以理解,但實際情況又好似唔係咁。

我嘅四肢變得好短,身體係幾乎完全貼近地面。

除此之外,前面仲多咗兩執觸鬚,後面又多咗條好長嘅尾。

諗諗吓好似真係有啲奇怪,啱先喺臨失去意識之前,我好隱約咁feel到有啲嘢躝咗上身,而且聽到啲「吱吱吱」嘅聲。

仲有合埋眼嗰刻,身體好似打咗吓冷震。

我諗緊乜嘢會發出吱吱聲,而且有條尾又有觸鬚?

Um...唔通係老鼠?

「轟隆!」

忽然響起一陣行雷聲。

抬頭望去,發覺自己好似跌咗落個山窿度,再向上望,睇見天空烏雲密佈。

個「山窿」望落唔深,我向上一跳,結果就輕鬆跳出外面。

之後見到嘅畫面,幾乎嚇到我瀨屎。

有一個好撚大嘅人頭平訓咗喺度,個頭係大到我無辦法睇曬全貌。

我退後少少,再瞄一瞄,個人頭啲眼耳口鼻同輪廓似係女人。

然後我又望返入去個「山窿」,咁樣離遠睇,下面就係一堆爛咗碎咗嘅腸同內臟。

哦!咁我知係發生咩事啦!

喺我失去意識前,有隻老鼠捐入我個身,偷食我肚入面爛咗嘅腸同內臟。

無論係腸定係內臟,佢地都係屬於我身體一部分,當佢一咬落去,咁便觸發到我同佢交換身體。

換句話講,我依家未死,只係變咗老鼠。

至於上咗個師奶身隻老鼠…

我爬上佢塊面,轉咗兩個圈,佢一啲反應都無。

照咁睇嚟,佢已經香咗。

正所謂「All lives matter」,儘管逝去嘅只係老鼠嘅靈魂,但我喺心入面都為佢默哀咗10秒。

反觀返我變成老鼠呢單嘢,都唔知值得開心定唔開心好。

係就係未死得,只不過作為老鼠咁樣生存落去,似乎又唔係一件值得拍手歡呼嘅事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞