我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
聽日早啲更
Hello 無文
「頂!都話我乜都唔知!呢隻八爪魚先係主謀!」我指住碟上面嘅八爪魚。

聯合國鬼佬Chris惱羞成怒,一手啪走我手上隻碟,上面隻八爪魚直接飛咗落檯底。

跟住條友單手捏住我條頸,再鄭重咁問我一次:「Where' s your antidote!」

「I…don' t…know…」我幾乎抖唔到氣。

而油頭仔作為一個忠誠嘅下屬,佢一見到我有事,就即刻出手護主。

「死鬼佬快放手!」佢撲埋去用牙咬Chris隻手。

對方唔縮手佢就唔鬆口。

「Shit!」大約三秒後,Chris痛到頂唔順縮開咗隻手。

佢身後班𡃁睇唔過眼,掹雞想開槍對付我地。

但係Chris大嗌「stop」,叫佢地唔好開槍。

理由好簡單,喪屍病毒嘅解藥仲喺我地手上,佢地一日未搵到解藥,一日應該都會留住我地條命。

Chris隨後吩咐四眼仔同「亞狗」等人,出去再仔細咁搜索一次成個基地,務求要搵出解藥。

「『亞狗』唔好…」

正當我想開聲挽留自己原本嘅身體,Chris又行到我面前,並作出嚴厲警告:

「金元彬,你出面班手下已經投曬降,你走唔甩架啦,精嘅就快啲從實招來,否則咪怪我地唔客氣!」

佢身後嗰班𡃁收起支槍,拎出粗長嘅伸縮棍。

一個二個摩拳擦掌,睇嚟想對我地嚴刑逼供。

除咗主腦金元彬之外,我相信油頭仔應該都知道解藥收埋咗喺邊。

佢咁聽我話,或者我可以命令佢講出嚟,咁樣就免得大家受皮肉之苦。

然而我都未開口叫油頭仔供出地點,佢就主動開聲:

「解藥就喺呢間房!四面墻後面其實係一個倉庫,解藥就收埋咗喺呢度!喺screen後面有一個開關,只要㩒一吓,咁就會觸動機關,四面墻就會隨之打開。」

油頭仔講完呢番說話之後,就指向會議室嘅投影幕。

而呢刻我心入面係鬆咗一口氣,心諗唔使俾人嚴刑逼供,實在太好啦。

Chris派其中一個人揭開塊幕布,正如油頭仔所講,screen後面確實係有一個紅色嘅按鈕。

當手指輕輕一按落去,突然間,成間會議室嘅燈全部熄曬!

房間之內即時漆黑一片!

「波士呢邊!」油頭仔呢個時候拉我捐入檯底。

原來喺檯底底下都收埋咗一粒紅色嘅掣。
油頭仔對住個掣,用力㩒落去。

下一秒,地下突然有兩塊板分開。

原來真正嘅機關係喺檯底!

我同油頭仔,連埋啱先飛落地下嘅八爪魚,同時間一齊向下急墜。

我地沿住下面一條暗道「sir」落去。

本來以為神不知鬼不覺,殊不知喺機關門準備閂埋嗰吓,「美國隊長」發現咗我地想逃走。

佢飛身喺門嚹度攝入嚟,同我地一齊「sir」咗落去。

真係唔知呢條暗道係邊個設計,轉完一圈又一圈,轉到個人就嚟暈咁滯先落地。

有一陣臭味傳過嚟,驟眼望去,四周圍放置咗一袋二袋垃圾,估計所達之處係基地嘅垃圾站。

隻八爪魚先落地,油頭仔就第二,我就緊隨其後。

頭先轉咗咁多個圈,油頭仔轉到暈陀陀,連企都企唔穩,直接仆咗落一堆垃圾袋上。

正當我伸手想起扶佢之際,「美國隊長」已經落到地面,並第一時間從後捉住我。

「25年前你走得甩,但今次遇到我,你無咁好彩架啦!」佢用帶口音但尚算流利嘅廣東話同我講。

「乜嘢25年前?我都話咗我唔係金元彬!快啲放手啦!」我拼命掙扎。

「真係可笑!唔認罪嘅人我見得多,唔認係自己就真係第一次見!」

「美國隊長」對我講:「25年前,你喺釜山經營藥廠,由於管理不善而虧蝕咗好多錢。後來有個美國商人慷慨咁注資落你公司度,不過你好快又使曬筆錢,仲爭落一大筆債。」

「你同我講呢啲無用架,我根本就唔係金元彬!」我指住地下嗰隻八爪魚,「你要搵就搵佢算賬啦!」

對方唔理我,繼續講:「當時你再去求個美國商人注資,但遭到拒絕。走投無路之下,你故意製造一種致命病毒,並喺釜山廣泛散播,然後想以高價賣俾政府。不過可惜,到最後都係俾政府嘅人識穿咗。」

「當時你身為公司主席,本來係難辭其咎,但你居然將全部罪名推落個美國商人身上,結果你無罪釋放,相反嗰個美國人就被判囚三十年,最後含冤死於監獄之中!」

「而我就係嗰個美國人個仔!我係嚟搵你尋仇架!」

條友噴到我一面屁,仲要鬧啲完全唔關我事嘅嘢。
本來仲有多篇,但太攰頂唔緊,訓醒再出
跟住又被美國隊長咬
好夢
樓主訓教訓咗去邊咁耐都未醒
等陣,好快
「係你害到我無咗個老豆!」

我嬲嬲地鬧返佢轉頭:「頂!你夠搶走我女神!搞到我無咗條女!」

「原來你條二五仔出賣我地不得止,就連波士條女你都溝埋!你都算仆街啦!」油頭仔個頭仲暈緊,仲未起到身。

「都唔知你講乜!我幾時有搶過你女人?」「美國隊長」反駁。

「咪就係一個月之前囉!我追咗一年都追唔到嘅女神,你條友用咗一個禮拜就撬走咗!Fuck you!」

「你唔好諗住轉移話題越講越遠!你快啲答我!點解你當年要恩將仇報,陷害我老豆…」

「我女神本來係屬於我架!如果唔係你半路殺出嚟,我一定溝到佢…」

「你知唔知我嘅童年過得幾咁痛苦…」

「諗返起真係唔抵,我對女神付出咗咁多,竟然最後輸俾你…」

我同對方展開咗「寒戰」式嘅聲疊聲對罵。

大家一輪嘴喺度互屌,鬧到口水都乾先至停落嚟。

油頭仔亦終於都唔再暈,可以企得返身。

佢衝埋嚟想分開我地,可惜都未埋到身,就俾「美國隊長」起腳,踢到佢掩住個肚再跌低。

「你地走唔甩架啦!我身上有定位追蹤裝置,Chris好快就帶人搵到嚟呢度!」Chris對我地講。

而我實在唔想俾人當犯咁拉返去,心諗究竟點先可以證明到自己嘅清白。

「我再講一次,我同金元彬交換咗身體,所以我唔係佢!如果你唔信嘅話,你就咬我一啖,咁我同你都會即刻交換身體!」我嘗試再解釋。

「你呢啲說話傻仔先會信!」

「係真係假,你咬我一啖咪知囉!」

「收嗲啦!我係唔會聽你講架!」「美國隊長」對我嘅說話無動於衷。

眼見𠱁唔到對方落搭,咁唯有轉第二啲方法。

既然軟嘅唔得,咁就用硬嘅!

我靈機一觸,將個頭向後一chok,用後尾枕撞落對方塊面度。

呢招都算係「傷敵一千自損三百」,我後尾枕咁撞法都好痛。

結果撞第一吓,條友都未肯鬆手,跟住再向後撞,撞到第八第九吓,條友先肯鬆開手。

我同佢都撞到頭暈暈,雙方都掩住個頭,好似啲醉酒佬咁,腳步浮浮咁企唔穩。

就係咁啱得咁「橋」,「美國隊長」褪咗兩步,隻腳一唔為意,踩中地下嗰隻垂死嘅八爪魚,成個人當堂跣親向後仆。

仆落地嗰吓,佢個頭「咚」一聲撼落地下,令佢徹底咁昏迷過去。

本來隻八爪魚已經奄奄一息,俾人咁樣再踩多腳,直接瓜埋。

咁樣一嚟「美國隊長」算係報咗父仇,二嚟佢又暈低咗,俾我同油頭仔有機會逃走。
油頭仔帶我離開垃圾站,穿過防火通道,輾轉再返到出去基地外面嘅走廊。

經過一幅掛畫前,油頭仔停低,伸手拎開幅畫。

掛畫嘅背後,喺墻上面鑲嵌住一個保險箱。

油頭仔輸入密碼,打開個箱,喺入面拎咗兩支手槍,同埋一揸銀色嘅鋼珠。

佢將一支手槍同一半鋼珠分比我,與此同時,有兩個聯合國部隊嘅人喺走廊發現咗我地!

對面二人立即用對講機通知其他人,並且掹槍指向我地。

本來我都唔知啲銀色鋼珠有咩用,呢個時候油頭仔就示範咗一次。

佢隨手將三兩粒珠仔拋向前面,啲珠仔一落地就產生爆炸!

威力仲要唔細,炸到地下爛曬,嗰兩條友彈開到幾米咁遠!

爆炸嘅火光消失後,走廊剩返碎片同白煙。

「波士,唔好望啦!走啦!」

「去…去邊呀?」我問油頭仔。

「咁仲使問,梗係離開基地啦!」

「但係門口一定有人把守,我地根本走唔到。」

「我地仲有第二個出口架嘛!」

油頭仔一邊跑一邊對我講:「到時走甩左,返上岸之後,我地就去你屋企攞走啲解毒劑!反正啲解藥一日仲喺我地手上,我地一日都仲有價講。」

我心諗:原來啲解藥放咗喺金元彬屋企。

然而,真正嘅金元彬已經香咗,即係話家陣死無對證,我注定要啃佢呢一隻「死貓」。

我無奈歎一口,跟住油頭仔轉個彎。

結果又遇到聯合國隊伍嘅成員,今次仲要係俾人前後包抄。

睇嚟Chris已經動員所有人嚟捉拿我地。

油頭仔開槍駁火,對付前面三個敵人,我就負責解決後面嗰班。

基於性命攸關,我亦無謂留手,直接飛出幾粒鋼珠,下一秒就「Boom」一聲炸到飛起。

快快手搞掂呢班人之後,我地就繼續前進。
憑借住相當猛烈嘅火力,我地沿途擊倒咗唔少擋路嘅敵人。

轉過好幾個彎,行咗好一段路,我地卒之嚟到油頭仔所講嘅另一個出口。

鋼鐵製嘅大門前,停泊咗一架小型潛艇。

剛才我地打低咗咁多人,估計已經無人再嚟阻撓我地。

只要坐上潛艇,咁我地就可以駛離基地。

偏偏喺呢個時候,突然有人從後開槍射我隻腳。

好彩粒子彈射歪咗少少,我大髀只係擦傷咗。

擰轉頭一望,開槍嘅係嗰個四眼仔,喺佢隔籬仲有亞狗。

唉!仆佢個臭街!又係呢條四眼仔!

我做喪屍嗰陣,呢條友就揸電鋸想冧我,依家又開槍射我,點解佢硬係要同我過唔去?!

「金元彬!你放啲喪屍病毒出嚟,害死咗咁多人!我地一定要將你繩之於法!」

「汪汪!汪汪!汪汪汪!」

「亞狗!一齊開槍『啡』佢!」

估唔到亞狗連槍都識開,佢同四眼仔向我地開火。

由於手頭上嘅鋼珠炸彈已經用曬,我同油頭仔只能用潛艇做掩護,同對面展開槍戰。

我叫油頭仔淨係瞄住四眼仔一個嚟射,話曬「亞狗」係我原本嘅身體,我當然唔想自己受傷。

「砰!砰!砰!砰!砰!砰!砰!」

我地用潛艇做掩護,佢地就匿喺角落頭度,大家各不相讓,不斷開槍射擊。

經過一輪猛烈嘅駁火,話咁快雙方都射曬手頭上嘅子彈。

接下嚟要分出勝負,咁就要用返最原始嘅方法。

四眼仔同亞狗採取主動,衝埋嚟用拳頭攻擊我地。

雖然唔想傷害自己原本嘅身體,但咁嘅情況真係無辦法,逼於無奈我都要還手。

我擋開亞狗嘅拳頭,然後一掌將佢推開。

四眼仔即刻幫亞狗還擊,一個爭頭批埋嚟,今次我擋唔到,心口食到應一應。

油頭仔幫拖,用膝頭攻擊四眼仔,可惜俾對方擋咗。

之後我地四人展開混戰,你一拳我一腳,互相攻擊。

而喺四個人入面,條四眼仔係最好抽,佢出盡力打到我同油頭仔趴低。

之後佢仲用鎖技將我壓制落地下。

佢捉住我一隻手向後拗,兩隻腳就鉗住我個身唔俾我郁:「金元彬,你走唔甩架啦!乖乖地投降吧啦!」

「都話咗我唔係金元彬...」我被徹底鉗製,除咗把口講到嘢之外,手腳都郁唔到。

「波士我嚟救你!」油頭仔先擺脫亞狗,然後衝埋嚟向四眼仔拳打腳踢。

只不過,四眼仔卻不為所動,死都要鎖住我。

隨即油頭仔就使出佢最常用嗰一招——擘大口用牙咬。

佢一啖咬落四眼仔隻手臂,有咁大力就咬咁大力。

上次佢咬到Chris放手,然而今次四眼仔撐到好恆,死忍住痛都唔鬆手。

旁邊嘅亞狗見到同伴有危險,於是根據佢最直接嘅本能反應,撲去咬油頭仔膊頭。

痛楚無令油頭仔鬆口,反而咬得再大力一啲。

「仆街!」鎖住我嘅四眼仔痛到擸埋口面,但卻依然唔肯鬆開手。

直至痛到某個程度佢頂唔順,居然咬我隻手嚟出氣發洩。

每當我一被咬,咁就會同對方交換身體。

四眼仔咬落嚟,我就同佢交換咗身體,而同時間油頭仔又咬住四眼仔。

因此,我上咗四眼仔個身唔夠兩秒,就又同油頭仔調換身體。

至於油頭仔又俾亞狗咬實唔放,當我一上到佢嘅身,接住好快又打咗個冷震,最後我再同亞狗身體互換。

以便大家理解,成個身體轉換嘅過程,我用代號簡單展示一次:

「<」代表咬。

我<四眼仔<油頭仔<亞狗

每咬一次就交換一次身體,去到尾我上咗亞狗身,亦即係返到去自己最原本嘅身體!
聽日埋齋收尾
介唔介意講埋咬完之後邊個去咗邊個個身體
聽日講埋,不過其實都唔太難理解
好撚好笑咁都比樓主諗到 cls
答案係!!
四眼仔變金元彬
油頭仔變四眼仔
阿狗變油頭仔
主角上返自己身
輕鬆 謝謝大家
本來隻八爪魚已經奄奄一息,俾人咁樣再踩多腳,直接瓜埋。

報應
終於返到本來嘅身體
四重彩
咁啲人趕到黎捉晒佢地,阿🐶同🤓味食晒死貓囉🫢
估唔到油頭仔都幾忠心 仲諗住佢係出賣人個類
等睇結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞