我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
(故事純屬虛構,如有雷同,實屬巧合)

星期日,下晝三點半。

我帶住珍藏嘅幪面超人古迦真骨雕figure,嚟到柴灣公園,準備同人交收。

個買家同我都係住喺附近,所以揀咗公園呢度作為交收地點。

呢排如果唔係手頭緊等錢使,我諗我都唔會咁捨得,賣走自己心愛嘅玩具。

今年廿五歲嘅我自己一個人住,半年前老豆老母移咗民,去咗加拿大過退休生活,剩低我同一間四十年樓齡嘅舊居屋。

雖然平時唔使交租,但我本身人工唔算高,家陣啲水電煤等雜費,全部我一條友啃曬,基本上每個月荷包都係掹掹緊。

再加上上個禮拜去咗轉泰國,使錢使突咗,搞到今個月無錢找卡數,淪落到要變賣玩具嚟周轉。

我坐喺公園池塘邊嘅涼亭,等咗十五分鐘都未見個買家出現。

whatsapp條友佢又唔覆,都唔知係咪想放我飛機?

「汪汪!汪!」

呢個時候,有個師奶拖住隻芝娃娃坐落嚟對面。

芝娃娃體型細粒,但卻聲大夾惡,鍾意亂叫亂吠,出咗名乞人憎。

「汪汪!汪汪汪!」隻狗碌大對眼,對住我猛咁吠,嘈冤巴閉。

「唔好意思,小姐你隻狗好似有少少嘈,唔知你介唔介意叫佢靜一靜?」我好有禮貌咁同個師奶講。

點知對方大大聲串返我轉頭:「Sorry喎,我BB逢親見到啲唔順眼嘅人,佢就會忍唔住吠,連我都stop佢唔到。」

「不如你自己行開,等佢見唔到你個衰樣,到時可能就會收聲。」

頂佢個肺!呢條八婆咁撚搶口,居然兜口兜面串鳩我!

我嬲到仆街,當堂想屌鳩返佢,不過咁啱電話響。係嗰個買家打嚟。

我㩒住內心嗰團怒火,行出涼亭出面聽咗個電話先:「喂?你好?」

「噹…啪喇…噠噠…」

電話通咗但聽唔到對方出聲,淨係得啲莫名其妙嘅雜音。

我再「喂」多兩聲都係無人應,跟住突然傳出「啊」一聲慘叫,嚇到我即刻收線。

頂!條友人影又唔見,打電話過嚟又唔出聲,擺明係運吉!

等多五分鐘如果再唔見人,咁我就直接取消交易!

我擰轉身,諗住返入涼亭坐住等,殊不知一擰轉面,見到綁喺芝娃娃頸上條狗繩鬆咗。

下一秒,隻衰狗狗衝埋嚟咬我。

由於事發突然,而且隻狗同我相距好近,我想避開但避唔切,結果左腳腳眼被咬咗一啖。

被咬嗰一刻,我感受到一吓痛楚。

同時間,眼前天旋地轉,然後全身打咗個打冷震,再跟住奇怪嘅事就發生!
先正平留言再睇
頭炮先出6000字,之後每日盡量update 2000到3000字
當天旋地轉嘅感覺消失,我回過神後,發現眼前嘅嘢唔同咗。

第一視力變得模糊,感覺好似多咗層保鮮紙擋住咁。

第二視野突然好貼近地面。

第三係我望到前面有一隻受傷嘅腳腕,而隻腳所著緊嘅鞋好熟口面。

之後我越望越上,唔單止係對鞋,就連條褲同件衫都好熟口面,最後望埋個人個樣,我竟然…...

我竟然見到「自己」…

雖然對眼矇咗,但我好肯定無睇錯!

無論衣著上、外貌上,就連手上拎住盒嗰figure,都同我嘅一模一樣!

唔係!唔係一模一樣,呢個根本就係我嚟!

驚訝之際,我耷低頭再望一望自己雙手…

仆街!點解會咁架?我兩隻手點解會變咗狗爪?

雙手雙腳仲要一齊掂住地下,好似狗咁用緊四肢行路?

我感覺到…喺我身上...有啲唔好嘅事發生咗…

「BB你無嘢呀嘛?有無嚇親呀?」

芝娃娃嘅主人,亦即係嗰位師奶,突然行埋嚟從後抱起我。

我嚇咗一跳:「八婆你唔好掂我!」

「BB你竟然識得講嘢?」

「我叫你快啲放開我呀!」我扭身扭勢,極力嘗試掙脫。

「Oh my God!原來我真係無聽錯!BB你幾學識講嘢架!」

個師奶一手抱住我,另一隻手就拎咗部電話出嚟自拍:「BB你再講多句嘢呀,等我影低send俾啲friend睇。」

「屌你老母!」

我衝口而出講咗句粗口,同時間望到部電話嘅自拍畫面,我當堂呆撚咗?!

鏡頭影到隻芝娃娃不但識得講嘢,兼且仲同我講緊同一句說話:屌你老母。

會出現咁既情況,睇怕只得一種可能性…

「汪汪!汪汪汪!」

而面前真正嘅「自己」,忽然雙膝跪地,兩手撐住地下,向住我同個師奶發出狗吠聲。

「撞鬼你咩,好人好姐喺度扮狗叫!」

個師奶仲未知發生咩事,但我諗我已經搞清楚呢刻嘅狀況。

無估錯嘅話,呢刻嘅我同隻芝娃娃交換咗身體!

即係我嘅靈魂上咗隻狗嘅身,而隻狗嘅靈魂就上咗我嘅身!

我對住自拍鏡頭再講一次:「屌你老母!」

睇見隻芝娃娃激動爆粗嘅畫面,我好肯定自己無眼花!

我真係變咗一隻芝娃娃!
樓主有新故
新喪屍故劉明
「啊!!!」突然間公園內有人大叫。

我心諗,我變咗隻狗咁大件事都未嗌,邊個因咩事嗌到鬼殺咁嘈?

全公園嘅人都擰轉面,順住啲聲望過去…

原來有個西裝友唔知喺邊度衝出嚟,佢捉住一個散緊步嘅阿伯,生勾勾一啖咬落人地條頸度。

「啊!!!」 個阿伯條頸噴曬血,好痛苦咁慘叫。

見到咁樣嘅場面,公園內幾乎所有人都嚇到呆咗,其中有幾個女人仲尖叫埋一份。

更大獲嘅係,咬人嘅癲佬並唔止一個,其後陸續出現第二第三第四第五…

「砰!砰砰砰!」

呢頭公園入面人咬人,嗰頭出面又傳出槍聲。

短短十分鐘之內,突發嘅事一單接一單,呢幾吓槍聲仲要嚇親上咗我身嘅芝娃娃。

佢驚失失咁吠咗兩聲,再黎手丟走我盒figure,跟住轉身逃跑。

「喂你咪走!個身體係我架!快啲還返俾我!」我嘗試嗌停佢,不過隻嘢唔聽人話,越叫就越走。

既然如此,我唯有用盡全力,擺脫個師奶嘅緊抱,之後跳落地下上前追。

雖然隻芝娃娃上咗我身變咗個人,但依然好似狗咁用四肢跑步,而且速度仲唔慢。

相反我就唔太習慣用四隻腳移動,一開頭跑得比較慢同吃力。

出到公園門口,跑咗大約一百米就經過柴灣體育館。

路邊停咗兩架警車,喺體育館門前,有七、八個差佬正企圖制服,兩個著住NBA波衫嘅男人。

班差佬人多勢眾兼有槍有棍,點知連兩條友都搞唔掂,仲要被反咬一啖。

嗰兩個男人一個著高比24號,一個著占士23號,佢地勁撚狼胎,一個咬斷差佬啲手指,一個就咬甩人耳仔。

班差佬完全無佢地符。

好彩隻芝娃娃都醒目,意識到前面有危險,於是轉方向跑過去對面馬路。

我一直吊住佢尾,跟埋佢過馬路,至於嗰個師奶就一路追住我:「BB唔好亂跑呀,好危險架!」

的而且確,今日條街真係好危險,轉個彎又見到有癡線佬喺度咬人。

啲人都唔知係咪吃錯藥,一個二個好似喪屍咁,瘋狂追住啲人嚟咬。

而睇過喪屍片嘅都知,喪屍係會連動物都照咬,所以我都要打醒十二分精神,隨時警惕。

「哎呀!救命啊!」

跑到半路,突然背後有人仆低兼嗌救命。
唔係不過爸打都幾好記性,你唔講我都爭啲唔記得楊過有隻狗,仲吞咗粒lin
嘩嘩嘩 有新文 
我是來留名的
我停低擰轉面,見到個師奶俾兩個中學生撲跌咗。

「Raughhh—」嗰兩個中學生面目猙獰,聲音低沉咁咆哮。

「救命呀!有無人救我呀!」個師奶一邊求救,一邊掙扎。

奈何家陣一街都係喪屍,人人自危,就連啲差佬都自身難保,根本無人會救佢。

而家陣嘅我只係一隻體型細小嘅芝娃娃,就算想救都無能為力。

嗰兩個中學生左右一人一邊捉住師奶對手,然後mak大個口,一啖噬落去。

咬落去嗰吓,二人嘅表情好似食緊漢堡包咁滋味,但事實佢地係食緊人肉。

「好痛啊!」個師奶痛苦大叫,手臂上啲肉一忽一忽咁被咬開,啲血巴巴聲咁流。

幾秒後,佢就痛得滯直接暈咗。

喺暈低之前,佢依然關心自己隻寵物:「BB返嚟…唔好亂走…」

然而佢呢句說話未講完,我就轉身走咗。

一嚟我唔係佢「BB」,二嚟場面有啲血腥,我唔係好頂得順。

至於佢口中嘅愛犬,依家上咗我身,正喺度通街走。

我追足幾條街,都係仲未追得上。

眼見成個柴灣無論係戲院、球場定係公園,都出現咬人嘅「喪屍」。

隻芝娃娃再咁周圍走,遲早會瀨嘢。

同埋我真係諗唔明,點解我會無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體?

唔通……

唔通…嗰個泰國巫師唔係神棍…條友真係識幫人body swap(身體交換)?

但…但…問題係…我之所以想交換身體…原因係做型棍鬼佬,而唔係變做芝娃娃喎!?

故事一開頭,我提過自己上個禮拜去咗一轉泰國。

其實我唔係去玩,而係去搵一個識得身體交換法術嘅巫師。

事因我追咗好耐嘅女神俾個鬼佬溝走咗,我個心好唔忿氣、好唔甘心!

為咗奪取女神嘅身體同感情,我腦海中出現一個好大膽嘅想法:

我要同嗰個鬼佬交換身體!

講真,喺香港做鬼佬真係好著數,唔理個樣生成點,反正點都會吸引到一部分崇洋港女獻身。

就算係大肚腩禿頭阿叔都好,只要係鬼佬都唔愁無女屌。

講返小弟我追咗公司一個女同事足足一年,而我都知自己其貌不揚,因此額外做咗好多嘢去討好對方。

例如大時大節送吓禮物,平時又會請吓對方食飯,工作上佢有咩事我都一定主動幫手。

總之做到嘅我都做曬,求嘅就係想得到女神芳心。

只不過,現實就係當你付出咗,卻唔一定得到回報。

我做到咁出面,但女神一直都對我無表示。

直到一個月前,隔籬間公司嚟咗個鬼佬,又靚仔又大隻,成個「美國隊長」咁款。

就係呢條友溝走咗我女神!
有無甜?
實情我地公司係做物流生意,隔籬公司就賣潛水用品。

咁即係代表,兩間公司基本上無任何合作同交集,可以話「大欖都扯唔埋」。

最多就係平時行出行入,又或者等𨋢嗰陣會遇到隔籬公司啲人。

結果,我女神同條鬼佬就係每日等𨋢嘅時候,大家搲水吹而認識。

吹吓吹吓,就由𨋢口吹到上床。

我溝咗一年都溝唔到嘅女神,條鬼佬用咗短短一個禮拜就搞掂咗。

深深不忿之下,我過咗泰國,使咗唔少錢,搵個巫師幫手「移形換影」,轉換身體。

或者只有變成「洋腸」,先至有機會進入到女神個窿。

當其時個巫師傳授咗我一個方法,連帶幾句口訣,佢同我講,只要跟住佢教嘅步驟去做就得。

返到香港後,我就按佢嘅方法照做,成個過程每一個步驟我都做足曬,但結果卻唔成功。

我並無輕易放棄,且第一時間透過視像通話向巫師求救。

好死唔死,條友唔知係部電話廢定係屋企wifi垃圾,講一句就窒十秒。

我淨係聽到佢話我搞錯咗啲嘢,至於實質搞錯咗啲嘢就完全聽唔清。

後尾佢有補send一段文字教我,但全部都係泰文,我用google翻譯成嘅中文,無一句睇得明。

最後我實在無辦法,又無錢過多轉泰國,重複試多幾次都唔得,唯有就被迫放棄。

本來以為個巫師無料到,點知世事難料,今日無啦啦居然俾我身體交換成功。

弊就弊在唔係同「美國隊長」交換,而係同隻寵物狗。

我實在接受唔到自己變成一隻又細粒又樣衰嘅芝娃娃!

雖則未知有咩方法可以將身體交換返嚟,不過依家唔理得咁多,最緊要係唔好俾自己嘅肉身走甩。

萬一佢走甩咗,又或者俾喪屍咬瓜咗,咁我呢世可能都唔使旨意做返自己。

好在上咗我身嘅芝娃娃,行動尚算敏捷,沿途都避過幾隻喪屍。

之後佢轉個彎,沿斜路跑上行人天橋。

而我都熟習咗用四隻腳跑步,可以加快速度追趕。
呢個故無,除非有要甜可能下一個故有
越追越近嘅我,眼見仲有幾步就追上,偏偏喺呢個時候,天橋上有個金毛仔為咗擺脫捉住佢嘅喪屍,不斷揮拳踢腳。

我已經特登避遠少少,不過條友生得高對腳長,兼且眼界差。

佢一腳踢唔中喪屍,反而踢中咗我。

我當堂被踢「狗」到飛起,撞「狗」咗落旁邊嘅護欄度。

假如再踢高少少,我應該直接飛咗落街。

我忍住痛拿拿臨企返起身,然後向前一望,發現嗰隻上咗我身嘅芝娃娃,已經跑遠咗,唔知去咗邊。

我頂!一路追得咁貼,竟然咁樣跟甩咗!

行人天橋上有兩條分叉路,左邊往青年廣場,右邊就通去與地鐵站相連嘅屋邨商場。

究竟隻芝娃娃行咗邊一邊?係左定係右?

「唔好埋嚟,走開呀!」
「救命!唔好咬我!」
「啊!我隻手啊!」

喺我猶豫嘅同時,天橋上嘅人慌忙咁四處躲避喪屍,情況十分混亂。

最後我相信直覺,揀右邊入商場!

不斷有人從商場逃跑出嚟,我就調返轉跑入去。

果然商場入面同樣佈滿喪屍,佢地識跑識跳,係咁追住啲人嚟咬。

除咗逃跑之外,亦都有人選擇反抗。

一眾反抗人士奮起同喪屍激烈搏鬥,唔少商鋪因此而遭受破壞。

各種貨品散落一地,地下亦有一灘灘鮮血。

喺咁混亂嘅環境下,我喺商場兜咗個圈,尋找自己本來嘅身體。

「好肚餓…有…有狗…」

忽然間,有一隻滿口鮮血嘅喪屍,瞓身飛撲埋嚟我度。

雖然狗嘅視力唔太好,不過卻有良好嘅聽覺及嗅覺。

我聽見隻喪屍嘅腳步聲,同埋聞到一股濃烈嘅血腥味,即時意識到有危險,並及時避開。

隻喪屍捉唔到我,自己撼咗落墻角。

啱先無聽錯嘅話,隻嘢講咗兩句人話。

照咁睇嚟,啲喪屍唔只識叫,仲識得講嘢。

另外都證實咗,無論人又好狗又好,都有可能成為喪屍嘅目標。

趁隻嘢未起返身,我拿拿聲閃開。

呢個時候嘅我,一方面擔心變咗狗嘅自己,另一方面又要擔心俾狗上身嘅「自己」。

然而喺商場中卻搵唔到佢嘅蹤影,莫非入咗地鐵站?
成個商場前後得兩個出入口,一個駁天橋一個駁地鐵站。

只要一路直行,穿過玻璃門就係地鐵站。

正當我想行入地鐵站之際,咁啱撞正有一大班喪屍,想從地鐵站湧入嚟商場。

目測數量超過五十隻,每一隻都擘大個口想食人咁款。

面對咁多來勢洶洶嘅喪屍,商場內都無人敢繼續反抗,個個立即調頭走。

「嘭唥」一聲,好快班喪屍撞爆玻璃門,成群結隊衝入嚟。

正所謂「走得摩無鼻哥」,我用最快嘅速度狗衝逃走。

一路跑嘅時候,我心入面居然有少少慶幸自己變咗芝娃娃。

原因係芝娃娃嘅身體細小,因此容許我一時捐人褲浪,一時繞人腳邊,可以好靈活咁穿梭喺喪屍同人群之中。

呢啲唔知算唔算係所謂嘅「錯有錯著」?

離開天橋後,我跑咗幾條街,想搵個地方匿埋。

問題在於,喪屍已經遍佈柴灣每個角落,無論我跑去邊,都梗有幾隻喺咗近。

我跑到索曬氣,就快跑唔郁,於是再次發揮身形優勢,捐入路邊一架私家車車底暫避。

我估啲喪屍應該無咁醒,識搵到嚟車底。

依家嘅時間接近黃昏,天色慢慢變黑,嗰隻上咗我身嘅芝娃娃就不知所蹤。

柴灣雖然地方唔算大,但要搵個人出嚟都唔容易。

尤其喪屍橫行,舉步維艱,搵起上嚟一定更加困難。

「唔好咬我啊!」
「Raughhh!」
「救命啊!救命啊!」
「人肉…好味…」

匿喺車底,齋聽啲聲都知周圍嘅情況幾慘烈。

原本我打算等到附近啲喪屍散開,先至捐返出車底,點不知突然有個阿叔捐咗入嚟。

佢同我一樣,都係想匿入車底避難。

弊在車底空間有限,條友想霸曬啲位,不停出拳又出腳,想趕我出去:「死衰狗咪阻頭阻勢,快啲死出去!」

我當然唔會輕易就範,條友一伸個拳頭過嚟,我就反咬返佢隻手。
個阿叔「啊」一吓嗌咗出聲,我就繼續死咬住佢唔放。

「屌你老母死衰狗!」

條友嬲到出煙,見我唔肯鬆口,就將計就計遞高隻手,撼我個頭上車底盤。

每一吓都砰砰聲,我好快就頂唔順,被迫鬆開口。

跟住個阿叔趁機會大大力一腳𨅝我走。

我連滾帶翻碌出車底,一路碌到去一隻喪屍嘅腳邊。

「BB…你…你返嚟啦…」呢把聲熟口熟面。

岳高頭一睇,竟然係嗰個師奶。

乜原來佢未死,仲變咗喪屍?!

要分辨人同喪屍其實好簡單,喪屍嘅皮膚白到無血色,且青筋突顯,身上通常都會有被咬過嘅傷痕。

個師奶有齊曬以上特徵,好明顯就係一隻喪屍。

「BB…知唔知…亂咁走…好危險…」佢隨即露出兇相,伸手想捉我。

我二話不說,馬上轉身逃跑,但唔知點解,跑極都係停留喺原地?

於是我擰轉面睇吓…

Oh Shit!原來我條尾俾條八婆踩住咗!

「BB…你…又想走?」對方捉住我頭同後腳,然後雙手抱起我。

「想點呀你?我係你BB嚟架喎,你唔係想傷害我吓話?」我一邊講一邊奮力掙扎。

「你太曳…今日…我要…懲罰你…」對方張開血盆大口想咬我。

情急下,我無其他辦法,只能用力咬佢隻手,希望佢會鬆開手。

但係,我咬到佢隻手出血咁滯,佢都係一啲反應都無,好似完全唔覺得痛咁。

反抗失敗嘅我,猶如砧板上嘅肥豬肉,任人宰割。

最後我個背脊俾個師奶用力咬咗一啖。

我先係痛咗一吓,然後覺得有啲暈坨坨,兼且打咗個冷震…

咦…呢種反應似曾相識…
大約五秒後,頭暈嘅感覺漸漸消失。

本來朦查查嘅視線突然變返清晰,但上下同時多咗兩條黑框,感覺好似本來睇緊4:3嘅熒幕,忽然變咗16:9。

隨即我見到自己手上,捧住一隻受傷流血嘅芝娃娃。

我打咗個突,嚇咗一跳,拿拿臨放返隻狗落地下。

從啱先身體似曾相識嘅反應,到呢刻眼前嘅畫面,種種跡象都顯示,我再次同人交換咗身體。

莫非係同個師奶換咗???

為咗事實求證,我踏前兩步,行到部私家車嘅車窗玻璃前。

從倒影之中,我見到一個皮膚蒼白、嘴角帶血嘅中年婦人。

果然係咁!

啱啱個師奶咬落嚟嗰吓,我同佢調換咗身體,情況就好似之前隻芝娃娃咬我嗰陣咁。

換句話講,依家嘅我變咗一個師奶,除此之外,我仲係一隻喪屍…

嘩屌!我實在無辦法相信!

我無辦法相信,自己竟然會變成喪屍!

對住塊車窗玻璃,我仔細咁再打量自己一次。

雖然我心入面極唔情願相信,但係事實卻擺在眼前。

個師奶的確係喪屍,而我又的確同佢交換咗身體,所以我依家毋容置疑就係一隻喪屍!

「Raughhh!」我不自控咁發出喪屍嘅咆哮。

我嘅內心受到極大嘅衝擊,只不過同時之間,口腔卻又嘗到一種可口嘅甜味。

頭先個師奶咬咗隻狗一啖,個嘴仍留有鮮血。

而口腔呢一浸甜味,正正就係嚟自呢啲鮮血…

點解會咁嘅?啲血嘅味道好香、好甜、好特別,係任何一隻糖都俾唔到嘅甜味。

莫非變咗喪屍之後,連味覺都會改變?

我用舌尖再舔一舔嘴角邊嘅鮮血…

啲血真係好香甜…好好味…好想再要多啲…多啲…
今日出住咁多,明天繼續

歡迎各位留言同俾like
頭先第一個正評應該係你俾
繼「性交轉運打喪屍」之後第二個喪屍故
多謝支持
戰車巴LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞