我無啦啦同隻芝娃娃交換咗身體,跟住無啦啦又遇上喪屍大爆發

410 回覆
84 Like 21 Dislike
我第一時間檢查吓全身上下。

好在都算係無穿無爛,就連身上嘅私人物品包括銀包、鎖匙同電話都無少到。

銀包入面身份證、八達通都喺齊度,部電話都keep得好。

我隨手掂一掂個mon,主頁就彈出幾個訊息提示。

係個泰國巫師send message俾我,發送時間係喪屍爆發後嗰一日夜晚。

內容係一堆泰文,所以我睇唔明。

「點解我嘅身體會變成咁架?我變咗金元彬?」

「做乜我戴住眼鏡嘅?我變咗四眼仔?」

「汪!汪汪汪」

經過剛才咗一輪連續嘅身體交換,除咗我返到自己本來嘅身體之外,其他三個人嘅身體就調到亂曬籠。

「大家聽我講幾句!」

「亞狗,乜你原來識得講人話?」「金元彬」望過嚟對我講。

「你話我聽,我係咪變咗四眼仔?」「四眼仔」問我。

「汪汪汪汪!」「油頭仔」就對住我吠。

我吸啖大氣,大聲叫停佢地:「唔好嘈!你地唔好講嘢!靜靜地聽我講!」

等佢地都靜曬,我先再講:「我地頭先四個人分別交換咗一次身體!無推斷錯嘅話,四眼仔你上咗金元彬嘅身。」

然後我再指住油頭仔話:「至於你就同四眼仔調換咗身體,而亞狗就上咗你油頭仔嘅身。」

「所以波士你就上咗呢個毒撚嘅身?」油頭仔問我。

我「唉」一聲歎氣,行到對方面前,好認真咁講:

「呢個毒撚其實就係我本人,我之前同Chris講嘅說話全部都係真話。我並唔係你波士,你真正波士早就同我交換咗身體,變咗嗰隻八爪魚。」

上咗四眼仔身嘅油頭仔聽完我呢番說話,居然無表露任何驚訝之情,反而苦笑咗一聲。

「你笑咩呀?」我問。

「唔怕老實同你講,其實我早就察覺到你唔係我波士本人,只係我一直都唔肯承認。」

「你係點發現架?」

「因為我同金元彬早就約定好,一旦陰謀俾拆穿,佢就會將全部罪名推卸俾我,我就以此換取巨額嘅安家費,只但係,你竟然無對我咁做。」

我無出聲,俾佢繼續講。

「換轉係金元彬,頭先佢應該一早就dum低我,自己揸潛艇走咗佬,唔似得你咁憨居留喺度,同我一齊作戰到最後。」

油頭仔再次流露出苦澀嘅笑容:「不過睇嚟我都係走唔甩架啦。」

佢嘅眼神望向前方,我順住佢嘅視線擰轉頭一睇,Chris正帶住一班手下到場。
佢地各人揸住槍,矛頭直指「金元彬」!

上咗金元彬身嘅四眼仔即刻退後,我就以聯合國行動隊伍人員嘅身份,擋喺Chris面前。

「Go away!」Chris叫我走開,並用手推開我。

「汪汪!汪汪汪!汪汪!」上咗油頭仔嘅亞狗,亦都行埋嚟擋住Chris。

Chris嬲到面都紅曬,以為我調轉槍頭,同敵人聯手。

「你冷靜啲聽我講,呢三個人同我分別調換咗身體,我變返自己,佢地三個就撈亂咗,而佢地入面,無一個係金元彬!」

「What the fuck did you say!」Chris露出迷茫同憤怒嘅表情。

要令對方相信身體交換呢件事並唔容易,睇嚟需要多啲證據先得。

然而成件事嘅「始作俑者」就係嗰位泰國巫師。

我打開電話,將佢send俾我嘅訊息show出嚟:

「呢個人係泰國巫師,大約一個月前,我親自去泰國搵佢,請佢作法幫我交換身體!所有嘢都係源於呢一度!」

「Just fuck off!」Chris完全無耐性聽我解釋。

呢啲嘢睇怕口講說不清,既然係咁,唯有就親自俾佢感受一次。

「Chris!Open your mouth!」我再上前攔住佢。

「What?」佢張開口,剛發出個「Wh」音,我就隊兩隻手指入佢個口。

跟住佢一合埋口,啲牙就咬到我嘅手指。

一秒後,我地兩個同時打咗個冷震,互相交換咗身體。

「What…what the fuck!」

當佢見到自己變成咗我,而我又變咗「佢」,當堂嚇咗一驚。

「你依家應該明啦!呢個世界就係有body swap呢啲咁離奇嘅事!」我同佢解釋。

Chris o撚咗嘴,面上嘅表情極度震驚。

我喺佢手上拎過自己部電話,開返巫師發送嘅訊息出嚟。

訊息嘅內容全部係泰文,我以「Chris」嘅身份,問旁邊嘅翻譯員識唔識翻譯。

對方睇咗兩眼,點頭話識,隨即就翻譯咗嗰幾段未讀嘅message。

第一條如下:「對唔住,我發現我教錯咗你念口訣,導致成個『身體交換』程序都出咗錯!你依家嘅情況好危險,一旦被咬就會同人交換身體!」

第二條:「你睇唔睇到我嘅短訊?睇到嘅話請回覆!」

第三條:「本來我打算飛嚟香港,幫你消除句錯誤嘅口訣,可惜睇新聞見到香港出現喪屍,導致無法成行,十分唔好意思。」

呢吓終於都真相大白,原來唔係我搞錯咗步驟,而係個泰國巫師教錯咗我。

我再叫翻譯員用英文翻譯一次,特登係俾Chris聽。

「我同你身體就交換咗,呢度又有證據,你依家信未!」

Chris好肯定咁猛點頭,然後催促我快啲調換返個身體。

於是我叫佢咬返我一啖,跟住大家變回原狀。

回歸返自己嘅身體後,Chris心神仍然未定,不停重複住呢句:「Unbelievable!」

的而且確係令人難以置信。不過事實擺咗眼前,輪唔到你唔信。

假如我早啲俾佢咬,或者就唔使解釋咁多。

「所以你之前講嘅嘢都係真話?你同金元彬交換咗身體,你變成咗佢,佢就變成八爪魚?」Chris借翻譯員把口問我。

「係呀!我真係無講大話架!」

「即係你本來係八爪魚?」佢問。

我搖搖頭否認,跟住將自己變換身體嘅歷程,簡單快速咁講一次。

Chris一邊聽,一邊「Oh my God」咁發出驚歎。

聽我講完一問,佢就問佢最關心嘅問題:「咁隻八爪魚依家喺邊?」

「佢已經瓜咗,條屍就喺呢個基地嘅垃圾站,就同嗰個『美國隊長』一齊。」

「美國隊長?」

「咪就係做間諜嘅二五仔,佢話佢身上有定位追蹤,你地搵到佢就會搵到隻八爪魚。」我回答。

Chris拿拿臨分派人手去搵八爪魚同「美國隊長」。

「另外喪屍病毒嘅解藥,就收埋咗喺金元彬嘅屋企。」我對Chris講。

「你喺邊度收到風?」

「係金元彬個手下同我講架,佢話自己良心發現,希望轉做污點證人。」我指住油頭仔講。

對方立即向我抱以疑惑嘅眼神,佢似乎唔明白點解我要幫佢講說話。

佢係就係有份策劃以及散播喪屍病毒,只不過無佢嘅話,我一定無機會上返自己個身,更無機會企喺呢度講嘢。

所以我想幫返佢一次,當係還個人情。
「雖然依家件事搞清楚,但我地點算?我地嘅身體點先可以交換返嚟?」

四眼仔上咗金元彬嘅身,佢最關心呢個問題。

然而能夠處理呢個問題嘅,大概只有泰國巫師一個。

我地坐潛艇離開海底基地,返上陸地後,Chris派出聯合國專機到泰國,特意請巫師過嚟香港。

等緊巫師到臨嘅同時,喺另一邊廂,Irene作為金元彬個女,佢知道金元彬屋企喺邊。

於是就聯同阿明帶聯合國部隊,到自己藍灣半島嘅屋企,搵出治療喪屍病毒嘅解藥。

原來啲解藥係一樽樽噴霧,只要對住喪屍噴一噴,佢地索一索,咁喪屍就會變返正常人。

禍害咗大半個月嘅喪屍危機,總算得以解決。

至於罪魁禍首金元彬變成八爪魚,再俾「美國隊長」踩死,都叫做得到咗佢應得嘅懲罰。

雖然隻八爪魚,但佢嘅罪行仍然會被記錄低。

佢將會成為咗歷史上第一個被定罪嘅動物。

等咗大半日,終於都等巫師乘搭專機嚟到香港。

落機後,佢就坐直升機由機場嚟到柴灣公園。

佢見到我嘅第一反應,就係同我講對唔住,佢為教錯我口訣而道歉。

坦白講,依家諗返轉頭,其實我都唔覺得佢有幾對我唔住。

假如我無呢個交換身體嘅能力,就咁單憑一個普通人,我可能未必能夠喺喪屍橫行嘅世界,生存到咁耐,亦都唔會經歷到普通人一世都唔會經歷到嘅嘢。

例如係做芝娃娃、老鼠同埋八爪魚。

而且,兜兜轉轉交換過咁多次身體,到頭來發現始終都係做自己最好。

巫師道完歉之後,就為我修正並消除嗰句錯誤嘅口訣,令我從此唔再會因被咬,而同人交換身體。

其後,佢就將四眼仔同油頭仔嘅靈魂,送返去各自本來嘅身體。

至於亞狗就無辦法,佢本來芝娃娃嘅身體早就無咗,因此只能上金元彬嘅身。

「汪汪汪!汪汪!」

本來陰濕奸詐嘅金元彬,變成只識吠叫嘅阿叔,呢個反差都有趣。

Irene見到自己「老豆」變成咁就仲開心,一嚟無人再管住佢,唔俾佢做男人。

二嚟以前佢俾老豆恰得多,家吓終於可以恰返「佢」:「Sit!」

亞狗非常聽話,人地叫佢坐就坐,叫佢「hand hand」就遞隻手出嚟。

「哈哈!見你咁聽話,咁我就帶你返屋企啦!」Irene同阿狗講。

「咁我呢?我都好聽話架,不如帶埋我返屋企?」阿明挨落Irene個膊頭。

「妖!邊個話要你?」

「唔好咁啦,帶埋我返歸啦!」

二人一唱一和,帶住亞狗離開公園返去小西灣。

另外油頭仔回歸返自己嘅身體後,亦都俾人帶走。

好在我地逃走嗰陣無炸死人,否則我都可能要受審,我希望佢會被從輕發落。

所有嘢都解決曬,既然係大團圓結局,咁總要有個人負責攬女。

可惜嗰個人唔係我。

喪屍無咗,父仇又報咗,呢一刻「美國隊長」同我女神,喺夕陽之下重聚並熱烈相擁。

場面都幾感人,只不過,我都唔再妒忌呢條鬼佬。

因為我借交換身體嘅能力,搗破犯罪組織呢壇嘢,令我聲名大噪、一夜成名。

嗰個一路同我過唔去嘅四眼仔,原來係做開出版社。

佢主動搵我,想我將成個經歷寫低,然後幫我出書。

即係話唔使好耐,我將會有一本屬於自己嘅自傳!

除此之外,聯合國更邀請我出國演講,到時我求其講兩句就有得溝鬼妹,港女就留返俾條鬼佬啦,哈哈!

(全文完)
話說今次好似特別短
故事結束,多謝大家閱讀同支持!

我個人覺得呢個結局有啲平淡,前面起起伏伏,結尾反而削咗少少。

今次完故,我想分享吓呢個故事創作嘅思考過程。

最開初,我諗住寫「我同女神交換身體...」,情節就一對男女意外交換身體,跟住一齊打喪屍,過程中產生感情,再經歷一啲生離死別。

不過度完之後,感覺好似少咗啲趣味,於是我重新度過,諗咗另一個版本,就係將女神變成一個八歲嘅細路。

主角變細路,細路變大人,咁寫睇落好似比男女交換身體好玩,我就照住咁嘅設定再諗,之後發現咁樣寫,故事又有啲難延續。

到最後就諗到咗依家呢個版本,主角可以不停咁轉換身體,呢個應該三個入面就係最好嘅版本,我寫完都覺得有啲意猶未盡,感覺仲有啲位可以探索但未寫到出嚟

不過完咗故就唔再諗啦,早兩日又俾我忽發奇想,諗到新故idea,相信好快就會有新連載有緣下個故再見
都五萬幾字,唔算短啦
好睇呀,我晚晚都追!少少建議/問題:噴一噴變番人類好似有少少兒戲,畢竟傷口/冇野食咁多日都好難變正常。之前睇過套戲講喪屍變番人類但係只係做番新人類唔係還原,不過呢條線又會變左另一個故事~
同意,好似啲喪屍期間甩手甩腳嘅,噴完應該都要只有精神回復正常先係不過我都晚晚追,等更新等到頸都長
多謝樓豬 下個故見
個故幾得意,加油
幾好睇夠痴線
下個故見
個故側重左交換身體個part,喪屍反而著墨唔太多
有道理,個人正常返,但手腳斷左就無得生返出黎
see you next time
多謝支持
再會
好勁啦,每日寫幾多小時?
好撚好笑期待樓豬下個故事
2至3個鐘左右
好搞笑

歷史上第一隻被定罪嘅動物
再會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞