我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
啱先我地又同喪屍鬥力又跳窗,經歷完一大輪嘢,大家啲體力基本上所剩無幾。

仲要啲喪屍餓到發曬狂,吓吓都飛撲埋嚟想撞低人。

就算依家只係面對十隻喪屍,但我地一樣應付得好吃力。

「救我呀!」最弱雞嘅阿明俾三隻喪屍撲跌,大叫救命。

Irene俾四、五隻喪屍擋住,無辦法去救佢,我身邊嘅喪屍比較少,先掃跌前面兩隻喪屍,跟住就衝去幫阿明解圍。

我全速奔跑,利用助跑嘅衝力跳起,一腳飛踢將圍住阿明嘅三隻喪屍踢開。

「次次都要人幫,真係服咗你!」我伸手拉返起阿明。

而嗰三隻喪屍好快又再圍埋嚟,佢地其中一個係著軍裝嘅差佬,腰間掛住一支配槍。

「不如我地博一鋪,我去捉住個差佬,你去搶佢支槍。」我同阿明講。

「咁其餘嗰兩隻呢?」

「一人一腳踢走佢地!」

我將鐵通攝入條褲,然後數三聲同阿明一齊跑過去,起腳踢向差佬旁邊兩隻喪屍。

我一腳踢中心口,隻喪屍即刻向後仆低,隨即我從後捉住隔籬嗰隻差佬喪屍:「阿明!郁手啦!」

殊不知阿明真係無用,一起腳就俾喪屍捉住隻腳,依家走唔甩,幫唔到手不得止,仲反過嚟嗌救命。

搶槍要緊,我理唔到佢住。

之後我夾硬用一隻手捉住差佬兩隻手,另一隻手就攞腰間嗰支槍。

個差佬個身猛咁擰左擰右想反抗,我要谷恆全身嘅力,先勉強用單手捉住對方雙手。

下一步,我另一隻手就伸到佢嘅腰間,揭開槍袋…

「Raughhh!!!」

個差佬突然發力,雙手衝破我雙手嘅鉗制,擰轉身對我張開血盆大口。

「砰!」

好在喺佢轉身嗰吓,我及時攞到支槍,而又及時喺佢咬埋嚟之前,向住佢額頭開咗一槍。

一秒之後,個差佬就應聲倒下。

headshot果然係對付喪屍最有用嘅方法。

「救我呀救我呀!」俾喪屍捉住隻腳嘅阿明大聲呼叫。

條友啱先喺車頂俾喪屍剝咗條褲,家陣下半身赤裸,隻腳一抬高,「細佬」就露曬出嚟。

我行前幾步,對住嗰隻喪屍個頭又開一槍。

南亞仔對眼無近視,睇嘢好清楚,令我可以準確瞄準,一嘢就爆頭。

我地兩個算係搞掂左一半喪屍,相反喺另一邊廂,Irene俾班喪屍逼到埋墻,情況極度危險。
我同阿明拿拿臨跑過去。

我對住嗰班喪屍嘅後腦,連開五槍:「砰!砰!砰!砰!砰!」

五隻喪屍嘅後尾枕中槍爆血,並逐一倒下。

「你無事呀嘛?」阿明好緊張Irene我。

「無事,不過點解你大髀有血嘅?」Irene反過嚟睄到阿明大髀內側有血。

阿明下半身無著褲,僅僅用身上件衫遮住下體。

我向下望一眼,發現真係有血:「真係有血!你頭先俾喪屍咬咗?咬咗邊度?大髀?」

「Er…Er…」

Irene見阿明口窒窒,於是突然一手拉高對方件衫。

阿明想遮但遮唔切,我地見到佢真係俾喪屍咬咗一啖。

不過咬嘅地方唔係大髀內側,而係蛋蛋。

再準確啲講,係右邊蛋蛋,傷口好明顯流緊血。

「快啲坐低!」Irene將阿明推落地下,跟手搶走埋佢手上嘅斧頭。

「你…你想…想做咩呀?」阿明感到驚慌。

「如果唔想啲喪屍病毒滲透你全身,依家最好嘅方法就係切咗你粒睪丸!」

「咩...咩話?」

「你唔想變喪屍,就要切蛋蛋!」Irene表情非常認真,一啲都唔似講笑。

然後佢擰轉面同我講:「麻煩你幫我捉實佢,㩒住佢膊頭唔好俾佢郁。」

作為男人,我完全想象到切睪丸係有幾痛,但係如果唔咁做,咁阿明就會變喪屍。

因此,我只能聽Irene講,雙手壓住阿明兩邊膊頭。

「Irene唔好呀!我唔想變少粒丸!」阿明起勢咁掙扎。

「再捉實啲!」Irene對我講。

「係!」我使出全身嘅力,加埋自身嘅體重㩒住阿明,同時擰歪面唔敢望。

「唔好!唔好!」阿明狂嗌唔好。

「忍一忍!唔會有事架!」Irene手起刀落,雙手舉起斧頭,一吓劈落去。

「啊!!!!!!!」阿明嗌到拆天。

我下面碌嘢都忍唔住縮咗一縮。

阿明右邊粒睪丸成粒切開咗,雙丸變成單丸。

Irene放低斧頭,喺自己件衫撕開一塊布,踎低幫阿明包紮傷口。

「我…我係咪...變咗太監?」阿明個樣灰到爆。

「放心啦,得返一粒都仲係男人嚟。」Irene幫阿明包紮好之後,就扶返佢起身。

喪屍塊面係白色,阿明個樣只係灰色,即係話佢無變到喪屍。

然而,由於個傷口就喺大髀內側隔籬,所以阿明一行路就會痛。

有見及此,肌肉佬Irene就主動孭起阿明。

「喂!估唔到你都幾重。」

「係咩?少少啦。」有得俾心上人孭住咁行,阿明好快就變得無咁灰,臉上更流露幸福嘅表情。

「咩嘢咁硬嘅?你扯旗呀?」

阿明尷尬一笑:「呵呵,好彩仲扯到。」
再行多二百米,我地就嚟到碼頭。

岸邊停泊咗唔同嘅船隻,有快艇、捕魚船以及躉船。

躉船通常固定喺岸邊,照計揸唔走,咁選擇就得返「大飛」或者捕魚船。

我地先上一架「大飛」,嘗試撻著佢。

我地三個人入面,無一個人識得揸船。

阿明撻唔著就俾我試,我撻唔著就Irene嚟試,我地三個輪流搞咗一論,用盡方法都啟動唔到部快艇。

過咗一陣,十幾二十隻喪屍聞到我地浸味,陸續行入嚟碼頭。

既然架快艇撻唔著,我地被迫棄船返上岸,之後再登上隔籬嗰架捕魚船。

結果一上到漁船,甲板有一隻帶漁夫帽嘅喪屍撲過嚟。

我地三個分工合作,我對付喪屍,Irene就孭住阿明去駕駛室。

「砰!」我開槍對付喪屍。

然而船艙內無燈,光線昏暗,令我難以瞄準。

射咗幾吓我都射唔中隻喪屍個頭,支槍仲要好快無曬子彈。

既然係咁,我唯有攞返支鐵通出嚟同對方肉搏。

「點呀?搵唔搵到方法開船?」我一邊揮動鐵通,一邊大聲問駕駛室嘅二人。

「研究緊!俾啲時間!」阿明大聲答我。

我手上嘅鐵通,對住喪屍個頭狂毆,一路就逼到佢出返甲板。

最後,我用棍向前一捅,將對方直接捅落海。

然而打敗咗一隻,仲有好多隻想湧上船。

我塞喺船艙嘅門口,一有喪屍想上船,就用鐵通打走佢,又或者伸隻腳踢佢走。

「開到船未?」我再問阿明同Irene。

「仲未得!」阿明答我。

「快啲啦!我頂唔到好耐架渣!」啲喪屍一隻接一隻,我嘅體力就快到達極限。

又過咗五分鐘,我開始手軟腳軟:「我真係唔得啦!快啲開船!」

呢頭講完,架船終於響起引擎聲。

Irene興奮大叫:「得啦!開到船啦!」

架捕魚船跟住就慢慢駛嚟岸邊,而我亦都卒之可以鬆一口氣。

喺阿明同Irene嘅操作下,架船離開碼頭,向住遠處駛去。

茫茫大海,終於唔再見到喪屍,筋疲力盡嘅我坐喺船艙內休息。

喺海上面大約漂咗十五分鐘,忽然喺傳嚟一浸燶味,而且仲有啲煙飄入嚟船艙。

我發現唔對路,立即順住啲煙行去船尾。

仆佢個街!船尾個引擎突然著火!仲燒到hum hum聲,啲黑煙係咁升上嚟。

「阿明!Irene!架船著火!」

「咩話?」

「引擎著火呀!唔信出嚟睇吓!」

一聽到我嗌,二人隨即行出駕駛室。

至於啲火就越嚟越大,咁嘅情況睇怕似係引擎過熱,導致著火。

假如真係引擎過熱,咁豈不是有可能爆炸?

呢個時候,Irene孭住阿明行緊過嚟船尾,我就拿拿臨調頭走,仲叫佢地唔好埋嚟。

「Boom!!!!!」

下一秒,成架船真係爆炸!

我地三個人無一倖免,全部被炸飛,並一一跌落海。

爆炸嗰刻,我最靠近引擎,因此炸得好應,左手同左腳都炸到爛咗,變得血肉模糊。

跌咗落海之後,我連掙扎嘅能力都無,只能一直向下沉。

海水十分渾濁,我見唔到Irene同阿明佢地。

世事真係難料,邊個會估到喪屍咬我地唔死,上咗船當以為安全嘅時候,居然會遇上引擎過熱大爆炸。

又鹹又臭嘅海水不斷湧入口同鼻,我開始抖唔到氣,腦入面再次出現人生走馬燈。

第一次出現嘅時候,我係隻垂死嘅喪屍。

呢一次,我係一個就嚟浸死嘅南亞仔。

瀕死之際,我又諗返起人生最大嘅憾事——溝唔到心愛嘅女神。

我發覺自己真係個好專一長情嘅男人,到依家個心都仲惦掛住女神。

可惜長情同專一係無用,個樣要係鬼佬先有用。

計落南亞仔都算係鬼佬,唔知女神見到依家呢個嘅我,會唔會動心呢?

隨住意識越來越薄弱,腦中女神嘅模樣漸漸變得模糊不清……

眼皮十分沉重,我一直向下沉、向下沉,似乎好快就要喺呢片大海之中,永遠沉睡。
歡迎
仲有冇啊樓主
巴打咁夜都未訓今日出曬了,早抖
每晚都要入黎睇有冇新文,你夜出我咪夜未訓
好啦早抖啜啖先下次更新出多啲
今次係咪要變條魚
今次做蝦定做魚
劇情跳得咁快
可能今次有得做美人魚
gchi
係咪比鯊魚食咗變鯊魚
俾個大隻佬孭緊嗰時扯旗
仆街,我睇緊啲乜
當雙眼完全合上,徹底失去意識嘅前一秒,身體忽然顫抖。

大約過咗五秒,我再次恢復返意識。

我見到自己仲未上天堂,仍然係喺個海入面,而且多咗好多隻手。

係八爪魚嘅手!

我…我…變咗八爪魚?

乜原來八爪魚都會咬人!

此刻軟淋淋嘅身體,隨住水流喺海中漂浮,至於本來南亞仔嗰副身體,就慢慢沉沒喺海底深處。

咁都死唔去,睇嚟我都算命大,不過變成八爪魚,往後嘅人生就名副其實只能「隨波逐流」。

我一路漂浮,漂吓漂吓,忽然有個身穿一身潛水裝備嘅蛙人,游埋嚟對住我撒開捕漁網。

漁網一瞬間打開,由四方八方包圍我。

下一秒,蛙人一收網,就將我原隻捕獲。

成個過程好快,我都未完全反應過嚟,就已經被捉走。

個蛙人除咗捉咗我呢條八爪魚之外,喺佢手上仲有其他魚護。

我以為佢就會帶我地上岸,點知條友居然唔係向上游,反而係向下潛。

我心諗條友究竟想帶我去邊?

佢一路潛到落海底,隨即喺海底地殼上,突然中間出現一道裂縫。

驟眼睇以為係地裂,實際卻係一道隱藏喺海底嘅暗門打開咗。

呢道門通往嘅係一個神秘嘅海底基地。

最衰我被困喺漁網度郁唔到,亦無辦法睇清基地嘅全貌。

喺視線能及嘅範圍,我只見到冷冰冰嘅灰色墻身,以及走廊嘅白色階磚。

間唔中亦會有啲著住藍色制服嘅人經過。

捉住我嗰個嘅蛙人帶住手上魚獲,嚟到一個相信係廚房嘅地方。

佢除咗潛水衣,換上藍色制服。

隨後佢將其他魚放入水缸,唯獨係將我放入鋅盤,並且打開水龍頭,用水猛咁沖洗我。

條友似係想沖乾淨我,之後就煮咗我嚟食。

然而經歷過兩次死過返生,我覺得自己到呢刻仲生存緊,其實算係賺咗。

因此,我呢刻嘅內心並無因死亡而感到十分懼怕。

條友幫我沖完身,洗到白白淨淨,再將我放到一隻碟上,並用辣椒、蒜頭同醋嚟醃我,揦到我縮埋一舊。

當我以為自己被醃好,準備落鑊煎炒燜焗嘅時候,嗰條友竟然就咁冚蓋,兼托起隻碟拎起我。
阿明鍾意Irene,一有身體接觸,扯旗好正常
日式生啪章魚飯
大家估啱一半,係俾「魚」咬,不過係八爪魚
個個都變哂殭屍
但係仲有蛙人
個鐵蓋遮住曬所有光線,我乜嘢都睇唔到,更加唔知自己會被帶去邊度。

過咗一陣,我feel到嗰條友停低腳步,並好有禮貌咁問:「波士,我可以入嚟嗎?」

大概三秒後,傳嚟「噠」嘅一吓開門聲。

嗰條友托住隻碟行入去:「波士,剛才我喺附近海域,居然捉到一隻八爪魚仔,我知波士你鍾意食,所以特登洗乾淨,兼且落好調味料,帶嚟請你老人家慢用。」

佢一邊講一邊將隻碟平放,跟住有把聲回應佢,不過唔係講中文,嘰哩咕嚕咁唔知係咩語言。

開頭聽落以為係日文,聽聽吓有句「乜乜mida」同埋「乜乜寵」,於是我估係講緊韓文。

嗰把聲一輪嘴講咗一堆韓文,隨之擺我上檯嗰條友回答:「多謝波士讚賞,無乜嘢我返出去先,唔阻你同主任開會。」

講完呢句,嗰條友就離開咗。

我俾個蓋冚住,乜都睇唔到,只係聽到漸行漸遠嘅腳步聲同閂門聲。

根據嗰條友剛才講嘅嘢推斷,依家有個叫波士同主任嘅人正喺度開會,而我呢隻八爪魚仔就係座上菜式。

「波士,啱先我地講到聯合國同政府嘅代表,隔咗個禮拜,終於忍唔住再次主動聯絡我地,表示有意收購我地嘅特效藥。」

主任用中文講完,個波士都係用返韓文回應,所以我基本上只聽得明一個人嘅說話。

「你話個價錢再抬高多20%?」

「(韓文)」

「波士果然英明!家陣喪屍嘅數量超過八成,對家一定好心急,一定唔想俾情況再惡化落去。」

「因為假如情況繼續失控嘅話,咁到時唔單止香港有喪屍,甚至會牽連埋其他地方,乃至全世界,所以就算貴多20%甚至30%,佢地都可能會應承。」

「(韓文)(大笑)」

「哈哈哈!我都係跟波士你學嘢啫。」

「(韓文)」

「呢層你放心,我地保密得咁嚴密,一定無人知隻喪屍病毒係我地放出嚟。」

「(韓文)(大笑)」

唔係呀嘛,我有無聽錯,條友話啲喪屍病毒係佢地放出嚟嘅???

但係佢地又話有特效藥?咁即係放隻病毒出嚟,然後賣自己啲藥出去咁仆街?

出面咁多人處於水深火熱中,佢地就匿埋喺水底基地un un腳,究竟係咩人咁黑心?

冚住隻碟嘅鐵蓋呢個時候被揭開,我見到一個年約五十歲、兩鬢斑白嘅中年男人坐喺餐檯前。

佢拎起筷子,將我成隻夾起,慢慢放到口邊。

癡撚線!呢條泡菜佬想生啪八爪魚?

睇《原罪犯》我以為嗰啲只係電影情節,到頭來先知原來韓國人現實就係咁癲,望到隻八爪魚仲郁緊,咁佢都敢擺入口。

佢大大口一啖咬落嚟,我當堂feel自己啲汁咇曬出嚟。

與此同時,全身一陣暈浪嘅感覺,眼前嘅畫面天旋地轉。

一路轉,轉到個畫面由韓國佬個口,變成自己個嘴含住隻八爪魚,咁就即係代表,我同個韓國佬交換咗身體。

無數錯嘅話,呢次係我第八次身體交換。
今日出住咁多,故事待續
好正啊你啲故琴晚先一炮追哂打飛機斷左條Jer
韓國佬心諗:仆街
八爪魚
多謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞