屌呀,乜原來以前男女升中學會分開兩條隊!?

451 回覆
487 Like 66 Dislike
啱啱出冊?
男女失衡問題
令到男醫生不足
第三個選項:買飛啦7頭
爭議點係女仔早發育,小五時期有先天優勢,入到好學校自然有更大優勢讀到
而男仔可能因為發育較遲,而入唔到好學校,難以發展潛能
厄殺於萌芽之間
乜鳩
篇野未講左有研究證明左呢件事先有呢個分隊制度一開始前設既事實又拎出黎鳩嗡係咩玩法
你知唔知入到band1英中已經贏成條街
連登仔最愛黃絲黎
唔係呀嘛?
今時今日仲信知識改變命運??
讀書叻又點丫
都唔夠你識投胎好
第二點黎講 咁講係因為我覺得完全分隊係難接受啲嘅 因為咁樣有一種放任「係呀男仔係差啲㗎啦,但係冇所謂啦還掂學校留左一半位比男仔唔使咁努力都讀到,玩得開心啲啦」嘅感覺
可以對比返如果覺得果類公司高層/議員/某啲職位必須有幾多幾多個percent係女性擔任 所以就算某啲女人表現明明冇咁好都有得升 咁
我又覺得唔會大部分人都「總之唔係分隊/唔分隊我就唔撚gur啦」咁嘅

第三點黎講 我諗對於現代社會生活黎講起碼雄性荷爾蒙多普遍都係弊多於利嘅
你expect講一句取消下一秒成科就直接消失?定係你覺得讀到一半唔考 跟住就自然等於所有男性考生必然受惠同必然認同自己受惠
2013年考評局夠有搞HKALE 但係2012年我都已經唔會講「仲有A level」啦拿 你可以話你鍾意咁講嘅 最多我respect囉
咁可以點15歲先考中學有冇諗過以前因為分隊入唔到既女人都係被厄殺於萌芽之間
如果你講緊出到嚟做野/專業 我覺得就同基礎學育性質有啲唔同嘅

專業嘅重點係呢個人係咪勝任到呢個工作

而基礎教育嘅目的係另每一個學生都發揮所長 同埋接受返適合佢能力嘅教育配套(香港嚟講)

咁相信唔使我多講你都明如果話女仔就係叻過男仔 就係值得擁有比男仔更好嘅教育資源嘅話係唔合理
關鍵係點樣說服啲人姐

最好就當然係取消埋banding
學埋芬蘭嗰套啦
但跟唔晒嘅話我覺得恢復返男女分隊都可以係一個小進步囉
我淨係見到你比人圍住屌
你慢慢啦吓
講左就業呢單先 咁講一定會有人講返「唔係喎,以前男女不平等所以女性資源少過男性資源好多,咁咪要補數囉」果套 但係出黎個效果就係好似而家咁 數未必補到 但係又創造左新嘅矛盾、對立同不平等
(同埋都順便補充啦議會嘅性別比例個根本原因應該同能力關係又冇咁大 不過呢個係另一個議題)

教育資源呢度我比較大程度agger嘅 但係我始終覺得分隊係懶政 唔太算係進步 但係考慮到家陣超仔同成個政府而家個水平 都係算數啦屌
淨係同香港人解釋人唔會睇考試分數就分到三六九等都已經難過登天
後面兩點完全同意

某程度上香港人都比呢個環境洗晒腦
男女體格差異都是狗屁!
要公平就要一齊跑!
或者遲多幾年先考大學
咁比你掹車邊入到去你又讀到咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞