屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
明明鳳都係男
因為係英國留底既野,贏國當然要廢除
自毀雙目
你話我老屎忽都要屌:搞撚到每代一蟹不如一蟹
共產黨正冚家鏟
你派得去band 4 5證明你喺女仔之中成績係band 4 5 咁都叫成績好
初中頭3年係嘅
之後少咗都係一半半
理科男仔勁
文科就70%女
想知你今年幾歲 有冇經歷過果個年代
最記得林超英爭取咗恢復男女分隊好多年
呢啲on9題目對思維能力同邏輯有乜幫助叫得佢on9題目就係因為佢冇邏輯 唔make sense
真係勁撚仆街 唔撚見班女權撚話咩學界比賽冇分男女 一冇著數即刻唔撚做
擺明啦

而家dse 中英數通識都已經3科文

我主要係講呢種學能測驗
佢果D係文字推理
你有無做過?
重文輕理
個個入晒bba讀唔到fin/stat/acct
成個生態shift晒去做marketing吹水sales妹
然後入晒水泡eng班女讀唔掂
搞到成個學系一齊沉淪
如果唔睇性別,你自己明明有呢個實力去achieve到更好嘅教育資源,但見到一個成續差過你嘅人入咗間比你更加好嘅學校,你自已都會唔忿氣啦根本開多啲位就可以解決問題
好似其實係早1定2年嘅學生學能測驗個成績,影響咗今年考生嘅年績
即係你啲師兄姊考得唔好,就算你幾叻,都最多都係band3
你啱
男女嘅智力係唔同面向

男仔尤其是細路
多數都比較活躍 坐唔定
比起同年齡嘅女仔專注力差好遠
但唔係智力差啲
鍾唔鍾意係一回事

但男仔的確更加活躍同難專注
其實我覺得呢啲超級狀元冇乜太大意義絕大部分嘅頂尖人才 推動社會發展嘅人都係專注個別領域

喺香港公開試考到狀元只不過係證明你攻克咗呢個考試制度
利申 90後 ,原來當年既常識已經成為人地既歴史
唔好講廢話啦
話我聽男女分隊嘅話
結果女仔成績夠好(相對女仔)
佢點樣會派到band 4 5
簡單邏輯
咁就唔淨係男女分唔分隊問題啦
勁... 我當年做好似仲細... 無理...
咁呢啲正路嘅題目就唔係on9題啦
On9題係講緊上面嗰種
指鹿為馬嘅弱智題目嘛
3個band 嘅話好似唔難?
但無記錯嘅話5>3好似同取消學能測驗同時期
e?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞