屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
梗係唔得啦

香港呢啲官僚體制
幾廿年都唔撚會變

前幾日仲有個高官講香港小姐著得少衫係傷風敗俗 你旨意呢個咁嘅政府
i mean就算香港獨立咗都唔得
太多人習慣咗咩都鬥
啟蒙同社會嘅變革係需要時間

但如果有人做過先 後人就可以慳返啲時間 不過算數啦 香港都幾難會有呢一日
香港既官僚?天文數字請堆三唔識七既專家研究環遊世界幾年,再用幾年寫藍圖,幾年玩pilot project, 幾年批,幾年再改 etc

改得黎都2047
仲要假設啲人接受到有改變
英文真係玩死唔少人

所以你見移民2代abc個個讀到醫生律師

母語英文加智商世一香港人加香港老母逼讀書真係勁屈機
On9 關男權事 男仔着數啲喎
利申:聽聞
香港有個腦外科醫生係女人
同支那學區房一樣,但支那出手打壓,分學校唔跟區
我夠知芬蘭教育正啦 但係香港點會行到 啲老豆老母恨不得啲靚仔靚妹一出世就八級鋼琴識十種語言

同埋我係覺得人係好容易比環境影響嘅 好多時男仔就比人會話鍾意玩、唔鍾意坐定定讀書好正常 女仔就會比人話女仔之家唔好成日舞馬騮要乖乖地讀書咁 或者好大程度係受外界影響

如果係可以measure得到男女嘅平均學力差距 每年係所有男仔嘅成績乘一個修正因子 先再拍埋女仔排隊 會唔會好啲?假設呢個修正因子只影響升中

因為一講呢個男女生理差異就好撚尷尬 我都明會有人講生理有差異都應該有公平嘅受教育權㗎嘛 但係就算淨係講基本人權啦 例如生命權咁 男性預期壽命平均係會低過女性 咁應唔應該因為咁醫療資源要分開男女隊去排?更多相關爭議更加係老生常談
我講既係呢個比較準則對男係唔公平,因為低分段比既唔係數理能力而係勤力小心呢啲女仔優秀項,數學個玩法係完全理解唔到高分段題目都唔會合格唔到
通識又文科 不過而家都冇埋啦 DSE數仲要成日比人屌學黎冇用 咁點?而且留意返 係及格率都輸喎 如果好似你咁講出到姐係咁淺都唔及格
數畀分好似冇中間,一係滿分一係0分

冇所謂步驟分
名校入面男女比例已經係女多男少, 差唔多6比4
名校一早係女多男少.
女仔確實係早發育, 佢地入到好既中學,
資源傾斜向女仔多啲.
同埋我係覺得人係好容易比環境影響嘅 好多時男仔就比人會話鍾意玩、唔鍾意坐定定讀書好正常 女仔就會比人話女仔之家唔好成日舞馬騮要乖乖地讀書咁 或者好大程度係受外界影響

唔排除有呢個影響 但女性相對男性更社會化 溝通能力好 服從性高啲 都算係有演化論基礎嘅野

你只要代入返採集狩獵時期嘅人類社會就明呢個意思

如果係可以measure得到男女嘅平均學力差距 每年係所有男仔嘅成績乘一個修正因子 先再拍埋女仔排隊 會唔會好啲?假設呢個修正因子只影響升中

我覺得與其咁複雜其實直接分隊好過啦反正接受嘅人就會接受 唔接受嘅人都係會話對女仔唔公平 冇乜分別

因為一講呢個男女生理差異就好撚尷尬 我都明會有人講生理有差異都應該有公平嘅受教育權㗎嘛 但係就算淨係講基本人權啦 例如生命權咁 男性預期壽命平均係會低過女性 咁應唔應該因為咁醫療資源要分開男女隊去排?更多相關爭議更加係老生常談

呢度係再深啲嘅領域 究竟導致男女壽命唔一致嘅原因係咩呢 生活習慣?社會壓力?基因?真係要討論嘅話可能要講得比較細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞