關於冬天日本租車問題

1001 回覆
4 Like 54 Dislike
12月頭問!去邊?
唔係指定plan, 不可以!
根本你乜都唔填,北海道東北果d 都一定俾雪呔你
咁我而家咪傻仔左?
想大約知道12月15日左右白川, 高山呢D地方係咪已經有積雪?
ching白卡?咁撚跳脫得唔得架你

咁柒大雪你咪揸架hustler上4條雪呔+雪鏈囉 實行得郁架
到時樓豬聽你呢d撚樣靠害出事返黎搵你又唔係搵我
屌你老母戇鳩
有冇師兄租過呢間?另外想問如果爆軚保險包唔包架?
有加錢就係傻咗

自己睇

https://www.jalan.net/rentacar/themes/studless/
呢d 根本唔會好多積雪
下,你要上山呀,咁有可能地面結冰
租車係咪都係最多三個月後?
我見四月而家都唔多車可以租
4wd 始終好d, 你仲要爬山

如果你唔上山,例如名古屋到高山,2wd 小心d 都可以
日本人慣例,只係做一兩個月後嗰啲

好多時啲promotion都係咁
有冰

【自駕:開車上富士五合目】

上富士五合目的路線非常簡單,因為路只有一條,在日本租車的話,導航輸入富士五合目的電話(0555-72-2121)就可以直接導到富士五合目,從河口湖車站開始開大概 40 分鐘左右就會抵達,由於富士山的山路是收費路段,因此來回一趟會收過路費總共 2,000 日圓。

這段路因為沒什麼車所以還算好開,只不過越靠近五合目要越小心路面結霜 / 結冰,容易造成輪胎打滑,然後如果是 12 月到 3 月想去的話也要注意會不會因為風雪太大不開放抵達五合目(如果山上風雪太大有時候會只開放到四合目、三合目、二合目或一合目),開放與否可以參考富士山有料道路的營業情報。
其實有咩睇?北海道我成日都上落山,雪地冰地最危險就係呢d, 又少車行,又斜又彎
之前經toyota hk book 左1月中去河口湖,箱根
都係話未有雪軚住,要到12月店再睇下再覆我
用JP啦
一定有
jp 都無,可能我太早book?
同埋我係book sienta, 一揀4wd, 雪軚就無sienta 揀
如果你揀埋4WD就真係好難講
因為雪胎係JP book一定有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞