我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
睇到好肚餓
樓豬變左IRENE老豆
過多陣就lunch time
一個lunchtime追晒
好好睇呀 樓主加油
多謝支持
故事幾好,依家晚晚都追埋先瞓。樓主加油啊!😉
個故好過癮留名加速
樓主好癲
如果一開始唔係俾狗咬,係俾蚊針會點呢
「波士!」

一個梳油頭嘅男人行到我面前,相信呢個人就係主任。

「波士,你做乜呆咗咁嘅,係咪八爪魚唔啱食?」

「……」我含住隻八爪魚,出唔到聲。

口腔內,八爪魚嗰種又滑又潺嘅口感令人反胃,而且佢啲爪仲郁緊。

我頂唔順,直接成隻嘢lur返出嚟。

「波士,水呀!」油頭仔好醒目,拿拿臨遞咗一杯水俾我。

佢身上著住藍色嘅風摟,反觀我就著住整齊嘅黑色西裝。

我飲啖水𠺘一𠺘口,跟住見到隻碟上面隻八爪魚,居然仲識得郁。

估唔到八爪魚嘅生命力都幾頑強,俾人咬咗啖,汁都標埋,但咁都仲未死。

佢全身白賴晒又滑潺潺,望落核核突突咁,齋睇都有少少反胃,於是我拎返個蓋冚住佢,費事眼冤。

至於個油頭仔就叫返捉八爪魚嗰條友入嚟。

喺海入面捉我返嚟,兼擺我上檯嗰條友,真人係一個哨牙仔,佢身上同樣著住藍色嘅風摟。

睇嚟藍色風摟就係基地入面啲人嘅制服。

喺制服上面有一個logo,望落似一隻海龜。

我覺得個logo有啲熟口面,印象中唔知喺邊度見過。

「波士,你搵我有事?」哨牙仔問。

「喂!你點做嘢架!碟嘢咁難食你都擺上檯!」我都未出聲,身邊嘅油頭仔就狐假虎威,搶先開口。

「難食?無理由架,我明明照住波士平時嘅口味整架喎。」

「哎呀!話你仲駁嘴!快啲同波士say sorry啦!」油頭仔語氣有啲惡。

哨牙仔dup低頭,戰戰兢兢咁行埋嚟向我鞠躬致歉:「對唔住波士,係我錯,係我整得唔好食,對唔住。」

無啦啦有個人走埋嚟九十度鞠躬向我道歉,霎時間都唔知俾咩反應好。

結果我無出聲,佢地兩個又唔出聲,兼且表情嚴肅咁望住我,令氣氛變得有啲尷尬。

為咗緩解呢刻嘅氣氛,我唯有就話:「無事無事,係我今日無乜胃口啫。」

下一秒,油頭仔同哨牙仔好驚訝,碌大雙眼啤住我。

我眨一眨眼,心諗唔同我講錯嘢?

屌!係喎!我家吓上咗個韓國佬身,應該要講韓文至係。

「波士,你頭先同我地講中文?」油頭仔表情依然驚訝。

我拿拿臨扮嘢咳兩聲,跟住亂講一通,扮講韓文:「三三車快樂 mida…原爾岸杯 寵mida…」

只要求其lur啲字出嚟,再喺後面加上「mida」或者「寵」,咁成句聽落就會好似韓文。

油頭仔同哨牙仔嘅表情,慢慢由驚訝變成疑惑。
我繼續一輪嘴鳩噏:「秋波多結衣 寵寵… 尾一郎田榮 mida…」

「啊!我知啦!波士你話唔係八爪魚唔好食,只係你今日胃口唔好,啱唔啱呀?」

油頭仔重複我頭先句中文,然後喺度扮聽得明我嘅說話。

呢條友咁識do,我就梗係打蛇隨棍上,點點頭表示自己就係咁嘅意思。

哨牙仔鬆一口氣:「哦~原來係咁~波士你唔怪我就好啦!」

「波士大人有大量,點會怪你呢!無乜嘢你就返出去啦。」油頭仔打發哨牙仔走。

同一時候,我就望一望周圍,觀察一吓呢度嘅環境。

呢間會議室面積唔算大,大約得兩百呎,中央位置放咗一張長檯,面向一塊投影screen,四面墻身色調都係冰冷嘅銀灰色。

成張檯得一張櫈,就係我坐緊嗰張。

過咗一陣,門外突然有嘈吵嘅聲音:

「你鬼鬼鼠鼠喺度做咩!呢度唔係你呢啲低級職員嚟得架喎!」

「Sorry Sorry。」

油頭仔第一時間開門睇吓咩事:「有咩事咁嘈呀?」

結果門一打開,我見到一個好熟悉嘅身影。

熟悉到我朝思暮想都想同佢交換身體。

無錯!呢度講緊嘅就係嗰個溝走我女神嘅鬼佬。

我起身快步行去門口,近距離再望清楚一啲。

條鬼佬成個「美國隊長」咁款,又型又大隻,所以我好肯定無睇錯!真係佢!

好奇怪?點解佢會出現喺呢度嘅?

「波士,呢條友唔識規矩亂咁走!」油頭仔對我講,「你放心,我地必定會嚴肅處理!」

我無理佢,直接上前問個鬼佬:「Why are you here?Where is your girlfriend?」

「My girlfriend?波士,你識我女朋友?」條鬼佬原來識中文,但就有好重嘅口音。

我心急起上嚟,直接用中文問佢:「係呀,我問你女朋友喺邊?同埋點解你又會喺度?」

我一講完,眾人又露出驚訝嘅表情。

油頭仔又問我:「波士你頭先同我地講中文?」

「Er…有…有咩問題?」我心諗今次大獲,一時口快又講咗中文。

「無問題,梗係無問題啦!波士你之前從來唔會同我地講中文,依家肯紓尊降貴同我地講中文,我地求之不得啦!」

呢個油頭仔都幾識擦鞋,咁都幫我兜到。

於是我就接住佢嘅說話講:「我諗住同大家一齊講中文,拉近吓彼此距離咁啫。」

「哈哈,估唔到波士你原來咁親民!」油頭仔繼續落足鞋油擦鞋。

本來我再想追問個鬼佬,殊不知突然又有事發生。

有兩個蛙人分別孭住兩個昏迷嘅男人行過嚟。
係irene同明仔
「報告波士,我地喺附近海域,撈到呢兩個來歷不明嘅男人,請問點處置?」其中一個蛙人問我。

「咁都仲使問,梗係直接掉返佢地落海啦,你當我地呢度係避難所!波士,我講得啱唔啱呀?」油頭仔問我。

我無出聲,望住嗰兩個昏迷嘅男人,一個上半身著恤衫、下半身無著褲,另一個就肌肉爆棚。

我一眼就認出係阿明同Irene,然後話:「咪住!呢兩個人我識架,你地快啲抬去入會議室救醒佢地!」

「係囉!聽唔聽到呀!快啲孭呢兩個男人入去!」油頭仔即刻執我口水尾。

佢呢種人十足十平時喺老細身邊跟出跟入嘅世界仔。

喺公司我最憎呢種人,不過家吓做咗人地波士,反而覺得幾爽。

喺暗爽嘅同時,我再回頭一望,發現嗰個鬼佬居然偷偷地走咗。

不過我諗佢應該都唔會離開水底基地,呢刻都係先關心阿明同Irene嘅情況。

兩個蛙人分別幫昏迷嘅二人進行心外壓急救。

當時架船大爆炸,我同佢兩個都被炸飛跌落海。

眼見佢地身上無炸傷嘅傷痕,估計應該只係浸親。

經過約莫兩分鐘嘅搶救,阿明同Irene卒之醒返。

佢地全身濕曬,我叫油頭仔快啲拎兩件風摟,俾佢地笠住保暖。

阿明同Irene第一眼見到我,神情有少少錯愕。

家吓我變咗韓國佬,相信佢地都唔知我係邊個。

然而我又唔想喺咁多人面前表露身份,因此就叫油頭仔以及其他人離開會議室。

我身為佢地嘅波士,無論我講乜佢地都會照做。

好快全部人就返出去,剩返我同阿明、Irene三個。

「Irene…呢個人係唔係…」阿明仔細咁打量我。

「嗯?乜你地咁都認到我?」我以為我唔使講,佢地已經認得出我。

「對咗你咁多年,梗係認得啦!」Irene失驚無神,一拳盅埋嚟我塊面度,當堂打到我訓低。

「你無啦啦做咩打我?我係…」

我都未有機會表明身份,對方又狠狠咁踢我一腳,直頭當正我係仇人咁款。

我個肚被踢咗一腳,痛到我講唔到嘢。

「老豆,我知你唔認得我架啦,不過我就認得你!」

吓?我唔係聽錯呀嘛?Irene佢叫我做老豆?

「我依家終於如願如償變成男人!」Irene雙手揸住衫領稱起我,「點呀?你係咪唔認得我?」

個肚仲劇痛緊, 我依然講唔到嘢。

「你唔認得我唔緊要,反正我淨係想打你一獲出返啖氣!」Irene捉住我隻手,用力向後拗。

我痛到跪咗喺度,眼水都標埋。

呢刻Irene身上笠住件藍色風摟,跪喺地下嘅我咁啱雙眼對住件衫上面嘅logo。

忽然間,我諗起自己喺邊度見過呢個logo!

呢個咪就係隔籬公司個招牌logo?

我相信大家應該已經唔記得,喺故事好早期我曾提及過,我女神俾隔籬公司個鬼佬溝左。

除此之外,我亦提及過隔籬公司係賣潛水用品。

而嗰間公司嘅招牌logo,就係水底基地入面藍色制服上嘅logo?!
多謝gchi
update得都算幾快架啦
個師奶啪一聲打死隻蚊

全文完

princejoyce都捧場
主角無妄之災
Irene拳拳到肉,打到我一仆一碌。

我目前嘅身體係一個五十幾歲嘅阿叔,面對住對方一個肌肉橫生嘅大隻佬,我根本無任何招架之力。

被人打到趴街嘅我雙手護頭,忍住痛大聲表明身份:「係我呀!我同你地喺碼頭上船,之後隻船爆炸,大家一齊跌咗落海!」

Irene半句都聽唔入耳,只管拳打腳踢。

好在阿明有留心聽我講嘢,立即叫Irene停手。

「做咩呀你,無啦啦喺度阻住曬。」

「佢話架船爆炸,我地一齊跌落海,唔通…」

「係呀!係我呀!我手腳被炸到斷曬,成個人跌咗落海,喺就嚟死嗰陣,俾隻八爪魚咬咗,然後我同八爪魚交換咗身體,後尾被捉到嚟呢個地方,最後俾個韓國佬咬咗啖,就變咗我依家呢個身體。」

我一輪嘴同佢地解釋成件事嘅來龍去脈。

而我講得咁清楚,Irene依然有啲半信半疑,質問我:「你跌落海之前係咩人?我地同你做過啲咩?」

「對上我上咗一個南亞仔嘅身,我同你地喺柴灣福利會匿咗一個禮拜,之後逃走咗出嚟,中途阿明俾喪屍咬到睪丸,我負責扶住佢,你就用斧頭切佢粒嘢落嚟。」

我將大家一齊經歷過嘅嘢,基本上都講曬出嚟,佢地都無得唔相信。

「Irene,睇嚟真係佢上咗你老豆身。」阿明同Irene講。

「乜同我交換咗身體嘅呢個男人,係你老豆?」我問Irene。

「係!所以你依家個樣好乞我憎!」

老實講,我寧願俾佢討厭,都好過佢鍾意我。

跟住Irene又問:「咁我真正嘅仆街老豆依家喺邊?」

我指向長檯上被冚住嘅嗰隻碟:「喺嗰度。」

Irene行去揭起個蓋,用筷子夾起隻八爪魚:「老豆!乜你變咗八爪魚咁陰功?」

個韓國佬上咗隻八爪魚身,好似仲未知發生咩事。

佢講咗一大堆韓文,Irene又用返韓文答佢。

佢地一人一句,聽落好似喺度對鬧。

我同阿明聽唔明韓文,唔知佢地喺度講乜。

然而喺剛才被毆打一刻,我諗返起藍色制服上嘅logo喺邊度見過。

我唔明嘅係,點解一間賣潛水用品嘅公司,會喺海底有個基地?

莫非賣潛水用品只係掩飾,實質佢係一間製造同散播病毒嘅黑心公司?

咁嗰個鬼佬出現喺呢度,係咪即係代表呢壇嘢佢都有份?

我個腦一吓子出現好多疑問。

「Wee—Wee—」霎時間,成個基地無端端響起警報。

我心諗今次又搞邊科?
我地三個行出門睇吓咩事,同時間油頭仔趕到:「波士大…點…點解波士你塊面…腫成咁嘅嘅?你俾人打呀?」

「無事無事,係我唔小心仆親啫。你快啲講發生咩事?點解咁嘈嘅?」

「今次大獲,情報室俾人爆格!」

「爆格?」

「係呀!你過嚟睇吓就知咩事架啦!」

油頭仔隨即帶我地行到去基地嘅一間房。

門外鋼製嘅大門被炸開,房間之內擺放咗三部電腦,以及一堆被摷亂嘅文件。

六、七個著住制服嘅人員正喺裡面點算損失。

好快其中一個人行埋嚟話:「報告波士,我地有部衛星電話唔見咗!」

「衛星電話?」我其實未係好明發生緊咩事。

「竟然係偷衛星電話?唔通有人想報串?」油頭仔就話。

「究竟發生咩事?可唔可以解釋一吓?」我問佢。

「波士,我地海底基地係同外界完全隔絕,除咗情報室嘅電腦同衛星電話之外,我地全部人包括你同我,都係無辦法同外界通訊。」

「咁即係點?」我再追問。

「即係有人想偷偷地同外界聯絡。」對方回答。

「但係點解佢要咁做?」

「直覺話俾我聽,基地入面有二五仔!」油頭仔拿拿臨叫人翻查閉路電視,誓要搵出係邊條友搞事。

「其實頭先我已經想問架啦,呢度其實邊度嚟?家陣又係發生緊咩事?」阿明哄個頭埋嚟,細細聲喺我耳邊問。

我細細聲答返佢:「總之就一言難盡,一匹布咁長。」

「波士!呢度交俾我!我一定幫你查明邊個係二五仔!」油頭仔對我講。

「咁就麻煩曬你啦,我返去會議室先,等你好消息。」

接下來,我就同阿明、Irene返去會議室。

閂埋門之後,我就將我知道嘅嘢講曬出嚟。

最主要都係關於Irene老豆散播喪屍病毒,企圖高價賣出特效藥嘅事。

「Irene個老豆竟然做出啲咁嘅事?」阿明十分詫異。

「唔怪得條友無啦啦想送我去離島咁遠!」Irene行去再揭開個蓋,夾起碟上嘅八爪魚。

我就回應話:「佢提前想送你走,都算係顧及你嘅安危嘅。」

「錯啦!嗰日我唔覺意偷聽到佢講電話,仲俾佢發現,之後條仆街就急急腳話要送我走。我記得當時佢講『每個地方都要有』,我嗰陣聽唔明,依家我諗我明啦!」

Irene講完呢段說話,然後就對面前嘅八爪魚講:「你做咁多壞事,依家變成八爪魚,總算係得到應得嘅報應。」

隻八爪魚無乜反應,似乎係離開水太耐,開始缺氧。

Irene擘大口,想一啖吞佢老豆落肚,我立即上前阻止:「唔好呀喂!」

「有咩唔好?」

「一嚟有啲核突,二嚟我家陣上咗你老豆身,即係佢做過嘅全部衰嘢,變成由我頂曬!」我同佢解釋。

「咁你想點?」

「梗係留住佢條命先啦,無理由要我幫佢食死貓。」我望一望隻八爪魚,佢個樣死咕咕,要快啲搵魚缸養住佢先得。

我將八爪魚放返上碟,行出會議室,想搵人幫幫手。

咁啱油頭仔又嚟搵我:「報告波士!我地好快咁翻查過一次閉路電視記錄,發現情報室外嘅CCTV俾人做過手腳,所以影唔到係邊條友爆格。」

對方呢番說話啱講完,基地又再響起警報:「Wee—Wee—」

再下一秒,更傳嚟巨大嘅爆炸聲:「Boom!!!」
故事待續,等文期間,如有興趣都可以睇下小弟嘅舊作

有一晚,我打飛機打到條jer斷左
https://lih.kg/3074324

穿越時空,冒充平行世界嘅另一個自己,再去呃佢條女上床
https://lih.kg/2883227

《因為前世一個承諾,令我今世三十歲都仲係青頭仔》
https://lih.kg/2837763

《性交轉運打喪屍》
https://lih.kg/2597832

《回到過去,破我未婚妻個處》
https://lih.kg/2387704

《「失」婚大作戰》
https://lih.kg/2264363

《只有做愛的時候我才聽得見聲音》
https://lih.kg/2075183

另附個人IG,隨意科勞:@georgesensha
Gchi 推一推之後瞓覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞