關於冬天日本租車問題

1001 回覆
4 Like 54 Dislike
揀定雪呔無死
行普通路最多路噪會多少少
如果落雪我應該唔夠膽租了
揸開車應該handle到
都唔算揸好多,同平時或落雨有咩分別?或注意啲咩?
唔好大腳踏brake或油門
上Tabirai睇發覺租車貴左咁多,
Kcar都要6xxx yen起
我晌 toyota, nissan 租過細車. 新舊程度真係差天拱地. nissan 居然俾部十年車齡既車我
想問下十二同尾去大阪會去六甲山個邊既溫泉旅館,使唔使租雪胎
想問下有間叫Toyota Rent A Car HK 嘅代理網站, 佢最底寫明係由日本Toyota Rant A Car授權代理, 佢有個Facebook page 雖然好少人睇post亦好少, 不過呢排日本開返關佢有有update, 而且佢個email係.kr字尾, 究竟信唔信得過

https://toyotarent.hk/rentcar/rentcar_company.html
唔洗理佢信唔信得過 因為根本唔需要用佢 自己去日本網訂就得
Ching 真係唔好為慳錢唔租四驅
香港人揸唔慣雪地好易出事

親身經歷,響奧飛驒落山條路太冰,跣呔炒咗埋山邊堆雪(另一邊係懸崖)
架車車頭向下陷咗響雪堆,要向山上面倒車但係又唔可以太大力,唔係一唔小心overshoot咗就會跌落山
好彩租咗四驅,夠力慢慢出嚟,如果架車係前驅應該唔夠力之後我就bye bye

還車果時聽到旁邊有對香港人男女拎車,話雪軚太貴唔加錢租,個職員勸咗一輪都唔制,我真係祝佢哋好運
平時球場果D計唔計?
11月群馬縣落雪未,定等下年春天先,想頭d山路自駕遊但唔想落雪揸
秋下雪咁都唔試下
但係咪香港代理會平少少架?
價錢好似差唔多
不過日本Toyota Rent A Car 只係可以bookwithin 3個月內
但呢個網可以book到超過三個月嘅車
點解唔用返佢官網?
睇落個page嘅設計好流

https://rent.toyota.co.jp/zh-tw/
我都有睇到你條link, 佢係台灣代理?
咁應該要去日本官網定台灣代理book

之前12月頭去いろは坂都無雪
同埋我見佢下雪地區無特別寫我會去既河口湖箱根區,但係咪都最好訂定冬季軚同四驅?
TIMES連雪軚同4WD都冇得揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞