我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
搵魚缸養八爪魚
牙亨
lun廚自推一推
加速
「Wee—Wee—」警報聲一直響。

我同油頭仔搲曬頭,都仲未知發生咩事。

隔咗好一陣,先有人慌忙咁前嚟匯報:「波士弊…弊啦!」

我第一句就問:「發生咩事?頭先嗰吓係咪爆炸聲?」

「係呀波士,有班人攻擊我地基地,兼炸開咗道門,硬闖咗入嚟!」

「嗰班係咩人嚟架!」油頭仔追問。

「唔…唔清楚…」

就喺呢個時候,走廊上傳出急促而密集嘅腳步聲。

擰轉面一望,有一隊著住整齊裝備嘅持槍人士,向住我地正面行嚟。

帶頭而又企中間嘅係一個白人鬼佬。

呢個人我認得。

之前我同Irene、阿明經電話接收到緊急警示,其中有段片就係影住呢個鬼佬發言。

喺嗰段片入面,呢個鬼佬話聯合國正著手解決香港嘅喪屍危機。

咁即係代表眼前呢班人係聯合國部隊?

佢地嚟呢度做咩?

仆街!唔通係發現咗個韓國佬嘅陰謀?

對面一字排開,舉起槍指住我地,因此我地唔敢輕舉妄動。

隨後,個聯合國鬼佬帶住班𡃁步步緊逼,一路逼我地退後。

我托住隻裝住八爪魚嘅碟,同油頭仔佢地一路後退,慢慢退到返會議室。

阿明同Irene喺會議室,見到有班人揸住槍行入嚟,都嚇咗一跳。

佢地立即彈開,企埋墻唔敢亂郁。

「呢班又係咩人嚟架??」阿明一邊向我打眼色,一邊問我。

俾七八支槍指住,我依家連抖啖氣唔敢太大啖,莫講話開口講嘢。

「I'm Chris。」個聯合國鬼佬先自我介紹。喺佢隔籬有一個翻譯人員,全程為佢翻譯。

對方隨即再表明自己嘅身份同來意:「我係聯合國部隊嘅司令,我嚟呢度嘅目的係要逮捕你。」

呢句說話佢係望住我講,咁好明顯佢口中「你」就係指我。

「金元彬,我地查到你係今次喪屍危機嘅主謀!你散播喪屍病毒,危害大眾,企圖以高價賣出特效藥,從而謀取暴利!所以我地要拉你返去!」

果然無估錯!個韓國佬嘅陰謀真係敗露咗!

只但係,個韓國佬還韓國佬,我還我,佢做過幾衰嘢根本唔關我事!

於是我即刻為自己辯護:「拿!成件事唔關我事!可能講出嚟你地都唔信,其實我…」

「唔好諗住狡辯啦,我地搵到證據,證明到你就係主謀!」
聯合國鬼佬講完呢句,跟住有另一個鬼佬有型有款咁行入會議室。

佢之所以行得咁有型,全因佢個樣生得好型,成個「美國隊長」咁樣。

講到呢度,我諗大家已經知呢個鬼佬係邊一個。

無錯!佢就係嗰個溝咗我女神嘅鬼佬!

「仆街!原來真係有二五仔!」

油頭仔嬲到握起拳頭:「呢班友之前扮曬想買我地啲藥,實際就早部署好要對付我地!可惡!」

我就心諗:點解呢隊人遲唔嚟早唔嚟,偏偏要喺我上咗個韓國佬身嘅時候先嚟!

「美國隊長」拎住部iPad,click咗幾吓,播放出一段錄音:

「波士果然英明!家陣喪屍嘅數量超過八成,對家一定好心急,唔想俾情況再惡化……」

呢段錄音咪就係油頭仔同個韓國佬之前嗰段對話?!

嗰陣條「美國隊長」俾人發現鬼鬼鼠鼠,匿喺門口出面,原來佢喺度做間諜玩錄音。

「……所以就算貴多20%甚至30%,佢地都可能會應承。」

呢句完咗下一句輪到韓國佬講嘢。

佢講嘅係韓文,而段錄音一路播,部iPad就一路同時翻譯:

「30%?哈哈哈!我鍾意呢個數字!不如就加到30%,今次你提議得好!」

「哈哈哈!我都係跟波士你學嘢啫。」

「雖然情況一切都好順利,不過我始終有啲擔心,驚我地放病毒出去嘅事會有人知。」

「呢層你放心,我地保密得咁嚴密,一定無人知隻喪屍病毒係我地放出嚟。」

「咁又係嘅,當時我地派人上街播毒嗰陣,專登揀咗啲閉路電視影唔到嘅位置,絕對可以話係神不知鬼不覺!哈哈哈!」

喺呢段對話中,個韓國佬基本上認曬所有嘢,直頭水洗都唔清。
「證據確鑿,金元彬你仲有咩解釋?」聯合國鬼佬問我。

「太好啦!你終於俾機會我解釋!首先我唔係金元彬,真正嘅金元彬喺我手上呢隻八爪魚。」

我揭開手上隻碟個蓋,將隻八爪魚展示俾佢地睇:

「成件事聽落可能有會啲匪夷所思,但事實係我同金元彬交換咗身體,佢變咗呢隻八爪魚,我就上咗佢身變成咗佢!亦即係話,真正嘅主謀係呢隻八爪魚,而唔係我!你地明唔明?」

……

……

聽完我一番說話,全場靜咗五秒。

「波士,將罪名嫁禍俾八爪魚咁絕嘅『橋』都諗得出,真係估你唔到!今日我又學到嘢!」油頭仔對我表示出崇高嘅敬意。

我「唉」咗一聲,都唔知點應佢好。

至於同場嘅翻譯員則一臉詫異咁將我段說話,翻譯成英文俾兩個鬼佬聽。

「Ridiculous!」

呢個就係對方對我以上一番解釋嘅評價。

雖然聽落真係好荒謬,但的而且確卻係事實。

「你兩個都幫手一齊解釋吓啦!」我同企埋喺一邊嘅Irene、阿明講。

「其實佢無講大話,呢條友真係有交換身體嘅能力,我都係同佢交換咗身體而變咗男人!」

「係呀係呀,我可以做證!」

「Bullshit!」聯合國鬼佬覺得我地一派胡言。

睇嚟呢刻唯一可以幫我作證嘅,就只有條八爪魚,弊就弊在隻嘢離開水太耐,家吓奄奄一息。

「喂!你唔好死呀!快啲講句嘢啦!」我lur啲口水落去,試圖救返醒佢。

可惜卻一啲用都無。

就喺我嘗試拯救八爪魚嘅同時,再有三個部隊嘅人行入嚟會議室。

當中有兩個人我係識得嘅。

一個係「亞狗」,亦即係我最原本嘅身體!

一個係四眼仔,當時用電鋸鋸到我就嚟死嗰條粉腸!

估唔到!估唔到居然會喺呢度,再遇返自己最本來嘅身體!

無記錯嘅話,聯合國部隊招攬咗部分生還者入伍,所以佢地兩個先會出現喺呢度。

「我地三個同其他人已經摷勻成個基地,但係都搵唔到解藥喺邊。」四眼仔同聯合國鬼佬匯報。

聯合國鬼佬面色一沉,然後行埋嚟捉住我衫領,非常憤怒咁質問我:「Where’s the antidote?」
今日到此,故事待續

另外故事已接近尾聲,估計呢兩三日內會完
on9左,聯合國鬼佬介紹自己係chris,後面應該直接用chris代稱,咁就唔使打咁多隻字
咁快
我想知道故事發展嘅欲望就嚟要爆啦
少少攰,申請休息一日
支持
你比金元彬咬一啖咪可以休息囉
咬完又變返八爪魚
咁咪可以休息囉,唔係就寫啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞