屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
呢個好啲喎
解釋到正義
兩條隊合拼咁點解成績差反而入到?
之後仲會有一班人撐係考邏輯/考你靈活變通
完美演繹以前啲嘢一定係好嘅諗法
學能測驗2000年取消咗喇
因為第一屆係攪珠派位咁款
冇準則章法可言
點會呢,slut都係個男嘅讀男校,女嘅讀女校架
樓主我幫你頂住先
Survivorship bias
直接睇女:男 入band 1比率為準
證明香港嘅教育環境(教材、派位、考核內容)比起台灣更有利女仔
自從男女歸一條隊
中學分banding既時候 6女:4男
更多女性係band 1 英中既環境下學習
出到黎成績女仔標青啲係十分合理
我成日同啲女咁講
個教育制度係對女性有優勢
你而家嘅成係有一部分係建基於制度嘅不公之上
咁就要檢討下香港嘅教材 授教方式 同考核內容

無論古今中外 頂尖嘅學者基本上都係男性居多 我當計埋以前嘅環境男尊女優 都足夠說明男嘅學術能力唔會差過女性

而香港嘅教育制度下脫穎而出嘅大部分都係女性 可以證明男性嘅才能冇喺呢個教育環境下得以發揮
"check your privilege!"
三年級嗰個,應該就唔係學能測驗,而係後來嘅TSA,問啲野正常好多。
而家响英國,反而學校又有得考學能測驗
下你而家先知?
咁係你冇定力啫。 遲發育又話遲發育,發育完又話冇定力。不嬲日校嘅老師都廢嫁啦,唔洗邊有咁多人比錢出去補習
主要係東亞教育體系著重背誦
對女性有利
其實咁係最好
old news
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞